Foto:
Foto:

Samo poglejte zadnja evropska prvenstva. Vse več igralcev ne igra, in povem vam, zakaj. Težko je biti v klubu odsoten do 18. septembra. Nekateri igralci imajo zagotovljene pogodbe, veliko pa se jih bori za svoj status, zato je bojazen, kaj se bo zgodilo, če bo na priprave prišel vsega teden pred začetkom sezone, razumljiva. To so problemi, o katerih ljudje premalo govorijo. Verjemite mi, imam te izkušnje.

Res je, da je sezona dolga, a le 15 ali 20 odstotkov igralcev jo konča v prvi polovici junija. Večina sezone zaključi že mesec prej. Igralci radi vse končajo v prvih desetih dneh julija, da potem lahko počivajo, so s svojimi družinami, grejo na počitnice in razmišljajo o svojih klubih. Bolje bi bilo tudi za klube in agente, ki bi videli igralce pred sezono na evropskem prvenstvu, košarkarji pa bi bili bolj motivirani, saj bi še morali podpisovati pogodbe za sledeče sezone. Pričakujem, da bo Fiba za EuroBasket leta 2021 naredila spremembo.

Legendarni srbski trener Svetislav Pešić je pred evropskim prvenstvom spregovoril o odsotnosti številnih košarkarjev. 67-letni Kari je prepričan, da bi bilo bolje, če bi Fiba turnir organizirala prej kot septembra. Predlagal je konec junija, kot je nekoč že bilo. Pešić je v bogati karieri z Nemčijo evropski prvak postal leta 1993, z Jugoslavijo pa leta 2001. Leto kasneje je z Jugoslavijo osvojil še zlato na svetovnem prvenstvu. Vir: Eurhoops