Barbora Špotakova je svetovna rekorderka v metu kopja. Foto: EPA
Barbora Špotakova je svetovna rekorderka v metu kopja. Foto: EPA

To so seveda olimpijski in svetovni prvaki ter lastniki svetovnih rekordov. V italijanski prestolnici je nastopala tudi Martina Ratej. Ženski met kopja je ena izmed paradnih disciplin letošnje sezone diamantne lige predvsem zaradi ambasadorke tega tekmovanja, svetovne rekorderke Barbore Špotakove.

Čehinja je že žela številne uspehe
Še ne 29-letna Čehinja je prava naslednica svoje rojakinje, legendarne olimpijske prvakinje Dane Zatopkove. Njen vzpon med svetovno elito se je začel z izvrstnimi izidi na reprezentančnih tekmah za evropski pokal. Pred štirimi leti je bila v Göteborgu že evropska podprvakinja. Niz vrhunskih izidov na največjih tekmovanjih je diplomirana okoljevarstvenica nadaljevala v Osaki z naslovom svetovne prvakinje. Dve kroni njene kariere sta olimpijski naslov v Pekingu in svetovni rekord 72,28 m v Stutgartu.

Obe začeli na MSP-ju v Čilu
Barbora Špotakova je sinoči v Rimu dosegla prvo veliko zmago v tej sezoni. Pred dvema tednoma jo je v Ostravi premagala naša rekorderka Martina Ratej. Martina in Barbora sta vrstnici. Obe sta pred desetimi leti vstopili v svet svetovne atletike skozi majhna vrata na svetovnem mladinskem prvenstvu v Čilu.

Martina Ratej skoraj že končala kariero
Po tej izkušnji, ki nobeni ni prinesla priznanja in potrditve razkošja nadarjenosti, sta pot nadaljevali vsaka po svoje. Špotakova se je zagrizeno spopadala z domačo konkurenco, prek katere se je sploh lahko uvrstila na tekmovanja v tujini. Martina je skorajda pozabila na atletiko, posvetila se je svoji družini, njenim radostim in skrbem. In tako so tekla leta, dokler se tekmici iz Čila nista srečali v Pekingu. Če bi bile zvezde bolj naklonjene Martini, bi se pomerili že leto prej v Osaki ...

Šesto mesto le še spodbuda za naprej
Marsikaj ni bilo tako, kot bi si po petih letih želela povratnica na atletska tekmovanja. Napredek Martine Ratej po olimpijskih igrah v Pekingu je bil izjemen. Nobena ovira (in ni jih bilo malo) izjemni atletinji iz Suhadol ni preprečila napredka, ki jo je uvrstil med najboljše atletinje paradne discipline diamantne lige. Sinočnje šesto mesto v Rimu je najslabša letošnja uvrstitev Martine Ratej, kar je za 28-letno slovensko reprezentantko samo spodbuda za nova tekmovanja in nove treninge.