Yohann DIniz je postavil svetovni rekord v hitri hoji na 50 km. Foto: EPA
Yohann DIniz je postavil svetovni rekord v hitri hoji na 50 km. Foto: EPA
Maruša Mišmaš
Maruša Mišmaš je obetavna atletinja. Foto: Aleš Fevžer
Diniz postavil svetovni rekord v hitri hoji na 50 km
Najstnica Mišmaševa v finalu na 3000 m z zaprekami

19-letna atletinja je v svoji skupini s časom 9:51,51 osvojila šesto mesto. Peto mesto, ki je še zadnje prinašalo neposredno uvrstitev v finale, je zgrešila za šest stotink sekunde. A druga skupina je bila precej počasnejša, tako se je Mišmaševa uvrstila v nedeljski finale.

V finalu bo tekla bolj umirjeno
"Med tekom bi morala ostati zadaj in teči bolj umirjeno, tako pa sem malo preveč tekla levo in desno v boju za položaj. Nikoli se nisem posebej pripravljala za teke v gneči in to mi je danes povzročalo kar nekaj preglavic. Na koncu me je zato kar malo pobralo. Po navadi tudi nisem imela nobenih težav na vodnih ovirah, tokrat pa kar nekaj. Že na prvi sem se zadela v tekmico. Ob koncu sem slišala, da so gledalci glasno spodbujali svojo tekmovalko Schlumpfovo. Odločila sem se, da se je držim, da jo v finišu prehitim. Potem pa je me vodna 'ovira' kar ubila in sem jo spustila. Sicer sem se ji pozneje povsem približala. Malo jo je verjetno tudi poneslo, da je tekla pred svojimi navijači. To je bila moja najpomembnejša tekma doslej in tudi edina pomembna letos. Mislim, da bom morala v finalu teči mirneje," je svoj nastop povzela slovenska najstnica.

Najhitrejši čas je sicer dosegla Belorusinja Svitlana Kudzelič (9:46,89).

Francoz tretjič zapored zlat s svetovnim rekordom
V dopoldanskem sporedu je bila ena končna odločitev. V hoji na 50 kilometrov je evropski prvak še tretjič zapored postal Yohann Diniz (3:32:33). Francoz je v močnem dežju postavil svetovni rekord! Medalji sta osvojila še Slovak Matej Toth (3:36:21) in Rus Ivan Noskov (3:37:41).

"To je moj najlepši dan v življenju. Zmago posvečam babici, ki je umrla letos. Bila je Portugalka, to pa je tudi razlog, zakaj sem imel portugalsko in francosko zastavo, ko sem prišel skozi cilj. Tretji evropski naslov, to so sanje. Brez podpore družine in bližnjih ne bi šlo, zato se jim zahvaljujem. Ko sem prišel v Švico, sem vedel, da sem v dobri formi. Pomagalo je tudi to, da je Rus Mihail Rižov začel v zelo hitrem ritmu. Škoda, da ni zdržal z nami do konca, toda zelo mi je pomagal, da sem dosegel svetovni rekord," je dejal Diniz, ki je dosegel prvi najboljši atletski dosežek vseh časov na prvenstvu. Rus Mihail Rižov, ki je vodil do tridesetega kilometra, je končal na četrtem mestu in odličje zgrešil za dobro minuto.

Petkove kvalifikacije:

3.000 m zapreke (Ž):                 
 1. S. KUDZELIČ     BLR       9:46,89
 2. N. VLASOVA      RUS       9:47,31
 3. G.-F. KRAUSE    NEM       9:47,36
 6. M. MIŠMAŠ       SLO       9:51,51


Hoja 50 km (M):                        
 1. Y. DINIZ         FRA    * 3:32,33  
 2. M. TOTH          SLK      3:36,21  
 3. I. NOSKOV        RUS      3:37,41  
                                       
* - svetovni rekord          

Diniz postavil svetovni rekord v hitri hoji na 50 km
Najstnica Mišmaševa v finalu na 3000 m z zaprekami