Američani so ostali brez srebrne medalje iz Londona. Foto: Reuters
Američani so ostali brez srebrne medalje iz Londona. Foto: Reuters

bo do bronaste kolajne v štafetni preizkušnji na 4 x 100 m prišla tudi Francija, saj so ZDA po kazni Tysona Gaya ostale brez srebrne medalje.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je potrdil novico, da bo prišlo do spremembe vrstnega reda. Američani, ki so bili v Londonu na cilju drugi, bodo ostali brez srebrne kolajne, ki jo bo zdaj dobila štafeta Trinidada in Tobaga, bronasta bo pripadla Franciji, medtem ko ostaja Jamajka na prvem mestu nedotakljiva. Zanimivo je, da so Francozi finale v Londonu končali šele na petem mestu, toda po diskvalifikaciji Kanadčanov takoj po tekmi ter zdaj še Američanov bodo prišli celo do odličja.

Glavni krivec za zaplet je Tyson Gay, ki ga je ameriška protidopinška komisija Usada ujela pri jemanju anabolnih steroidov, zato je bil junija 2013 kaznovan z enoletnim suspenzom. Trikratnemu svetovnemu prvaku iz Osake leta 2007 so črtali tudi vse izide, ki jih je dosegel po 15. juliju 2012, zato je moral vrniti tudi ves denar, ki ga je zaslužil na mitingih diamantne lige v letih 2012 in 2013. Zdaj bo ostal še brez srebrne olimpijske kolajne, tako kot tudi Justin Gatlin, Tyan Bailey in Trell Kimmons.