Po hudih kritikah so si organizatorji premislili in tako bo 5. maja polmaraton v Trstu odprt za vse tekače. Foto: Reuters
Po hudih kritikah so si organizatorji premislili in tako bo 5. maja polmaraton v Trstu odprt za vse tekače. Foto: Reuters

"Po provokaciji, ki je dvignila veliko prahu in sprožila temeljna etična vprašanja, preklicujemo petkovo odločitev. Povabili bomo tudi afriške atlete," je povedal organizator dogodka Fabio Carini, ki trdi, da je želel s prvotno prepovedjo ("Bojujemo se proti neetičnemu ravnanju v športu. Afriški športniki so prepogosto obravnavani brez dostojanstva, ki si ga zaslužijo.") le opozoriti na izkoriščanje afriških športnikov.

"Nikogar nismo želeli diskriminirati, ampak zgolj opozoriti na problem pokvarjenih športnih menedžerjev, ki izkoriščajo afriške atlete. Nismo rasisti. S provokacijo smo želeli sprožiti razpravo o etiki v športu in svoj cilj smo dosegli."

Afričani vendarle na tržaški tek

Prepoved nastopa afriških tekačev na prireditvi Trieste Running Festival je povzročila veliko zgražanje na družbenih omrežjih, češ da gre za rasizem, ki ga ni izvajal niti Hitler. Nekateri so ob tem pozvali pokrovitelje, kot sta Booking in banka Generali, da se umaknejo.

Tudi politiki so se odzvali. "Prepoved za afriške atlete je zadnja norost ekstremizma, ki izkrivlja pravo naravo mesta Trst," je bila kritična evropska poslanka iz vrst socialdemokratov Isabella De Monte, podpredsednik italijanske vlade Luigi di Maio pa je poudaril, da je sicer prav, da se bori proti izkoriščanju afriških atletov, vendar ne na takšen način.