Fernando Alonso je na zadnjem prvenstvu zasedel skupno tretje mesto. Foto: EPA
Fernando Alonso je na zadnjem prvenstvu zasedel skupno tretje mesto. Foto: EPA
Fernando Alonso
Fernando Alonso je McLarnu pridirkal štiri zmage. Foto: EPA
Ron Dennis
Rona Dennisa čaka težko delo pri iskanju partnerja Lewisu Hamiltonu. Foto: Reuters

"Na srečanju med Fernandom Alonsom in McLarnom je bilo ugotovljeno, da je za obe strani najbolje, če končata sodelovanje," so sporočili iz moštva Rona Dennisa, s katerim je imel El Nano, dvakratni svetovni prvak, še dveletno pogodbo. O njegovem odhodu se je na glas govorilo od konca sezone, razlogov pa je bilo več, tudi stalna nesoglasja in prepiri z moštvenim kolegom Lewisom Hamiltonom.

26-letniku, ki naj mu ne bi bilo treba prekinitve pogodbe finančno nadomestiti, sta odhod na sedežu McLarna izbojevala predstavnik Luis Garcia Abad in njegov odvetnik.

Ta kombinacija ni šla skupaj
"Je izjemen dirkač, ampak zaradi nekega vzroka kombinacija McLarna in Fernanda Alonsa ni šla skupaj. Na koncu smo prišli do stopnje, ko nihče ni našel prave rešitve. Verjamemo, da je bila ta skupna odločitev najboljša," je bil Dennisov komentar.

Edini Španec z zmago
Asturijski princ iz Ovieda je dodobra spremenil pogled Špancev na najbolj prepoznaven dirkaški šport na svetu. Bil je prvi Španec z zmago na svetovnem prvenstvu. Alonso je prvo dirko odpeljal leta 2001 v Minardijevem dirkalniku, leto pozneje pa se je preselil za testnega voznika k Renaultu. Leta 2003 je v moštvu zamenjal Jensona Buttona, Flavio Briatore je rekel, da ima poseben talent.

Dva zaporedna naslova
To je dokazal že v tisti sezoni, ko je v Maleziji 2003 postal najmlajši voznik s "pole positionom", na Madžarskem pa najmlajši zmagovalec. Leta 2005 je zmagal na sedmih dirkah in pri 24 letih postal najmlajši zmagovalec v zgodovini. Uspeh je ponovil tudi sezono pozneje, nato pa je sledila selitev k McLarnu, ki jo je objavil že konec leta 2005.

Vplival tudi na hudo kazen
To je bila odločitev, ki jo je pozneje najbrž obžaloval. Špančevo razmerje z angleško-nemškim moštvom je trpelo, odkar ga je obtožil favoriziranja Lewisa Hamiltona. Z njim se je pozneje še večkrat zapletel, tudi na stezi, s šefom Dennisom pa od avgusta tako rekoč ni govoril. Z neposrednimi dokazi iz "vohunske" afere je vplival tudi na 100 milijonov dolarjev težko kazen McLarnu in odvzem vseh letošnjih konstruktorskih točk.

Kdo v igri?
Glavno vprašanje je, kjer bo nadaljeval kariero? Zagotovo se ga ne bi branili v prejšnjem moštvu Renaultu, najbrž pa bodo tudi druga zdaj, ko je na trgu prosta največja riba, razmislila o dirkaških postavah za naslednjo sezono.

Hamilton se bo preselil v Ženevo
Čeprav sta se Alonso in Hamilton razšla, bosta nekako še ostala skupaj. Hamilton bo namreč v prihodnje živel v Ženevi, saj želi imeti več miru in zasebnosti. Anglež bo bival v prestižni četrti Vesenaz, le pol ure stran od zdaj že nekdanjega moštvenega kolega, ki živi na drugi strani Ženevskega jezera.

Ž. K