Obvestilo o prestavitvi tekme Olimpija - Crvena zvezda

Košarkarji Cedevite Olimpije bi se morali v nedeljo ob 17.00 v Stožicah na obračunu 24. kroga Lige ABA pomeriti s Crveno zvezdo mts, tekma pa je, zaradi pozitivnih primerov na COVID-19 v beograjski zasedbi, prestavljena.

Covid je preprečil novo tekmo Cedevite Olimpije.. Foto: www.alesfevzer.com
Covid je preprečil novo tekmo Cedevite Olimpije.. Foto: www.alesfevzer.com

Rdeče-beli so sicer v četrtek še igrali v Evroligi in premagali Maccabi. Zvezda je tudi letos prvi favorit za jadranski naslov, z le tremi porazi pa je na regionalni letvici trenutno v najboljšem položaju. Cedevita Olimpija ima poraz več, hkrati pa tudi dve zmagi manj. Moštvi se v tej sezoni še nista pomerili. Namreč v dvorani Aleksandra Nikolića naj bi Ljubljančani gostovali decembra. Tedaj so v zelo dobri formi pripotovali v Beograd, toda na dan tekme je bil obračun prav tako zaradi okužb s koronavirusom v srbski zasedbi prestavljen.

Odlični Jordan Loyd je najnevarnejši posameznik Zvezde. Foto: EPA
Odlični Jordan Loyd je najnevarnejši posameznik Zvezde. Foto: EPA

Preložen dvoboj iz Pionirja bo odigran čez deset dni, liga pa naj bi kmalu sporočila še datum stoženske tekme. Vsako srečanje je v krčevitem boju za prva štiri mesta za Olimpijo izjemno pomembno. Kako dobro so zmaji pripravljeni, je težko oceniti, saj so zadnjič na parket stopili v torek, 23. marca, ko so v Ligi Nova KBM premagali Krko (63:76), gostovanje v Zagrebu, kjer bi se morali s Cibono v sklopu jadranske lige pomeriti pred tednom dni, pa je bilo, ko je covid našel pot tudi v Olimpijino garderobo, prestavljeno. Še pred Zvezdo bi morali v državnem prvenstvu zmaji gostovati v Rogaški Slatini, toda Liga Nova KBM po novih ukrepih za zajezitev virusa trenutno miruje.

Dovoljena so mednarodna tekmovanja in vrsta Jurice Golemca vtopa v odločilno obdobje obračuna za polfinale, pred njo pa je izjemno zahteven razpored. "Zvezda je brez dvoma favorit celotnega tekmovanja. Gre za evroligaško ekipo, polno zvezdnikov, ki ima zelo širok kader kakovostnih igralcev. Čaka nas seveda zelo težka tekma. Imeli smo nekaj časa, imamo pa težave s covidom, kot jih imajo v tej sezoni praktično vsi. Moramo odigrati fizično in pametno, če hočemo zmagati in ostati v boju za prva štiri meta," je še pred novo odpovedjo povedal Golemac. Olimpijo zdaj čakata dve zaporedni gostovanji v Črni gori pri Budućnosti in Mornarju, ki sta prav tako neposredna tekmeca za polfinale. Nato sledi še omenjeno gostovanje pri Zvezdi, za konec v Ljubljano prihaja Mega, vmes oziroma tik zatem pa bosta na sporedu še preloženo gostovanje pri Ciboni in torej še domač dvoboj z Zvezdo.

Krka je na prvi medsebojni tekmi s Partizanom slavila s kar 69:50. Foto: Krka/Drago Perko
Krka je na prvi medsebojni tekmi s Partizanom slavila s kar 69:50. Foto: Krka/Drago Perko

Koronavirus je preprečil tudi zadnjo ABA-ligaško tekmo Krke, ki je bila prav tako pred tednom dni odpovedana, ker so se okužbe razširile v Splitu. Novomeščani so trenutno na predzadnjem mestu, ki prinaša dodatne kvalifikacije za obstanek. Toda sedem zmag imajo še štiri ekipe, FMP pa je pri osmih. Prva priložnost za pobeg z dna ima Krka v soboto v Hali sportova Ranka Žeravice proti Partizanu, ki ga je letos decembra z imenitno predstavo premagala v Novem mestu (69:50). Medtem ko Zvezda igra po pričakovanjih, pa njen največji tekmec letos precej zaostaja za željami. Lani je bil najboljši v rednem delu, toda sezono je prekinila pandemija covida, letos pa so črno-beli šele sedmi, že brez možnosti za končnico Lige ABA, kar je veliko razočaranje.

