Slovenske skakalke so na SP-ju 2021 v Oberstdorfu napovedale sanjske zimske olimpijske igre 2022. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Slovenske skakalke so na SP-ju 2021 v Oberstdorfu napovedale sanjske zimske olimpijske igre 2022. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Na prireditvi na Brdu pri Kranju, ki sta ji prisostvovala tudi predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, so bile podeljene tudi plakete za 2021.

Letošnji nagrajenci. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Letošnji nagrajenci. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

"V težkih časih so dobri zgledi in navdušujoča dejanja še veliko pomembnejši kot običajno. Kažejo nam, da je kljub zaostrenim razmeram mogoče spoznavati globlje, videti dlje in poseči više. S ponosom lahko zatrdim, da je slovenski šport to pomembno motivacijsko nalogo opravil z odliko. Slovenski športniki so nas navduševali od januarja do decembra s tako vrhunskimi rezultati in v tako širokem naboru športov, kot da nas je Slovencev 20 milijonov in ne desetkrat manj," je na podelitvi povedal predsednik odbora za podelitev Bloudkovih priznanj Viktor Grošelj.

Bloudkove nagrade za leto 2021

 • Ema Klinec, Nika Križnar, Špela Rogelj, Urša Bogataj (za vrhunski mednarodni športni dosežek)
 • Moška članska košarkarska reprezentanca Slovenije 2021 – Luka Dončić, Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Zoran Dragić, Gregor Hrovat, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Mike Tobey, selektor Aleksander Sekulić, pomočniki selektorja Jernej Valentinčič, Dragiša Drobnjak in Dalibor Damjanović (za vrhunski mednarodni športni dosežek)
 • Anamarija Lampič (za vrhunski mednarodni športni dosežek)
 • Peter Ozmec (za življenjsko delo v športu)
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Srebro SP-ja skakalkam

Slovenska ženska ekipa v smučarskih skokih v postavi Nika Križnar, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Ema Klinec je lani na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu v Nemčiji Sloveniji prinesla srebrno kolajno. Na prvenstvu, na katerem so sodelovali najboljše športnice in športniki iz nordijskih športov iz več kot 20 držav, so Avstrijke ugnale Slovenke za las, saj so bile za vsega 1,4 točke oddaljene od velike zmage. "Drugo mesto je izvrsten uspeh, predvsem pa so dekleta pokazala vrhunske skoke in odličen ekipni duh," je zapisal odbor za podelitev Bloudkovih nagrad v obrazložitvi.

Slovenija je ob prvi udeležbi na olimpijskem košarkarskem turnirju pustila izreden vtis in bila povsem blizu medaljam. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je ob prvi udeležbi na olimpijskem košarkarskem turnirju pustila izreden vtis in bila povsem blizu medaljam. Foto: www.alesfevzer.com

Košarkarji hit Tokia 2022

Moško člansko košarkarsko reprezentanco Slovenije so na olimpijskih igrah 2020 v Tokiu sestavljali igralci Luka Dončić, Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Zoran Dragić, Gregor Hrovat, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Luka Rupnik in Mike Tobey ter strokovni štab v sestavi Aleksander Sekulić, Jernej Valentinčič, Dragiša Drobnjak in Dalibor Damjanović. Slovenija je bila hit košarkarskega turnirja, kjer je na koncu osvojila 4. mesto.

"Slovenska moška košarkarska reprezentanca je vse od svoje ustanovitve leta 1992 redna udeleženka evropskih prvenstev, trikrat je zaigrala na svetovnem prvenstvu, leta 2021 pa se je prvič predstavila tudi na olimpijskih igrah. V Tokiu je hitro postala pravi hit ter med najbolj priljubljenimi in prepoznavnimi udeleženci olimpijskih iger. Fantje so na olimpijskih igrah dosegli izjemen rezultat in Slovenijo pripeljali med štiri najboljše države v košarki na svetu," je med drugim zapisano v obrazložitvi.

Eva Urevc in Anamarija Lampič sta si z bronom Oberstdorfa prislužili Bloudkovo priznanje in Bloudkovo nagrado. Foto: Reuters
Eva Urevc in Anamarija Lampič sta si z bronom Oberstdorfa prislužili Bloudkovo priznanje in Bloudkovo nagrado. Foto: Reuters

Sprinterki dve bronasti medalji SP-ja

Anamarija Lampič je že velikokrat dokazala, da spada med najboljše šprinterke v svetovnem merilu. Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Oberstdorfu je februarja 2021 osvojila bronasto medaljo v šprintu tekačic v klasični tehniki in s tem tretjo slovensko medaljo v šprintu po dveh Petre Majdič – v Saporu 2007 (srebro) in Oslu 2011 (bron). Anamarija Lampič je na tem prvenstvu skupaj z Evo Urevc zasedla še tretje mesto v ekipnem šprintu.

Promotor športa invalidov na Koroškem

Medtem ko so prve tri nagrade namenjene vrhunskim športnim dosežkom na mednarodni ravni, je Peter Ozmec nagrado prejel za življenjsko delo v športu. "Peter Ozmec je športu aktivno zapisan že več kot 60 let. Začel je kot član Atletskega kluba Branik, kjer je treniral tek na srednje proge. V šport invalidov se je vključil šele 1963, ko je tekmoval v streljanju in smučanju in drugih športih med invalidi, prvo funkcijo pri invalidih pa je prevzel prav tako leta 1963 v medobčinskem društvu telesnih invalidov Ravne na Koroškem. In prav v koroški regiji je pomembno prispeval k razvoju in uspehu športa invalidov, saj so se številni invalidi po njegovi zaslugi vključevali v različne športne vsebine in kasneje postali tudi zelo uspešni člani državnih reprezentanc," je zapisal odbor za Bloudkove nagrade.

Bloudkova priznanja za leto 2021:

 • smučarska tekačica Eva Urevc,
 • skakalec Anže Lanišek,
 • judoistka Andreja Leški,
 • športni plezalec Luka Potočar,
 • nogometni funkcionar Franc Kopatin,
 • doktor kinezioloških znanosti Blaž Lešnik,
 • legenda lokostrelskega športa Marjan Podržaj,
 • dolgoletni športni delavec iz Murske Sobote Zoran Kos,
 • športni delavec iz Ljutomera Branko Žnidarič in
 • lovec na svetovne rekorde v jadralnem padalstvu Primož Suša.

Letos je odbor prejel 75 predlogov in obravnaval 60 nominirancev, sicer pa je bilo od leta 1965 dalje podeljenih že 1308 priznanj, od tega 302 nagradi in 1010 plaket. Za nagrade je bilo podanih 34 predlogov, za plakete pa 29.

Vrednost Bloudkove nagrade znaša 9000 evrov, vrednost Bloudkove plakete pa 3000 evrov. Letošnja podelitev je bila že 57. po vrsti; nagrade se podeljujejo od leta 1965.

Podelili so Bloudkove nagrade