Jemima Jelagat Sumgong je 14. avgusta lani zmagala na olimpijskem maratonu v Riu s časom 2:24:04. Foto: Reuters
Jemima Jelagat Sumgong je 14. avgusta lani zmagala na olimpijskem maratonu v Riu s časom 2:24:04. Foto: Reuters

32-letna atletinja je avgusta v Riu de Janeiru postala prva Kenijka, ki je osvojila zlato v maratonu.

"IAAF potrjuje kršitev dopinških pravil atletinje Jemime Jelagat Sumgong iz Kenije, kar se je potrdilo ta teden. Pozitivna zaradi EPA je bila na testiranju zunaj tekmovanj v Keniji. Test je bil izveden v okviru programa IAAF za elitne maratonce, ki ga podpira tudi svetovno združenje največjih maratonov. V zvezi s to zadevo IAAF do konca postopka ne bo dajala več izjav," so zapisali na IAAF.

V Londonu ne bo branila zmage
Sumgongova je bila zaradi prednisolona pozitivna že na testu leta 2012, vendar se je pritožila na dveletno prepoved nastopanja in IAAF ji je kazen septembra istega leta umaknil. Lani je zmagala tudi na prestižnem maratonu v Londonu. Organizatorji so že sporočili, da so zelo razočarani in da ne bo mogla braniti zmage, saj je do objave izida testa B začasno suspendirana.

Atletska zveza Kenije je tudi potrdila pozitivni primer Sumgongove, zapisala pa je, da je bil to "velik pretres in razočaranje za cel narod". Sumgongova še ni komentirala primera, je pa na Facebooku objavila verz iz Svetega pisma: "Nikoli ne bodite zaskrbljeni za naslednji dan ..."

Nekdanja partnerica za trening 160 cm visoke in 45 kilogramov težke Sumgongove Rita Jeptoo, ki je leta 2014 slavila v Chicagu in Bostonu, je zaradi uživanja prepovedanih sredstev že dobila štiriletno prepoved nastopanja, prav tako zaradi eritropoetina.