To je deseterica slovenskih atletov, ki bo nastopila na evropskem prvenstvu v Berlinu. Najštevilčnejšo delegacijo je Slovenija poslala na prvenstvo leta 2010 v Barceloni, ko je nastopilo 33 atletov. Foto: BoBo
To je deseterica slovenskih atletov, ki bo nastopila na evropskem prvenstvu v Berlinu. Najštevilčnejšo delegacijo je Slovenija poslala na prvenstvo leta 2010 v Barceloni, ko je nastopilo 33 atletov. Foto: BoBo
Martina Ratej bi lahko posegla v boj za medalje, res pa je, da na velikih tekmovanjih največkrat ne blesti. Foto: Reuters
Neja Filipič v pogovoru z Anito Horvat, na fotografiji je še Maruša Mišmaš. Foto: BoBo
Ratejeva optimistično na šesti EP

V nemški prestolnici bodo barve Slovenije zastopali Martina Ratej (Kladivar, kopje), ki ima četrti izid sezone, Anita Horvat (Velenje, 400 m), Tina Šutej (Kladivar, palica), Veronika Domjan (Ptuj, disk), Maruša Mišmaš (Mass, 3000 m zapreke), Neja Filipič (Kronos, daljina), Luka Janežič (Kladivar, 400 m), Nejc Pleško (Olimpija, kladivo), Žan Rudolf (Mass, 800 m) in Blaž Zupančič (Mass, krogla).

Takšnega optimizma že dolgo ni bilo
"Že dolgo nismo bili tako optimistični pred odhodom na EP. Tokrat gre na prvenstvo sicer le deseterica, na prejšnjem EP-ju pred dvema letoma v Amsterdamu jih je bilo 19, a ta ekipa je najboljša v tem trenutku v Sloveniji. Žal zaradi poškodb manjka kar nekaj naših atletov. Napovedujemo tri finalne uvrstitve in medaljo, nič pa ne bi bilo presenetljivo, če bi jih bilo v finalu pet ali šest," je napovedal predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Vladimir Kevo, ki ni želel povedati, od koga največ pričakuje. Poleg Ratejeve so med prijavljenimi po izidih visoko še Maruša Mišmaš (7. mesto), Anita Horvat (10. mesto) in Luka Janežič (11. mesto).

Marija Šestak prvič v vlogi vodje ekipe
Vodja reprezentance bo nekdanja izvrstna atletinja in še vedno slovenska rekorderka v troskoku Marija Šestak, ki je na AZS-ju zaposlena kot predstavnica za stike z javnostjo in za delo na področju atletske stroke ter bo prvič v vlogi vodje ekipe. V njej bodo še fizioterapevt Khalid Nasif in trenerji Rok Predanič, Lovrenc Umek in Milan Kranjc.

"Vesela sem, da sem dobila priložnost za vodenje ekipe, imam pa kar malo treme, moram priznati, saj bom prvič na čelu ekipe. Bom pa naredila vse, kar je v moji moči, da bom reprezentanci omogočila kar najboljše razmere, izkušenj o tem, kaj tekmovalec potrebuje na velikem tekmovanju, imam kar nekaj," je povedala nekdanja olimpijka Marija Šestak, še vedno tudi slovenska rekorderka v troskoku, kjer ima v dvorani še vedno četrti izid vseh časov na svetu (15,08 m).

Mešanica izkušenj, znanja, mladosti in energije
"Naša reprezentanca je mešanica izkušenj, izjemnega znanja, na drugi strani pa mladostne zagnanosti ter neizmerne volje in energije. Za izkušene člane odprave bo prvenstvo priložnost ponovnega dokazovanja, mladi pa vsak dan dokazujejo, da slovenska atletika spet posega na evropski in svetovni vrh. Letošnje predstave Ratejeve so navdušujoče, Anita Horvat pa je naredila velik korak naprej in dokazala, da je konkurenčna atletskemu vrhu. Luka Janežič je prišel iz težav še močnejši, Maruša Mišmaš pa se počasi ponovno vrača med najboljše," je povedal predsednik AZS-ja Roman Dobnikar.

S predstavniki sponzorjev bo na prvenstvo potoval tudi najuspešnejši slovenski atlet v zgodovini Primož Kozmus, zlati olimpionik, ki je leta 2009 prav na olimpijskem stadionu v nemški prestolnici osvojil zlato medaljo na svetovnem prvenstvu.