Ognjen Jaramaz je najboljši košarkar Partizana. Foto: www.alesfevzer.com
Ognjen Jaramaz je najboljši košarkar Partizana. Foto: www.alesfevzer.com

Predstave na parketu so odraz težav, ki jih imajo v klubu. Ogromno je bilo kadrovskih sprememb, saj so na primer moštvo zapustili kar trije organizatorji igre, že dvakrat pa je parni valjak menjal trenerja. Proti Krki bo zasedbo vodil Aleksandar Matović, ki je pred slabim mesecem nasledil Saša Filipovskega. V Novem mestu so trenerja menjali še dober teden dni pozneje kot pri Partizanu, namesto Vladimirja Anzulovića pa je ekipo prevzel Dalibor Damjanović. Tudi Krka je nedvomno pričakovala več od letošnje jadranske sezone. Petič zapored se bojuje za obstanek, do konca pa ima še pet tekem. Po Partizanu bo trikrat igrala doma, najprej zaostalo srečanje s Splitom, zatem pa v Leona Štuklja prihajata trenutno najboljši ekipi lige, Budućnost in Zvezda. Za konec jo čaka še gostovanje pri FMP-ju.

"Partizan je zelo dobro, atletsko moštvo. Igrajo čvrsto, agresivno v obrambi, njihova največja kakovost pa je skok v napadu. Tu predvsem mislim na Thomasa, Mosleyja, Jankovića, Miko, Dangubića, in narediti bomo morali velik posel, če se želimo kosati z njimi in dobiti skok, kar bo ključno na tej tekmi. Veliko bo kontakta, na kar se bomo morali adaptirati. Druga dobra stvar v njihovi igri je tranzicijski napad, kjer so zelo močni, zelo hitri in praktično vsi igralci lahko prenesejo žogo v napad, zato bo naša reakcija v obrambi zelo pomembna. Imajo dobro pokrito tudi zunanjo linijo. Tu so Paige, Jaramaz in Trifunović, ki jim ne smemo dovoliti, da se razigrajo z meti za tri točke. Na prvi tekmi smo pokazali, da lahko igramo z njimi. V Beograd gremo z enakim razmišljanjem. Iskali bomo svojo priložnost skozi celo tekmo. Morali bomo biti zbrani in vztrajni vseh 40 minut, če bo treba, pa tudi več," je pred gostovanjem v Beogradu razmišljal Damjanović.


24. krog, sobota ob 12.00:
BORAC – ZADAR

Ob 21.00:
PARTIZAN – KRKA

Nedelja ob 12.00:
BUDUĆNOST – MEGA SOCCERBET

Ob 19.00:
IGOKEA – CIBONA

Ponedeljek ob 18.00:
FMP – MORNAR

Preloženo:
CEDEVITA OLIMPIJA – CRVENA ZVEZDA

Lestvica
IGOKEA                22 18  4  159 40
CRVENA ZVEZDA         21 18  3  288 39
MORNAR                22 17  5  171 39
BUDUĆNOST             20 17  3  158 37
MEGA SOCCERBET        23 14  9   68 37
CEDEVITA OLIMPIJA     20 16  4  195 36
PARTIZAN              22  9 13   11 31
BORAC                 23  7 16  -62 30
FMP                   22  8 14  -79 30
ZADAR                 22  7 15 -106 29
SPLIT                 22  7 15 -133 29
CIBONA                21  7 14 -105 28
KRKA                  21  7 14 -105 28
--------------------------------------
KOPER PRIMORSKA       23  0 23 -460  0