Lewis Hamilton je dobil dirko za VN Velike Britanije. Foto: EPA
Lewis Hamilton je dobil dirko za VN Velike Britanije. Foto: EPA

Občutki so v tem trenutku mešani. Tu imamo najboljše navijače, vi ste me gnali naprej! /.../ Nikoli ne želim smole svojemu moštvenemu kolegu, želim si dvojno zmago, ampak to zmago sem krvavo potreboval.

Lewis Hamilton
Kimi Räikkönen
Gledalcem je zastal dih, ko so na velikem zaslonu v ponovljenem posnetku videli nesrečo Kimija Räikkönena v prvem krogu. Foto: EPA
Nico Rosberg
Nico Rosberg je dirko zaradi okvare menjalnika sklenil v 29. krogu. Njegova prednost pred Hamiltonom je v dirkaškem seštevku skopnela na zgolj štiri točke. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Fernando Alonso je rešil Ferrarijevo čast, potem ko si je moštvo iz Maranella privoščilo katastrofo na sobotnih kvalifikacijah, v nedeljo pa je ostalo še brez Kimija Räikkönena, ki je dirko končal že v prvem krogu. Foto: Reuters
Hamilton slavil pred domačimi gledalci

Dirko je zaznamovala grda nesreča Kimija Räikkönena v prvem krogu, zaradi česar se je po prekinitvi nadaljevala skoraj uro pozneje.

"Leteči štart" je najbolje izkoristil Hamilton, ki je hitro zapeljal za Rosberga, navdušila sta tudi Alonso in predvsem Bottas, ki sta dirko sicer začela iz ozadja.

Odločitev o zmagovalcu je padla v 29. krogu, ko je Rosberg odstopil zaradi težav z menjalnikom, Hamilton pa je brez večjih težav vodstvo zadržal do konca dirke.

Dirka prekinjena po trku Räikkönena
Dirka je bila prekinjena, še preden se je zares začela. Za to sta poskrbela nekdanja moštvena kolega pri Ferrariju, Felipe Massa in Kimi Räikkönen. Ta je zapeljal s steze, ob vrnitvi nazaj pa je izgubil nadzor nad svojim dirkalnikom in zgrmel v zaščitno ogrado. Od te se je odbil nazaj na progo, kjer je trčil v Masso. Zaradi nesreče so zavihrale rdeče zastave, dirka je bila že po prvem krogu prekinjena. Finec je dirkalnik zapustil počasi in v bolečinah, s kraja nesreče mu je pomagalo zdravniško osebje. Po najnovejših podatkih se je izognil hujšim poškodbam. Po nesreči je svetovni prvak iz leta 2007 po radijski zvezi najprej vprašal, če je s Felipejem vse v redu.

Dirko, ki se je skoraj uro pozneje zaradi menjave zaščitne ograje nadaljevala z 'letečim štartom' za varnostnim avtomobilom, je sicer zelo slabo začel Sebastian Vettel, ki je hitro izgubil drugi štartni položaj, mimo njega sta kot blisk švignila oba mclarna, padel je na peto mesto. Rosberg je zadržal vodstvo, izpostaviti velja tudi Fernanda Alonsa, ki se je, potem ko je sobotne kvalifikacije končal na 19. mestu, povzpel do 13. položaja.

Hamilton mimo mclarnov, Alonso izjemen
Vnovični štart dirke je odlično izkoristil Hamilton, ki je že takoj po umiku varnostnega avtomobila napadel in prehitel Kevina Magnussena, hip zatem je zapeljal še pred drugouvrščenega Jensona Buttona in začel lov na vodilnega Rosberga. Izkazal se je tudi Valtteri Bottas, ki je bil v šestem krogu, potem ko se v soboto ni uvrstil niti v drugi del kvalifikacij (na koncu je osvojil šele 17. mesto), že šesti! Alonso je medtem nadaljeval odlično dirkanje, v 7. krogu je s fantastičnim manevrom izkoristil najmanjšo napako Daniela Ricciarda, ga urno prehitel in zapeljal na osmo mesto, krog pozneje je švignil še mimo Nica Hülkenberga in še enkrat dokazal, da gre najverjetneje za najboljšega dirkača v trenutni zasedbi formule ena.

Medtem ko so se dirkači borili za čim boljše položaje, sta mercedesa dirkala svojo dirko - na krog sta vodilni Rosberg in drugouvrščeni Hamilton pridobivala okrog dve sekundi in pol prednosti v primerjavi s preostalimi.

