Jakob Ingebrigtsen je v velikem slogu dobil tek na 1500 metrov in tako olimpijski stadion v Münchnu zapušča z dvema zlatima medaljama. Foto: EPA
Jakob Ingebrigtsen je v velikem slogu dobil tek na 1500 metrov in tako olimpijski stadion v Münchnu zapušča z dvema zlatima medaljama. Foto: EPA

21-letni Ingebrigtsen je za več kot sekundo in pol prehitel Britanca Jaka Heywarda (3:34,44), bron si je pritekel Španec Mario Garcia (3:34,88). Svetovni prvak Jake Wightman se je tokrat odločil za tek na dva stadionska kroga.

Ivana Španović Vuleta je z odličnim skokom v prvi seriji drugič postala evropska prvakinja. Foto: EPA
Ivana Španović Vuleta je z odličnim skokom v prvi seriji drugič postala evropska prvakinja. Foto: EPA

Španović Vuleta utišala glasne navijače
Tekmovanje se je zaradi močnega naliva začelo pol ure pozneje, kot je bilo predvideno. Na olimpijskem stadionu je imela največ navijačev Malaika Mihambo. Olimpijska in dvakratna svetovna prvakinja v skoku v daljino se je morala tokrat zadovoljiti s srebrom. 28-letna Nemka se je na začetku meseca okužila s koronavirusom, izgubila je precej moči.

Ivana Španović Vuleta je drugič po letu 2016 postala evropska prvakinja na prostem, v dvorani ima tri naslove in še dva svetovna, marca letos je slavila v domačem Beogradu. Tokrat je povedla že v prvi seriji s 7,06 m, le še v drugi seriji pa je imela veljaven izid (6,98 m). V drugi seriji je skok prek sedmih metrov na tekmi vpisala Mihambo, a je bilo 7,03 m premalo, da bi osvojila zlato. Bronasta je bila Britanka Jazmin Sawyers (6,80 m).

Trikratna zaporedna nemška športnica leta Malaika Mihambo je bila za tri cm prekratka. Foto: EPA
Trikratna zaporedna nemška športnica leta Malaika Mihambo je bila za tri cm prekratka. Foto: EPA

Konstanze Klosterhalfen nemška junakinja večera
Na pet kilometrov je bila Konstanze Klosterhalfen šest sekund in pol pred Turkinjo kenijskega rodu Yasemin Csan (14:56,91), ki je bila na začetku tedna že zlata na 10.000 m. Tudi tokrat je silovito pospešila ritem, a je nato popolnoma omagala v zadnjem kilometru. Še dve sekundi in pol je bila za tretje mesto počasnejša Britanka Eilish McColigan (14:59,34).

Thiamova po poškodbi Vetterjeve brez prave tekmice
V sedmeroboju je prva favoritinja Nafissatou Thiam zanesljivo osvojila zlato s 6628 točkami, čeprav ji danes ni šlo po načrtu. Belgijka je v daljino skočila le 6,08 metra, kopje pa je vrgla 48,89 metra.

25-letna Konstanze Klosterhalfen, ki je pred leti živela in trenirala v Portlandu, se je veselila uspeha kariere pred domačimi gledalci. Pred tremi leti je osvojila bron na svetovnem prvenstvu v Dohi, tokrat pa je v zadnjem kilometru strla tekmice.  Foto: EPA
25-letna Konstanze Klosterhalfen, ki je pred leti živela in trenirala v Portlandu, se je veselila uspeha kariere pred domačimi gledalci. Pred tremi leti je osvojila bron na svetovnem prvenstvu v Dohi, tokrat pa je v zadnjem kilometru strla tekmice. Foto: EPA

Olimpijska in svetovna prvakinja je za skoraj 100 točk ugnala preostale mnogobojke. Dvoboj za srebro je pripadel Poljakinji Adrianni Sulek (6532), tretja je bila s švicarskim rekordom Annik Kälin (6515). Nizozemka Anouk Vetter (srebrna lani na olimpijskih igrah v Tokiu in tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Eugenu) je prišla v München poškodovana in ni več nastopila v metu kopja.