"Vesel sem, da so mi pri AZS-ju omogočila pot v Berlin, in bom spet tam podoživljal dogodke izpred slabih desetih let. Obenem pa se nadejam, da bo moja varovanka Barbara Špiler, ki se vrača po porodu na tekmovališča in je že pozdravila nedavno poškodbo, v naslednjih letih spet nastopala na velikih tekmovanjih in bom znova del slovenske ekipe, tedaj v vlogi trenerja," je povedal 38-letni Kozmus, ki je na novinarski konferenci članom ekipe dal tudi nekaj nasvetov, kako je sam tekmoval in se na velikih tekmah boril za medalje.

Evropsko prvenstvo v kraljici športov bo potekalo v sklopu skupnega evropskega prvenstva več športnih panog, druge discipline potekajo v Glasgowu.


Martina Ratej: "Sem zdrava, treningi so potekali po načrtu. Za mano je tudi odlična sezona in si želim, da bi na EP-ju ponovila zadnje dosežke, kar se daljav tiče, cilj je finale in tam potem boj za najvišja mesta."

Anita Horvat: "Glede na to, da imam deveti prijavljeni izid, je realen cilj uvrstitev v finale. Sem zelo dobro pripravljena."

Tina Šutej: "Moji cilji so taki kot vso sezono. S trenerjem sva načrtovala uvrstitev in najboljšo formo prav na EP-ju. V dvoranski sezoni sem se poškodovala in sem imela nekaj težav tudi poleti. A sem že na sredozemskih dosegla prvi cilj, osvojila sem medaljo, na EP-ju pa se želim prebiti v finale in izpolniti še drugi tekmovalni cilj leta."

Veronika Domjan: "Moj cilj je uvrstitev v finale in tam želim potem izboljšati svoj državni rekord. Sem dobro pripravljena in si želim to dokazati tudi v Berlinu."

Maruša Mišmaš: "Po operaciji Ahilove tetive bo to moje prvo veliko tekmovanje. Zelo se veselim nastopa. Zelo dobro sem pripravljena in sem se zelo približala svojemu državnemu rekordu, ki ga želim izboljšati na EP in se tam uvrstiti v finale."

Luka Janežič: "Imel sem kar veliko težav v poletni sezoni z manjšimi poškodbami. Manj sem tekmoval, kot bi sicer, sezona ni potekala po načrtih. Smo pa naredili vse, kar je bilo mogoče v zadnjih tednih, da se pripravim na EP. Zadnji treningi so pokazali, da se forma vzpenja in grem s pozitivnimi občutki na EP. Tako kot Anita Horvat sem tudi sam že neposredno uvrščen v polfinale, kar mi ni posebej všeč, ker bi mi prav prišla še kakšna tekma. A to ne spremeni veliko, 11. čas med prijavljenimi pomeni, da se je treba boriti za finale in to bom moj prvi cilj."

Nejc Pleško: "Počutim se dobro, tudi sezona je kar dobra. Pričakujem, da bi bilo 73 ali 74 m lahko že dovolj tudi za finale, kar sem sposoben doseči. Toda na EP ne šteje statistika, ampak je treba določeno daljavo tudi doseči."

Žan Rudolf: "Zadovoljen sem s formo, imel sem štiri teke, vsi so bili taktični in nisem mogel doseči dobrega izida. Le na svoji zadnji tekmi na Irskem je bilo drugače. Želim si, da bi izboljšal dvanajsto mesto z EP-ja v Helsinkih, ki je moja najboljša uvrstitev na dosedanjih EP-jih."

Blaž Zupančič: "Zadnji dosežki so plod devetih let sodelovanja s trenerjem Lovrom Umkom. V tem času sem se veliko naučil, veliko vem o sebi in letos sem zelo napredoval. Ostal mi je še en cilj, da kot drugi Slovenec po Miranu Vodovniku presežem 20 m in to želim storiti prav v Berlinu."

Neja Filipič: "Mislim, da bi s 6,50 m prišla v finale. Vse pa bo odvisno od moje dnevne forme in vetra. Zelo težko se skače z vetrom v prsi. Kljub vsem preprekam in težavam, pri treningih sem imela težave tako zaradi študija kot zaradi bolezni, sem dobro pripravljena, kar sem dokazala prejšnji vikend v Zagrebu."

Ratejeva optimistično na šesti EP