Marta Dominguez je svetovna prvakinja postala pred šestimi leti v Berlinu. Foto: EPA
Marta Dominguez je svetovna prvakinja postala pred šestimi leti v Berlinu. Foto: EPA
Rusiji celo grozi izključitev z olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Foto: EPA
WADA suspendirala rusko podružnico

Zaradi odstopanja krvne slike v biološkem potnem listu so Domigneuzovi odvzeli naslov svetovne prvakinje v teku na 3.000 m z zaprekami, ki ga je osvojila leta 2009, in jo suspendirali za tri leta.Odločitev je sprejelo Mednarodno športno razsodišče (CAS). Sprva je bila Dominguezova suspendirana s strani Mednarodne atletske zveze, ki jo je julija 2013 kaznovala zaradi suma uporabe prepovedanih substanc. Španska atletska zveza – Dominguezova je njena nekdanja podpredsednica – je atletinjo oprostila. Na odločitev španske zveze se je IAAF pritožila, svojo pritožbo pa je vložila tudi svetovna protidopinška agencija (WADA). Poleg triletnega suspenza so bili izbrisani vsi rezultati Dominguezove med 5. avgustom 2009 in 8. julijem 2013. S tem je izgubila tudi naslov evropske prvakinnje v teku na 3.000 m z zaprekami, ki ga je osvojila leta 2010. Obramba 40-letne Dominguezove se je sklicevala na spornost biološkega potnega lista, a je CAS zapisal, da noben podan dokaz ni bil zadosti.

Wada suspendirala rusko protidopinško agencijo
Po trditvah Reutersa na svetovnem dvoranskem prvenstvu, ki bo prihodnje leto v Portlandu, ne bo ruskih atletov. IAAF je po suspenzu ruske atletske zveze zaradi razširjenosti dopinške problematike predstavila načrt za vnovično vključitev Rusije v IAAF in njenih tekmovalcev na tekmovanja. Osnova je načrt s petimi zahtevami in če jih bodo v Rusiji izpolnili, bo IAAF umaknila suspenz. IAAF zahteva takojšnje kaznovanje vpletenih in uveljavitev učinkovitega protidopinškega zakona. Ob tem pa tudi reforme strukturne in administrativne narave v boju proti dopingu ter transparenten in učinkovit sistem testiranj.

Svetovna protidopinška agencija je suspendirala rusko podružnico, ker se ta ni držala pravil. Svojo odločitev je Wada sporočila na sestanku v Colorado Springsu. Po dopinškem škandalu, ki je izbruhnil prejšnji teden, se tako nadaljujejo sankcije proti ruskim kršilcem, Rusiji grozi tudi izključitev z olimpijskih iger 2016 v Riu de Janeiru.

Dopinški škandal v Rusiji, ki naj bi več let dovoljevala načrtni doping v atletiki, dobiva nove razsežnosti. Ukrepi mednarodnih organizacij so zdaj doleteli RUSADO, rusko antidopiško organizacijo, ki naj ne bi spoštovala pravil. Mednarodna atletska zveza je Rusijo že izključila z največjih atletskih tekmovanj. Poleg ruske protidopinške agencije je Wada suspendirala še podružnice v Andori, Izraelu, Argentini, Boliviji in Ukrajini, medtem ko so na seznamu "opazovanih" protidopinške organizacije v Braziliji, Belgiji, Franciji, Grčiji, Mehiki in Španiji.

WADA suspendirala rusko podružnico