Jure Robič ima 4 ure in pol prednosti pred najbližjim zasledovalcem. Foto: www.jurerobic.net
Jure Robič ima 4 ure in pol prednosti pred najbližjim zasledovalcem. Foto: www.jurerobic.net
Tomaž Kovšca
Tomaž Kovšca snema dokumentarni film o Robiču in RAAM-u. Foto: RTV SLO

Že samo to dejstvo obljublja izjemen dvoboj in te dni na dirki čez ameriško celino spremljamo prav to: epski obračun dveh neverjetno vzdržljivih ljudi. Oba na dirki menda nastopata zadnjič in oba sta pred odhodom v ZDA napovedovala zmago. Velika prijatelja in velika nasprotnika. Avstrijec je pravzaprav »kriv« da je Jure postal zmagovalec RAAM-a, saj mu je potem, ko sta se spoznala na Crocodile Trophyju v Avstraliji, dejal: »Ti si rojen za RAAM.« Vse ostalo je zgodovina.

Zadnji RAAM za vodilna
Oba bosta na svojem zadnjem RAAM-u gotovo šla do skrajnih meja svojih psihofizičnih sposobnosti. To pa so že dimenzije, ki jih običajni ljudje enostavno ne moremo dojeti: Jure je v dosedanjih 5 dneh dirke spal le dobre tri ure. Ves ostali čas je bil na kolesu! »Tu odpove vsa medicina,« je priznal že marsikateri zdravnik, ki si je RAAM ogledal od blizu. Tu gre za moč duha in ne toliko na moč mišic. Ko telo ne more več, ga naprej žene čista volja. In Jure Robič je v tem morda najmočnejši na svetu. Z neverjetno trdim treningom, z vsemi preizkušnjami v življenju se je skalil v moža z jekleno voljo.

Čustev polna preiskušnja
Trenutno ima Jure 4 ure in pol prednosti pred Faschingom. Za ultramaratonske razmere je to približno kot 4 minute in pol na običajni kolesarski dirki. Hkrati veliko in malo. Ob resnejši krizi ta prednost lahko hitro skopni. Opazovati ta dvoboj od blizu, biti celo del ekipe enega izmed tekmovalcev, je edinstvena izkušnja. Čustev ne manjka, mnogokrat sem vesel, da lahko solze skrijem za kamero. Kar počnejo ti fantje na neskončnih prostranstvih ameriške celine, je za njih življenjsko poslanstvo. Za nas, ki to lahko opazujemo, pa neprecenljiva življenjska izkušnja.

Tomaž Kovšca