Nina Kennedy se je veselila na trgu Sechseläuten. Avstralka je navdušila že na svetovnem prvenstvu v Eugenu, ko je osvojila bronasto medaljo. Foto: EPA
Nina Kennedy se je veselila na trgu Sechseläuten. Avstralka je navdušila že na svetovnem prvenstvu v Eugenu, ko je osvojila bronasto medaljo. Foto: EPA

Druga je bila trikratna zaporedna svetovna podprvakinja, Američanka Sandi Morris, zlata na dveh dvoranskih SP-jih 2018 in 2022. Skočila je 4,71 m. Prvi dan prestižnega mitinga je potekal na trgu Sechseläuten, v četrtek pa bo večina končnih odločitev padla na znamenitem stadionu Letzigrund.

Ljubljančanka, ki zadnja leta živi in trenira v Celju, je bila v prvem skoku uspešna prek 4,61 m, na prvem mestu sta bili še Morrisova in Kennedyjeva. S tremi neuspešnimi skoki sta tekmovanje že končali dve tekmovalki. Nepričakovano nekdanja olimpijska zmagovalka in dvakratna svetovna prvakinja Aikaterini Stefanidi, pa tudi domačinka Angelica Moser, ki je končala na zadnjem, sedmem mestu.

Nato so letvico postavili na 4,71 m. Šutejeva je morala ponoviti svoj nastop, ker je imela težave v zaletu, a se je ustavila še pred koritom za vbod palice. Potem je prvič v finalu letvico z nogo podrla. Morrisova je bila edina, ki je bila uspešna prvič, tudi v drugem poskusu pa je imela Šutejeva težave v zaletu, vendar pa je pretekla na blazino in tako ni mogla še enkrat na zalet kot prvič. V tretjem je skok opravila, vendar letvico podrla.

Sandi Morris je bila znova razočarana. Sredi julija je na domačem svetovnem prvenstvu veljala za favoritinjo, a je osvojila srebro. Premagala jo je rojakinja Katie Nageotte. Foto: EPA
Sandi Morris je bila znova razočarana. Sredi julija je na domačem svetovnem prvenstvu veljala za favoritinjo, a je osvojila srebro. Premagala jo je rojakinja Katie Nageotte. Foto: EPA

Evropska prvakinja Wilma Murto le peta
Ko je evropska prvakinja Wilma Murto letvico podrla v tretjem skoku, je bilo jasno, da bo tretje mesto pripadlo Šutejevi, Finka je bila peta. Na 4,76 m sta za zmago potem skakali le še Morrisova in Kennedyjeva. Avstralka je bila uspešna drugič in je prevzela vodstvo, ker je Američanka preskočila višino tretjič. Na 4,81 m je Kennedyjeva dosegla svoj najboljši izid sezone, Morrisova pa je letvico trikrat podrla. Pred finalom je bila sicer v skupnem seštevku sezone prva pred Šutejevo.

33-letna Šutejeva je bila letos tretja na dvoranskem SP-ju in na EP-ju, četrta na SP-ju na prostem v Eugenu, 26. avgusta pa je v Lozani dosegla prvo zmago v Diamantni ligi. Za zmago je dobila 10.000 ameriških dolarjev, tokrat na finalu za tretje mesto pa 7000. Zmaga v finalu v vsaki disciplini prinaša poleg diamantnega pokala še 30.000 ameriških dolarjev in povabilo za nastop na SP-ju prihodnje leto v Budimpešti, Šutejeva normo za največjo tekmo leta 2023 sicer že ima.

Po EP-ju prejšnji mesec v Münchnu so morali Šutejevi poškodovano roko šivati, drugič pa še pred tekmo v Lozani in s šivi na rokah je nastopila tudi na finalu Diamantne lige. Tokrat si je v finalu roko porezala Roberta Bruni, ki je s 4,72 m dosegla pred dnevi italijanski rekord. Tekmo je Italijanka sicer končala na četrtem mestu (4,61 m).

