Ali je bila v Kranju zadnja tekma svetovnega pokala v plezanju? Slovenska planinska zveza bo morala mednarodni zvezi ponuditi večje prizorišče in privlačnejši paket, saj je boj za vsega šest tekem sezone vse ostrejši. Foto: BoBo
Ali je bila v Kranju zadnja tekma svetovnega pokala v plezanju? Slovenska planinska zveza bo morala mednarodni zvezi ponuditi večje prizorišče in privlačnejši paket, saj je boj za vsega šest tekem sezone vse ostrejši. Foto: BoBo

Še vedno obstajajo možnosti in dopuščam možnost, da bi se zadeva tudi drugače zasukala. Z večjo priljubljenostjo športa se je povečalo tudi zanimanje v novih državah, ki bi rade gostile tekmo svetovnega pokala in, moram povedati, prihajajo z zelo dobrimi ponudbami. Dokler smo imeli v izboru le nekaj kandidatov, je bilo zelo preprosto tekmo dodeliti Kranju, zaradi tradicije, prijateljstva, zdaj pa se je konkurenca nekoliko zaostrila in odpirajo se nove priložnosti.

Slovenija mora predlagati nekaj večjega in boljšega. Upravičeno imate pričakovanja na olimpijskih igrah. Imate fantastično ekipo, ki bi si zaslužila svoj nacionalni treningcenter. Mogoče ste v zadnjih nekaj letih malce zaspali in morate biti nekoliko bolj proaktivni.

Po drugi strani, tudi če tekme drugo leto ne bo v Sloveniji, ne jemljite tega preveč tragično. Svet se jutri ne bo končal, tudi ne leta 2020. Mislim, da morate predstaviti projekt, ponuditi možnost, da lahko gostite še boljšo tekmo. Sem optimističen.

"Seveda velik šok, ko po 24 letih Kranja ni več na koledarju. In bo nekoliko čudno, če prihodnje leto ne boste imeli tekme v Sloveniji, tudi če boste osvojili olimpijsko kolajno. Ampak po letu 2020 bo leto 2021. Odpirajo se tudi možnosti, da bi pri vas priredili svetovno vojaško prvenstvo.

Imate tradicijo, zgodovino, ste uspešni, imate dobro tekmo, o tem nihče ne dvomi, niste pa zaznali, da so prišli tudi drugi, boljši, kar je lahko izziv za vas, da skušate priti na višjo raven.

Če vam je kaj v tolažbo, tudi mi v Italiji, ki je tako kot vi med ustanovnimi narodi športnega plezanja, v prihodnje na tradicionalnem prizorišču v Arcu ne bomo imeli tekme.

Lučka Rakovec tretja v Kranju, Mia Krampl sedma

Predsednik Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) Italijan Marco Scolaris je danes potrdil, da tekma svetovnega pokala v težavnosti v Kranju ni uvrščena na tekmovalni koledar svetovnega pokala v športnem plezanju v prihodnji sezoni 2020.

Kranjska tekma svetovnega pokala praznuje svojo 24. zaporedno izvedbo. Na sporedu je brez prekinitev od leta 1996. Upoštevajoč odgovore prvega moža mednarodne športnoplezalne federacije pa bo letošnja tekma tudi zadnja. Tekme so v športni dvorani Zlato polje v Kranju, ki je predvsem telovadnica oziroma šolska športna dvorana in ni namenjena športnim prireditvam. Sprejme največ 1.500 obiskovalcev.

"V planinski zvezi se že dalj časa zavedamo težav, ki jih imamo z neustrezno infrastrukturo. Pristojno ministrstvo že opozarjamo na to problematiko, želimo si primeren razpis. Trenutno je v pripravi več projektov postavitve plezalnih centrov na različnih lokacijah po Sloveniji. Edina hitra rešitev za tekmo svetovnega pokala v Kranju je najem ali gradnja mobilne plezalne stene in organizacija dogodka na prostem, kot je že na nekaj drugih prizoriščih v tujini. Za izvedbo te ideje pa potrebujemo izdatna dodatna sredstva, saj se že zdaj proračun tekme približuje 100.000 evrom. To možnost bomo v prihodnjih mesecih preučili, in če se bo izšlo, bomo poslali tudi ponudbo za organizacijo tekme na IFSC," se je odzval Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije.

Kranjsko tekmo bi radi imeli organizatorji v ZDA, Rusiji, na Kitajskem, Japonskem, ki je lastnik tudi medijskih pravic v športnem plezanju. Tako se med morebitnimi kandidati za kranjsko tekmo omenja Inzai na Japonskem.

Za zdaj je na sporedu za leto 2020 pet gostiteljev tekem svetovnega pokala v težavnosti, in sicer Innsbruck v Avstriji, Villars v Švici, Chamonix in Briancon v Franciji ter Xiamen na Kitajskem. Šesti gostitelj še ni določen.

Balvanski svetovni pokal v letu 2020 pa bo v Meiringenu (Švica), Wujiangu (Kitajska), Seulu (Južna Koreja), Münchnu (Nemčija), Salt Lake Cityju (ZDA) in Innsbrucku (Avstrija), ki bo imel dvojni balvansko-težavnostni spored.