Juki Cunoda pretirano ne navdušuje v svoji krstni sezoni v formuli ena. Foto: EPA
Juki Cunoda pretirano ne navdušuje v svoji krstni sezoni v formuli ena. Foto: EPA

21-letni Cunoda je letos, potem ko je lansko prvenstvo v formuli dve končal na tretjem mestu, dobil priložnost v elitnem motošportnem razredu. Novincem nikoli ni lahko v formuli ena, zato tudi ne preseneča to, da Japonec v prvi polovici sezone ni pretirano navdušil.

Na 13 dirkah, ki jih je začel, šestkrat ni osvojil točk za svetovno prvenstvo, njegovo kariero med elito pa bolj kot odlične predstave zaznamujejo (nepotrebne) nesreče in razbiti dirkalniki.

Ko ga je sedma sila pobarala o podaljšanju sodelovanja z AlphaTaurijem, je Cunoda brez dlake na jeziku dejal: "Prva polovice sezone je bila precej nekonstantna, zato sem bil tudi sam nekoliko presenečen, da bom v ekipi ostal tudi v naslednji sezoni, saj imam veliko nesreč in moštvo stanem veliko denarja."

Coulthard: Juki ne bo več del formule ena
Čeprav so nekateri navdušeni nad Japončevo iskrenostjo, je nekdanji dirkač formule ena David Coulthard zgrožen nad omenjeno izjavo. "S katerega planeta pa je ta človek?! Mislim, da bi moral spakirati kufre in oditi domov, ker to niso izjave dirkača. Šokiran je, ker je kljub vsem nesrečam obdržal sedež v ekipi? Že zdaj bi si na njegovem mestu rezerviral letalsko vozovnico, in to čim bolj poceni, saj po koncu naslednje sezone ne bo več del formule ena," je prepričan 50-letni Škot, 13-kratni zmagovalec dirk v formuli ena.

Hill: Cunoda je povezan s Hondo
Cunoda krepko zaostaja za moštvenim kolegom Pierrom Gaslyjem, ki je lani v Monzi senzacionalno zmagal in dosegel prvo zmago za moštvo AlphaTauri. Nekdanji svetovni prvak Damon Hill je za Sky med drugim poudaril še en pomemben dejavnik v odločitvi moštva iz Faenze: "Ne pozabite, da je Juki tesno povezan s Hondo. To je zelo pomemben podatek." Kljub vsemu pa mladenič izgublja boj z Gaslyjem, razlika je več kot očitna. "Pierre je letos v izjemni formi, tudi sicer je v formuli ena zelo cenjen dirkač. Njegovi rezultati v prejšnji in letošnji sezoni so fantastični. Jukiju zagotovo ne more biti lahko," je še dodal Hill.

Dober začetek, slabše nadaljevanje
Cunoda je kariero v formuli ena sicer začel odlično, na krstni dirki se je dokopal do točk z 9. mestom, od tedaj pa je točke osvojil le še štirikrat. Najboljšo uvrstitev je dosegel v Budimpešti (VN Madžarske), ko je bil šesti. Po dirki je dejal, da je visoka uvrstitev predvsem plod kaotične dirke in sreče. Osem dirk pred koncem sezone v skupnem seštevku zaseda 14. mesto, za moštvenim kolegom Gaslyjem zaostaja za ogromnih 48 točk.