Fernando Alonso je v Hockenheimu dobil še drugo dirko v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Fernando Alonso je v Hockenheimu dobil še drugo dirko v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Felipe Massa
Felipe Massa, ki je pred letom dni doživel hudo nesrečo na dirki za VN Madžarske, je v 49. krogu izgubil vodstvo in dirko v Hockenheimu končal na drugem mestu. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je v drugem delu dirke ves čas lovil Felipeja Masso, ki je imel že 6 sekund prednosti, a je bil Brazilec za Nemca enostavno prehiter. Foto: Reuters
Dvojna zmaga Ferrarija na Hockenheimringu

Alonso je tako dobil še drugo dirko v letošnji sezoni, potem ko je slavil na uvodni dirki za VN Bahrajna. S tem je vknjižil novih 25 točk, ima jih 123 na lestvici in za četrtouvrščenim Vettlom zaostaja za 13 točk (136). V skupnem seštevku sicer še vedno vodi Lewis Hamilton s 157 točkami.

Alonsa zadrževal moštveni kolega
Dirko sta odlično začela oba Ferrarija, zlasti Massa, ki je izkoristil Vettlov napad na Alonsa in smuknil na prvo mesto. Rdeči puščici sta vozili zelo hitro, razlika med njima je bila ves čas med sekundo ter sekundo in pol. V 12. krogu je med najboljšimi prvi postanek napravil Vettel, takoj za njim še Alonso in Webber. Po postanku je bil drugouvrščeni Alonso veliko hitrejši od Masse, ki ga je nekaj krogov zadrževal, nato pa eksplodiral in si pred moštvenim kolegom nabral dobre tri sekunde prednosti. "Razlika je tri sekunde, pritiskaj na plin Felipe," je po zvezi v 28. krogu inženir Rob Smedley sporočil Massi. Brazilec je prvo mesto (sporno) izgubil v 49. krogu.

Red Bull s težavami
Moštvo Red Bulla, ki sicer še vedno vodi v skupnem seštevku, je imelo med dirko nemalo težav. Že na štartu je Vettel izgubil prvo mesto, nato pa jo jim je zagodel še dirkalnik Marka Webbra, v katerem so imeli težave s porabo olja. Vettel je za Masso zaostajal že več kot 6 sekund, a je nato prednost hitro razpolovil in Brazilca v 61. krogu tudi ujel. Kljub vsemu se mu ni uspelo prebiti na drugo mesto.

Poteza Masse dvignila nemalo prahu
Za "dogodek dneva" je vsekakor poskrbel Massa, ki je v 49. krogu, po mnenju mnogih strokovnjakov, na sumljiv način izgubil prvo mesto. Brazilcu so po njihovem mnenju namreč s skrivno kodo sporočili, naj Alonsa spusti predse. Po tem dejanju so Massi, ki se je pred natanko letom dni na dirki za VN Madžarske hudo poškodoval in več dni preživel v globoki komi, povedali: "Dobro prijatelj. Zdaj nadaljuj z dirko. Žal nam je."

Horner: To je sramota za šport!
"Moram reči, da bolj očitnega ukaza s strani moštva formule ena še nisem slišal. Zanimivo bo videti razplet vsega tega. Osebno me je ukaz spomnil na tistega iz Avstrije leta 2002, zaradi česar so navsezadnje uvedli tudi pravilo," je dejal šef ekipe Red Bulla Christian Horner. Sklenil je: "To je sramota za šport. Voznikom je potrebno omogočiti dirkanje, Massa si je zaslužil zmago. Vodil je in na prvem mestu bi moral tudi ostati. Ukazi moštva so prepovadani!"

Ferrarijeva poteza že kaznovana
Nekaj ur po dirki so komisarji sporočili, da je moštvo Ferrarija že kaznovano s 100 tisoč dolarji kazni zaradi kršenja pravil, ki narekujejo, da moštvo med dirko ne sme krojiti razpleta oziroma izdajati ukazov.

 
Končni vrstni red:
1. F. ALONSO Ferrari 1:27:38,864
2. F. MASSA Ferrari +4,196
3. S. VETTEL Red Bull 5,121
4. L. HAMILTON McLaren 26,896
5. J. BUTTON McLaren 29,682
6. M. WEBBER Red Bull 43,606
7. R. KUBICA Renault 1 krog
8. N. ROSBERG Mercedes 1 krog
9. M. SCHUMACHER Mercedes 1 krog
10. V. PETROV Renault 1 krog

Odstop: Buemi, Trulli, Di Grassi,
Yamamoto, Kovalainen.

Skupni vrstni red
Vozniki:
1. L. HAMILTON McLaren 157
2. J. BUTTON McLaren 143
3. M. WEBBER Red Bull 136
4. S. VETTEL Red Bull 136
5. F. ALONSO Ferrari 123
6. N. ROSBERG Mercedes 94
7. R. KUBICA Renault 89
8. F. MASSA Ferrari 85
9. M. SCHUMACHER Mercedes 38
10. A. SUTIL Force India 35

Moštva:
1. McLAREN 300
2. RED BULL 272
3. FERRARI 208
4. MERCEDES 132
5. RENAULT 96

Dvojna zmaga Ferrarija na Hockenheimringu