Kranjc: Imela je izjemno sezono, čeprav si je želela še kaj več
"Zahtevni pogoji so bili, veter je bil zelo spremenljiv, zato je bilo težko izbrati pravo palico. Zato je imela Tina Šutej tudi nekaj težav v zaletu. Ni bila edina, večina je imela podobne, tekmovalka je morala imeti tudi nekaj sreče s pogoji. Toda glede na vse težave v zadnjem obdobju, imela je tudi veliko tekem in potovanj, je njen izid izvrsten. Ob poškodbi dlani na roki je imela vso sezono tudi težave z ahilovo tetivo. Evropejke so bile na tej tekmi tudi malo iztrošene, imele so še evropsko prvenstvo, tudi zato je bil verjetno tak razplet na vrhu," je povedal trener Šutejeve Milan Kranjc.

Šutejeva bo v petek nastopila še v Zagrebu, v soboto pa na atletskem pokalu Slovenije v Ljubljani. "V tej sezoni je bila Šutejeva ves čas v boju za zmagovalni oder. Na dveh velikih tekmah ji je uspelo stopiti nanj, zmagala je tudi na Diamantni ligi. Žal je imela po dvoranskem SP-ju marca v Beogradu težave, ker je v pripravah na sezono na prostem zbolela in ji je koronavirus zmotil načrte. V sezoni zaradi številnih tekem ni bilo možnosti, da bi obnovila telesno pripravljenost, zaradi poškodb je imela tudi prilagojen trening. Glede na to je imela izjemno sezono, čeprav si je želela še kaj več," je dodal Kranjc.

Tina Šutej odlično sezono kronala s 3. mestom v Zürichu

Čeh in Horvatova v četrtek na znamenitem Letzigrundu
V četrtek bosta na stadionu Letzigrund nastopila še dva slovenska predstavnika. Svetovni prvak Kristjan Čeh se bo potegoval za zmago v metu diska ob 18.15, Anita Horvat pa je dobila povabilo organizatorjev za nastop na 800 m. Prvič v zgodovini bodo v finalu Diamantne lige nastopili trije slovenski predstavniki.

Kovacs kroglo sunil le 15 cm manj od svetovnega rekorda
Prvi dan finala so tekme potekale na trgu Sechseläutenplatz v središču Züricha, bilo pa je šest končnih odločitev. Na 560 metrov dolgi progi, zato rekordi niso bili priznani, so okrog operne hiše tekli na 5000 m. Najboljša sta bila Kenijka Beatrice Chebet (14:31,03) in njen rojak Nicholas Kipkorir (12:59,05). V suvanju krogle sta zmagala Američan Joe Kovacs z izidom sezone na svetu (23,23 m) in njegova rojakinja Chase Ealey (20,19 m), v skoku v višino pa je bil najboljši Italijan Gianmarco Tamberi (2,34 m).


Moški, 5000 m:                                
 1. N. KIPKORIR         KEN   12:59,05 
 2. D. LOBALU           SUD   12:59,40 
 3. G. FISCHER          ZDA   13:00,56 
                                       
Višina:                                
 1. G. TAMBERI          ITA       2,34 
 2. J. HARRISON         ZDA       2,34 
 3. D. LOVETT           KAN       2,27 
                                       
Krogla:                                
 1. J. KOVACS           ZDA      23,23 
 2. R. CROUSER          ZDA      22,74 
 3. T. WALSH            NZL      21,90 

Ženske, 5000 m:                                
 1. B. CHEBET           KEN   14:31,03 
 2. M. KIPKEMBOI        KEN   14:31,52 
 3. G. TSEGAY           ETI   14:32,11 
                                       
Palica:                                
 1. N. KENNEDY          AVS       4,81 
 2. S. MORRIS           ZDA       4,76 
 3. T. ŠUTEJ            SLO       4,61 
                                       
Krogla:                                
 1. C. EALEY            ZDA      20,19 
 2. S. MITTON           KAN      19,56 
 3. A. DONGMO           POR      19,46