Tamberi se je najbolje znašel v težkih razmerah
V skoku v višino je bil najboljši olimpijski prvak Gianmarco Tamberi (2,30 m). Italijan je edini preskočil 2,30 m, drugi je bil Nemec Tobias Potye z 2,27 m, kolikor je prav tako v prvem poskusu zmogel tudi Ukrajinec Andrij Procenko, ki pa je imel več poprav na prejšnji višini in je osvojil bron. Tekmovalci se na razmočenem zaletišču niso znašli. Kar pet jih ni preskočilo niti začetne višine 2,18 metra.

Nafissatou Thiam je združila vse tri velike naslove v sedmeroboju. Foto: EPA
Nafissatou Thiam je združila vse tri velike naslove v sedmeroboju. Foto: EPA

Nowicki z izidom sezone do zlata, Fajdek presenetljivo brez odličja
Tudi metalce kladiva je motil dež. Krog za izmet so organizatorji skušali posušiti, a razmere so bile zahtevne. Wojciech Nowicki je zmagal z najboljšim letošnjim izidom na svetu (82,00 m). Poljak je bil po tretji seriji drugi z 80,91, Bence Halasz je bil v isti seriji centimeter boljši. Madžar v nadaljevanju ni več izboljšal izida, v petem poskusu pa je Nowicki dosegel najboljši dosežek leta. V dvoboj za zmago se ni mogel vmešati Norvežan Eivind Henriksen, ki je bil tretji z 79,45 m. Popolnoma je odpovedal petkratni zaporedni svetovni prvak Pawel Fajdek. Poljak je z 79,15 metra končal na četrtem mestu.

Podelitev medalj za najboljše skakalke s palico na EP-ju

Šutej prejela bron
Tina Šutej, ki je v sredo v finalu skoka s palico osvojila tretje mesto, je bronasto medaljo prejela danes, še prej pa je zaradi poškodbe dlani na sinočnjem ogrevanju dobila kar devet šivov.

Naslednje evropsko prvenstvo junija 2024 v Rimu
Evropska atletska zveza je uradno potrdila, da bo naslednje evropsko prvenstvo v Rimu od 7. do 12. junija 2024.

"Zelo smo zadovoljni zaradi kakovostnega sodelovanja z italijanskimi partnerji in prijatelji ter upamo, da smo našli optimalen termin. Prepričan sem, da bodo vsi vrhunski evropski atleti v Rimu in da bodo prav tam imeli zadnji in najboljši preizkus pripravljenosti za OI," je dejal predsednik evropske zveze Dobromir Karamarinov.

Leta 2024 bodo tudi olimpijske igre v Parizu, in sicer med 26. julijem in 11. avgustom, kar je evropski zvezi oteževalo iskanje ustreznega termina za prvenstvo.

Posnetek večernega dela 4. dne EP-ja v atletiki

Končne odločitve 4. dne:


1500 m (M):                            
 1. J. INGEBRIGTSEN     NOR    3:32,76 
 2. J. HEYWARD           VB    3:34,44 
 3. M. GARCIA           ŠPA    3:34,88 
Višina (M):                            
 1. G. TAMBERI          ITA       2,30 
 2. T. POTYE            NEM       2,27 
 3. A. PROCENKO         UKR       2,27 
Kladivo (M):                           
 1. W. NOWICKI          POL      82,00 
 2. B. BALASZ           MAD      80,92 
 3. E. HENRIKSEN        NOR      79,45 
5000 m (Ž):                            
 1. K. KLOSTERHALFEN    NEM   14:50,47 
 2. Y. CAN              TUR   14:56,91 
 3. E. McCOLGAN          VB   14:59,34 
Daljina (Ž):                           
 1. I. VULETA           SRB       7,06 
 2. M. MIHAMBO          NEM       7,03 
 3. J. SAWYERS           VB       6,80 
                                       
Sedmeroboj:                            
 1. N. THIAM            BEL  6628 točk 
 2. A. SULEK            POL  6532      
 3. A. KÄLIN            ŠVI  6515