Rosberg hitrejši tudi v boksih
V 19. krogu je Rosberg opravil prvi postanek, gume so mu zamenjali v 2,7 sekunde, skozi bokse je peljal 28,329 sekunde. Hamilton je v boks zapeljal sedem krogov pozneje, tršo različico gum so mu namestili v 4,1 sekunde, postanek je bil dolg 29,679 sekunde, kar je Britanca zelo ujezilo in je to hip zatem svoji ekipi tudi sporočil po radijski zvezi. Medtem je prvi postanek opravil tudi Alonso, ki pa je v boksih ostal pet sekund dlje zaradi kazni, ki ga je doletela po napačnem štartu - Španec je storil napako in po krogu za ogrevanje zapeljal dober meter čez črto, ki je označevala 19. štartni položaj.

Odstop Rosberga zaradi okvare menjalnika
Rosberg je že pred časom po radijski zvezi potožil zaradi težav z menjalnikom, te so se v nadaljevanju še poslabšale. V 29. krogu je na veliko veselje britanskih navijačev njegov mercedes izgubil moč, Rosberg je s počasno vožnjo nadaljeval po stezi, mimo njega pa je v vodstvo smuknil Hamilton. Nemec se je trudil 'oživeti' svoj dirkalnik, pritiskal je na vse mogoče gumbe, a brez želenega učinka. Dirko za VN Velike Britanije je sklenil na travi. Hamilton je vodstvo mirno zadržal do konca.

Navduševal boj Alonso-Vettel
Čeprav je Alonsa doletela kazen in je zaradi nje izgubil nekaj mest, je še naprej nadaljeval odlično dirkanje. Hitro se je znova prebil za nekaj mest naprej, v 35. krogu je z lepim manevrom prehitel aktualnega svetovnega prvaka Vettla - ta je sicer opravil že dva postanka - in zapeljal na 5. mesto. Sledil je boj lani najboljših dirkačev. Vettel se je po radijski zvezi večkrat pritožil, da Alonso ne dirka pravilno, Alonso je poudaril, da je Nemec v zavojih večkrat zapustil stezo. Heppenheimčan je Alonsa, ki je dirkal s precej bolj obrabljenimi gumami - namreč, opravil je le en postanek -, vendarle uspel v tesnem dvoboju prehiteti v 48. krogu.

Nad manevrom Alonso ni bil niti najmanj navdušen, svoj položaj je zahteval nazaj in ga podkrepil z argumentom, da je Vettel sistem DRS oziroma zadnje gibljivo krilce uporabil na mestu, kjer ga ne bi smel. Vettel je dirko končal na petem mestu, Alonso na šestem.

Dirka za VN Velike Britanije, Silverstone

Končni vrstni red (52/52):        
 1. L. HAMILTON  Merc. 2:26:52,094
 2. V. BOTTAS    Williams  +30,135
 3. D. RICCIARDO Red Bull   46,495
 4. J. BUTTON    McLaren    47,390
 5. S. VETTEL    Red Bull   53,864
 6. F. ALONSO    Ferrari    59,946
 7. K. MAGNUSSEN McLaren  1:02,563
 8. N. HÜLKEN.   F. India 1:28,692
 9. D. KVJAT     T. Rosso 1:29,340
10. J.-E. VERGNE T. Rosso   1 krog
                                  
Odstop: Räikkönen, Massa, Gutierr-
        ez, Ericsson, Rosberg     
                                  
Dirkači:                          
 1. N. ROSBERG   Mercedes      165
 2. L. HAMILTON  Mercedes      161
 3. D. RICCIARDO Red Bull       98
 4. F. ALONSO    Ferrari        87
 5. V. BOTTAS    Williams       73
 6. S. VETTEL    Red Bull       70
 7. N. HÜLKEN.   Force India    63
 8. J. BUTTON    McLaren        55
 9. K. MAGNUSSEN McLaren        35
10. F. MASSA     Williams       30
                                  
Kontruktorji:                     
 1. MERCEDES  326 4. WILLIAMS  103
 2. RED BULL  168 5. F. INDIA   91
 3. FERRARI   103 6. McLAREN    90
                                  

Občutki so v tem trenutku mešani. Tu imamo najboljše navijače, vi ste me gnali naprej! /.../ Nikoli ne želim smole svojemu moštvenemu kolegu, želim si dvojno zmago, ampak to zmago sem krvavo potreboval.

Lewis Hamilton
Hamilton slavil pred domačimi gledalci