Tomaž Kovšca bo skrbno pazil na dogajanje okoli Robiča in ga dokumentiral. Foto: RTV SLO
Tomaž Kovšca bo skrbno pazil na dogajanje okoli Robiča in ga dokumentiral. Foto: RTV SLO
Jure Robič med RAAM-om
Jure Robič bo naskakoval novo zmago na prestižni dirki, kjer je lani odstopil. Foto: EPA

Športni novinar RTV Slovenije je bil izbran za pomočnika Juretu Velepcu, ki vodi Robičevo spremljevalno ekipo, in bo od blizu ter s podatki iz zakulisja posnel dokumentarni film o trmastem Robiču.

7. junij
Do začetka dirke čez Ameriko 2007 so še trije dnevi. Ekipa je zbrana v Carlsbadu, kjer se bo v nedeljo dopoldan začelo epsko potovanje proti vzhodni obali ZDA. Daniel Zimmerman se je izkazal za izjemnega gostitelja; na voljo imamo celo pritličje njegove vile v prestižni četrti in odločitev, da namesto v motelu teh nekaj dni pred dirko preživimo tu, se je izkazala za dobro. Daniel nam je v veliko pomoč, na voljo imamo vse kar potrebujemo.

Uroš Velepec me je na sinočnjem sestanku postavil za svojega pomočnika. Eden od naju, največ časa pa oba, bova v spremljevalnem avtomobilu takoj za Juretom. Ko bo Uroš počival, bom odgovornost za odločitve prevzel jaz. Odgovorna, a hkrati častna naloga. Vsaj tako gledam na vse skupaj. V čast mi je, da mi zaupa Uroš, predvsem pa, da mi zaupa Jure, da mi dovoli biti del njegove ekipe in ga spremljati ob izjemnih podvigih. Nenazadnje so to sanje vsakega novinarja - biti blizu vrhunskemu asu, imeti vpogled v zakulisje tekmovanja, deliti z njim najintimnejše trenutke. Zgodba ima tako res lahko rep in glavo.

Tokrat nameravam posneti zgodbo o njegovi tretji zmagi na dirki vseh dirk, kot tudi imenujejo RAAM. Jure je v izvrstni formi in v teh dneh pred startom je, za razliko od prejšnjih dirk, sijajno razpoložen. Sijajno vzdušje vlada v celi ekipi, zbrani so res pravi fantje. Nekateri sicer brez izkušenj na takšnih preizkušnjah, a to tudi v preteklosti ni bila nobena pomankljivost. Pomembno je srce in pripravljenost na to, da Juretu priskočiš na pomoč v vsakem trenutku.

V naslednjih dneh bomo do konca opremili oba spremljevalna avtomobila, jutri dobimo še avtodom. V soboto zvečer bo vse delovalo tako kot mora. In v nedeljo se potovanje začne.

Tomaž Kovšca