Caster Semenya je pred slabim letom dni v Berlinu v teku na 800 metrov prepričljivo osvojila naslov svetovne prvakinje. Foto: EPA
Caster Semenya je pred slabim letom dni v Berlinu v teku na 800 metrov prepričljivo osvojila naslov svetovne prvakinje. Foto: EPA
Zelena luč za Semenyo

19-letna južnoafriška atletinja je lani v Berlinu postala svetovna prvakinja, kmalu pa so se pojavile govorice o domnevni genetski napaki, zaradi katere je morala opraviti test spola. "Imamo neizpodbitne dokaze, da je Semenya hermafrodit. Rezultati testov so nedvoumni," naj bi takrat izjavil eden izmed predstavnikov IAAF-a, ki je želel ostati neimenovan. Enako informacijo je objavil tudi nemški tabloid Bild, a, kot kaže, temu ni tako.

Strokovnjaki medicine so bili enotni
"IAAF sprejema sklepe, ki jih je dosegel odbor, sestavljen iz strokovnjakov medicine. Atletinja, ki so jo obravnavali, lahko znova nastopa na atletskih mitingih," so v sporočilu za javnost zapisali pri Mednarodni atletski zvezi. Semenya ni nastopala vse od svetovnega prvenstva v Berlinu.

Semenya presrečna nad odločbo
Po objavljeni odločbi se je oglasil tudi tabor Semenye. Prek njenega odvetnika Grega Notta je sporočila: "Presrečna sem, da bom spet lahko nastopila na atletskih mitingih širom sveta in vso to grozno izkušnjo pustila za seboj." Nott je še dodal: "Z Mednarodno atletsko zvezo smo se pogovarjali več kot 10 mesecev. Sestankovali smo v Monaku, Carigradu in Parizu. Zaradi občutljive narave problema smo se odločili, da bodo sklepi naših sestankov ostali tajni. Odločbe ne bom komentiral, ker sem zanjo izvedel šele pred kratkin."

Bo nastopila že na mladinskem SP-ju?
Južnoafriška atletska zveza je ves čas v pogovoru s Semenyinim trenerjem Michaelom Semejem, saj želi izvedeti, ali je njegova varovanka dovolj dobro fizično pripravljena, da nastopi na bližajočem se mladinskem svetovnem prvenstvu, ki bo julija v Kanadi. V roku 24 ur naj bi bilo že jasno, ali bodo Semenyo vključili v 22-člansko ekipo, ki bo branila barve Južne Afrike.

Zelena luč za Semenyo