Komaj 15-letna Južna Korejka Chaehyun Seo je še utrdila vodstvo v seštevku sezone. Foto: BoBo
Komaj 15-letna Južna Korejka Chaehyun Seo je še utrdila vodstvo v seštevku sezone. Foto: BoBo

Lučka Rakovec je osvojila tretje mesto na tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini težavnost v Kranju. 18-letna Ljubljančanka si je prav na domači tekmi priplezala svoje prve stopničke med članicami na mednarodnih tekmah najvišje ravni. Druga slovenska finalistka Mia Krampl je kranjsko tekmo sklenila na sedmem mestu.

Zmagala je 15-letna senzacija iz Južne Koreje Chaehyun Seo z višino 34,5+, tretja po polfinalu. Drugo mesto je pripadlo Avstrijki Jessici Pilz z višino 34,5. Avstrijka je na stopničke skočila s sedmega mesta v polfinalu.

Rakovčeva je imela višino 34+, enako kot Belgijka Anak Verhoeven, a je Slovenka stopila na stopničke zaradi boljšega polfinalnega izida, ko je bila druga, Belgijka pa peta. Vodilna po polfinalu Japonka Ai Mori je osvojila višino 20+ in izgubil boj za stopničke.

"Očitno gre res v tretje rado, saj je to bil moj tretji finale v težavnosti, tretji letos. Definitivno sem vesela. To so moje prve stopničke in pika na i je, da se je to zgodilo pred domačim občinstvom," se je smejalo Rakovčevi.

"Sem vesela, da sem lahko plezala v finalu pred domačim občinstvom, čeprav se ni v celoti razpletlo po mojih željah," pa je bila ocena Kramplove.

Tudi najboljšim se kdaj zatakne: po sijajni sezoni je Janja Garnbret na domači tekmi ostala brez finala. Foto: EPA
Tudi najboljšim se kdaj zatakne: po sijajni sezoni je Janja Garnbret na domači tekmi ostala brez finala. Foto: EPA
Sorodna novica Marco Scolaris

Z največjim presenečenjem je sicer postregel današnji polfinale, ko je brez finala ostala prva slovenska zvezdnica športnoplezalne karavane Janja Garnbret. Garnbretova je s 13. mestom dosegla svoj daleč najslabši letošnji izid v težavnosti, balvanih in kombinaciji ter najslabšega kranjskega, kjer je bila doslej dvakrat tretja, pred dvema letoma je zmagala, lani pa si je priplezala drugo mesto.

"Tudi jaz sem, iskreno, malce v šoku. Se je moralo tudi to zgoditi. Žal mi je, da ne bom mogla plezati v finalu na domači tekmi, ampak ga bom vsaj enkrat videla kot gledalka. Očitno se nisem mogla otresti pritiska na domači tekmi in zgodila se mi je napaka," je bila po 13. mestu razočarana Garnbretova, ki je imela v sobotnih kvalifikacijah drugi dosežek.

Gre za njen daleč najslabši letošnji izid v težavnosti, balvanih in kombinaciji ter najslabšega v Kranju, kjer je bila doslej dvakrat tretja, pred dvema letoma je zmagala, lani pa si je priplezala drugo mesto.

Tjaša Kalan je bila 10., Lana Skušek 11. S štirimi zmagami slovenska rekorderka Kranja Mina Markovič je slovenske nastope v ženskem polfinalu sklenila na 15. mestu.

V moškem polfinalu so se Luka Potočar, Martin Bergant in Anže Peharc zvrstili na 13., 15. in 16. mestu. Pri moških je svojo četrto kranjsko zmago slavil Čeh Adam Ondra, ki je v Zlatem polju zmagal že v letih 2009, 2014 in 2015. Ondra, v finalu je edini osvojil vrh, ima zdaj toliko kranjskih zmag kot slovenska rekorderka Markovičeva. Drugi je bil Japonec Kai Harada, tretji Španec Alberto Gines Lopez.

Lučka Rakovec tretja v Kranju
Ganbretova obstala v polfinalu, Rakovčeva tretja