Sonja Roman je presenetila s prvo medaljo na velikih tekmovanjih. Foto: MMC RTV SLO
Sonja Roman je presenetila s prvo medaljo na velikih tekmovanjih. Foto: MMC RTV SLO

Po dobrem začetku sem kar močno popustila, a sem se vrnila. Na finišu sem delala zadnji dve leti, a vzame svoj čas, da to obrodi sadove. Sem rekla trenerju, da je malo manjkalo, da bi se zadovoljila že s četrtim mestom.

Sonja Roman
Ana Alminova
Zlato na 1.500 m je pripadlo Rusinji Ani Alminovi, ki je za sekundo ugnala srebrno Španko Natalio Rodriguez, bronasto Romanovo pa že za 3,66 sekunde. Foto: EPA
Nina Kolarič
Nina Kolarič je v petek postavila nov državni dvoranski rekord (6,67 m). Foto: EPA
Matic Osovnikar
Matic Osovnikar je na velikih tekmovanjih vedno tekmoval odlično, tokrat pa mu je spodletelo že v prvem krogu teka na 60 metrov. Foto: EPA
Dwain Chambers
Dwain Chambers odlično promovira svojo knjigo, zaradi katere mnogi menijo, da sploh ne bi smel nastopati v Torinu. Foto: EPA
Romanova pritekla šesto medaljo na EP-jih
Bronasti tek Sonje Roman

Samo nekaj trenutkov po zadnjem skoku Nine Kolarič se je začel finale za Romanovo, ki je diktirala tempo vse do kilometra, ko je vodstvo prevzela poznejša prvakinja Ana Alminova. Slovenska rekorderka je zdrsnila že na peto mesto, nato pa v silovitem finišu dobila obračun z Rusinjo Zolotovo in Irko McGettiganovo ter se prebila do svojega največjega uspeha v karieri in šestega slovenskega odličja na dvoranskih EP-jih.

Bronasto darilo ob rojstnem dnevu
Predtem je bil Prekmurkin najboljši dosežek na velikih tekmovanjih 7. mesto na 1.500 m z dvoranskega prvenstva v Birminghamu izpred dveh let. Atletinja, ki bo čez štiri dni dopolnila 30 let, je v Torinu premagala urok velikih tekmovanj, na katerih je kot po pravilu močno zaostala za svojimi najboljšimi dosežki.

"Moram priznati, da sem presrečna. Po dobrem začetku sem kar močno popustila, a sem se vrnila. Na finišu sem delala zadnji dve leti, a vzame svoj čas, da to obrodi sadove. Sem rekla trenerju, da je malo manjkalo, da bi se zadovoljila že s četrtim mestom," je v smehu za Radio Slovenija razlagala profesorica nemščine in madžarščine.

Trener uspeh spremljal od doma
"Vesela sem, kaj naj rečem. Vsem sem dokazala, da sem dobra atletinja, sebi pa poplačala dolga leta trdega dela. Seveda pa to še ne pomeni, da sem rekla zadnjo besedo. Na svetovno prvenstvo na prostem avgusta letos v Berlin bom šla z željo, da se uvrstim v finale," je še dodala Romanova, ki je bila v Torinu brez spremstva svojega trenerja Jozsefa Babinyeczuja, ki ni bil uvrščen v reprezentanco. "Jozsef je bil tisti, ki mi je dal v zadnjih letih dovolj psihične moči, s katero sem nadgradila dobro fizično pripravljenost," je junakinja dneva presenetljivi uspeh pripisala delu z madžarskim strokovnjakom.

PORTRET SONJE ROMAN
Datum rojstva: 11. marec 1979 Prebivališče: Hodoš
Klub: Maribor 98
Trener: Jozsef Babinyecz
Največji uspehi:
- EP 2007: 7. mesto v Birminghamu (dvor.)
- SP 2005: 11. mesto v Madridu (dvorana)
- SP 2007: 16. mesto v Osaki
- OI 2008: 15. mesto v Pekingu

Kolaričeva tik pod stopničkami
Druga slovenska sobotna finalistka Nina Kolarič je že v prvi finalni seriji pristala pri 662 cm. Po 651 cm v drugem skoku je mlada Ptujčanka v tretji seriji ponovila dosežek iz prve. Po 648 cm je v 5. seriji po izredno dolgem skoku prvič prestopila; za konec je dodala skok dolg 647 cm. Za bronom je Kolaričeva zaostala za 19 centimetrov, za kar bi morala skočiti najdlje v karieri, saj njen rekord na prostem znaša 678 cm. Naslov je presenetljivo osvojila Estonka Ksenja Balta, ki je ugnala Rusinji Kučarenko in Sokolovo.

