Hitreje, višje, močneje ... Žal prepogosto z uporabo poživil. Foto: EPA
Hitreje, višje, močneje ... Žal prepogosto z uporabo poživil. Foto: EPA
Usain Bolt
Dosežki šprinterja Usaina Bolta (predvsem svetovni rekord na sto metrov 9,58) so tako neverjetni, da človek nehote pomisli na uporabo prepovedanih poživil, a za zdaj ni prav nobenih dokazov o tem. Foto: EPA
Številni atleti uporabljali prepovedana sredstva

Nemška televizijska hiša ARD se je v dokumentarcu sklicevala na interno bazo Mednarodne atletske zveze Iaaf med letoma 2001 in 2012, po kateri naj bi vsak tretji dobitnik medalje z olimpijskih iger ali svetovnih prvenstev v svoji karieri užival poživila.

Svetovna protidopinška agencija (Wada) se je na objave že odzvala in v prvem sporočilu kratko navedla, da so "ugotovitve skrb vzbujajoče in alarmantne". Prvi mož Wade Craig Reedie je obljubil preiskavo primera, prav tako tudi podpredsednik Mednarodne atletske zveze Sergej Bubka.

ARD se sklicuje na bazo podatkov Iaaf-ja, ki vsebuje več kot 12 tisoč krvnih testov, odvzetih okrog 5.000 atletom in atletinjam, ki omogočajo tudi testiranja za nazaj. Okrog 800 atletov, predvsem vzdržljivostnih disciplin v tekih od 800 metrov do maratona, je imelo vrednosti, ki po definiciji biološkega potnega lista Wade kažejo na sumljive ali celo na zelo sumljive stopnje. To sta v dokumentarcu navedla avstralska strokovnjaka za odkrivanje uživanja poživil v krvnih testih Michael Ashenden in Robin Parisotto.

"Pogosto sta bila kar dva od treh dobitnikov medalj verjetno v svoji karieri dopingirana, na eni tekmi po mojem mnenju celo vsi trije," je navedel Ashenden in kritiziral Iaaf, ki "od milijonov dolarjev od prodaje televizijskih pravic le majhno peščico nameni za protidopinške programe".

ARD, ki je decembra lani v dokumentarcu odkrila sistematične dopinške kršitve v Rusiji in Keniji, tri tedne pred svetovnim prvenstvom v Pekingu trdi podobno v svetovnem merilu. S skrito kamero so posneli injekcije z "nevarnimi dopinškimi produkti", ki so jih uporabljali v Keniji, ter izjavo ruske tekačice na 800 m Anastasije Bazdireve. Ta je priznala, da je do povečane mišične mase prišla s prepovedanimi sredstvi.

Po podatkih ARD in časnika Sunday Times je bilo 146 medalj na OI in SP, od tega 55 zlatih, med letoma 2001 in 2012 osvojenih s sumljivimi vrednostmi dopinških testov, nobeno odličje pa ni bilo odvzeto. Vsaj en strokovnjak je ocenil, da ima eden od sedmih atletov iz krvne baze baze Iaaf "zelo visoke znake uživanja poživil ali pa vsaj nenormalne vrednosti". Kršitve naj bi se izvajale predvsem s transfuzijami krvi in mikrodozami eritropoetina (EPA) za povečanje števila rdečih krvničk.

BBC, ki se sklicuje na Sunday Times, navaja, da so bili med njimi tudi britanski atleti, Rusija naj bi "kot svetovno središče" osvojila 80 odstotkov medalj v sumljivih okoliščinah, Kenija pa naj bi na tak način prišla do 18 medalj. Pri britanskem zvezniku Mo Farahu in jamajškem superzvezdniku Usainu Boltu naj ne bi bilo nenormalnih vrednosti pri testih, navaja BBC.

"Iaaf je bila vedno vodilna mednarodna športna zveza v boju proti prepovedanim poživilom, saj je ogromno prispevala pri odkrivanju in razvoju novih tehnik in metod odkrivanja dopinga, ob tem pa letno za to namenimo dva milijona dolarjev," se je Iaaf odzval na navedbe.

Vodilni strokovnjaki naj bi ocenjevali, da je atletika ta čas tam, kjer je bilo kolesarstvo pred dvema desetletjema in je vrh dobilo s škandalom nekdanjega ameriškega kolesarja Lancea Armstronga, ki mu je 22. avgusta 2012 Mednarodna kolesarska zveza razveljavila vse rezultate od avgusta 1998, tudi sedem zmag na dirki Tour de France.

Številni atleti uporabljali prepovedana sredstva