"Pomembno je, da je prvi skok vsaj natančen, če že ni dolg, a tokrat je bil točen in dolg. Potem mi je bilo dosti lažje. Bila sem sproščena, saj nisem imela kaj izgubiti, saj sem načrt presegla že v petek" je pojasnila svoj uspeh 23-letnica, ki je v Italijo pripotovala s 17. izidom izmed 18 nastopajočih atletinj.

Osovnikar prepočasen za polfinale
Matic Osovnikar je na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torinu na 60 metrov izpadel že v prvem predteku. S časom 6,74 sek. je za tri stotinke zgrešil polfinale.

Škofjeločan je imel skupno 20. izid: "Štartal sem tako, kot da bi bil tek ob šestih zjutraj in ne sredi dopoldneva. Preprosto ne vem, zakaj se je to zgodilo. Na ogrevanju sem štarte opravil dobro," je po najslabšem nastopu na velikih tekmovanjih povedal Osovnikar, leta 2007 sedmi na svetovnem prvenstvu na prostem.

Vodovnik blizu finala
V suvanju kroge je Miran Vodovnik z 19,56 m za deset centimetrov zgrešil finalni nastop. Cene Šubic je v svoji predtekomvalni skupini s časom 3:57,85 zasedel predzadnje, 11., mesto, skupno je bil 22.

"Dopingiranec" do evropskega rekorda
Vrhunec dneva je bil polfinalni tek na 60 m, v drugi polfinalni skupini je razvpiti Dwain Chambers je tekel nov evropski rekord. Štoparica se je ustavila pri 6,42, s čimer je Britanec samo za 3 stotinke zaostal za svetovnim rekordom Mauricea Greena.

Chambers, ki je doživljenjsko izključen iz olimpijskega gibanja, bo v ponedeljek izdal avtobiografijo "Race against me", v kateri odkrito priznava jemanje nedovoljenih poživil. Še ne 31-letni atlet je bil leta 2003 ujet v povezavi z afero "BALCO".

Sobotne končne odločitve:   
 
1.500 m (Ž):                           
1. A. ALMINOVA RUS 4:07,76
2. N. RODRIGUEZ ŠPA 4:08,72
3. S. ROMAN SLO 4:11,42
 
Skok v daljino (Ž):                   
 1. K. BALTA          EST         6,87
 2. O. KUČERENKO      RUS         6,84
 3. J. SOKOLOVA       RUS         6,82
 4. N. KOLARIČ        SLO         6,62
          
Troskok (M):                          
 1. F. DONATO         ITA        17,59
 2. V. JASTREBOV      RUS        17,25
 3. I. SPASOVHODSKI   RUS        17,15

Skok v višino (M):
1. I. UHOV RUS 2,32 2. K. IOANNOU CIP 2,29 3. A. DMITRIK RUS 2,29
 
Skok ob palici (Ž):                   
1. J. GOLUBČIKOVA RUS 4,75
2. S. SPIEGELBERG NEM 4,75
3. A. BATTKE NEM 4,65
 
3.000 m (M):                          
 1. M. FARAH          VB       7:40,17
 2. B. TAHRI          FRA      7:42,14
 3. J. ESPANA         ŠPA      7:43,29

400 m (Ž):                             
1. A. KRIVOŠAPKA RUS 51,18
2. N. PIHIDA UKR 51,44
3. D. SAFONOVA RUS 51,85

400 m (M):
1. J. WISSMAN ŠVE 45,89
2. C. LICCIARDELLO ITA 46,32
3. I. VIERU ROM 46,54

T. O.

Po dobrem začetku sem kar močno popustila, a sem se vrnila. Na finišu sem delala zadnji dve leti, a vzame svoj čas, da to obrodi sadove. Sem rekla trenerju, da je malo manjkalo, da bi se zadovoljila že s četrtim mestom.

Sonja Roman
Romanova pritekla šesto medaljo na EP-jih
Bronasti tek Sonje Roman