Kimi Räikkönen je imel pred dirko le še teoretične možnosti za naslov. Z 200. Ferrarijevo zmago rastejo tudi njegovi apetiti. Finec bo štiri dni pred zadnjo dirko sezone dopolnil 28 let. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen je imel pred dirko le še teoretične možnosti za naslov. Z 200. Ferrarijevo zmago rastejo tudi njegovi apetiti. Finec bo štiri dni pred zadnjo dirko sezone dopolnil 28 let. Foto: Reuters
Štart dirke
Štart dirke je bil v znamenju Lewisa Hamiltona, ki je začel izjemno, saj je bil od Kimija Räikkönena hitrejši za pol sekunde na krog, od vseh ostalih pa za sekundo. Britanec je predolgo časa vztrajal na mokrih pnevmatikah, kar se mu je usodno maščevalo. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je kot edini tvegal z enim samim postankom in se na koncu veselil četrtega mesta kot zmage. Foto: EPA
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton prvič v karieri ni končal dirke. V bokse je prišel na skuterju, kjer so ga takole pričakali številni novinarji. Foto: EPA
Namesto v zgodovino zapeljal v pesek

Presenetljiv razplet dirke pomeni, da bodo ljubitelji najbolj prestižnega bencinskega športa čez dva tedna v Braziliji videli sanjski finale, saj so v igri za naslov svetovnega prvaka še vedno trije vozniki. Hamilton ima zdaj pred Alonsom štiri, pred Räikkönenom pa sedem točk naskoka.

Hamilton začel sanjsko
Predzadnja dirka sezone je dolgo potekala po željah Hamiltona, saj je povedel dirko na razmočeni stezi pred Räikkonenöm in Masso, ta je v napetih prvih zavojih odbil napade Alonsa. Mladi Britanec, ki bi lahko postal najmlajši svetovni prvak v zgodovini tega športa, je imel pred prvimi postanki osem sekund naskoka pred Fincem in 15 pred dvojcem Massa-Alonso.

Konec dirke pri uvozu v bokse
Vodilni v svetovnem prvenstvu je po pričakovanju (v kvalifikacijah je imel nekoliko lažji avto) prvi zavil v bokse. Po postankih je razlika pred Ferrarijem padla na štiri sekunde. Nato je začelo rahlo deževati, v teh pogojih je Räikkönen v 28. krogu zlahka švignil mimo Hamiltona. Slednji je imel težave z eno od pnevmatik, v 31. krogu je izgubil tako kar sedem sekund in zapeljal v boks. Na spolzkem cestišču ga je zaneslo, približno 100 metrov pred prostorom za menjavo koles pa je po lastni napaki ostal v pesku. "Celo leto nisem naredil napake, zato sem toliko bolj razočaran, da se mi je pripetilo ravno zdaj. Še vedno mi lahko uspe," je bilo vse, kar je zmogel Hamilton pred novinarji.

200. zmaga za Ferrari
Räikkönen je suvereno obdržal vodstvo in na progi, ki se je sušila stalno nizal najboljše čase. Na koncu je osvojil 200. zmago v zgodovini Ferrarija: "Vrnil sem se v boj za naslov prvaka, na zadnji dirki bo še zanimivo," je bil v svojem slogu kratek Ledeni Finec.

Alonso dočakal svoj čudež
V ozadju je v najbolj kaotičnem delu dirke Alonso pridobil mesto v primerjavi z Masso, ki je na koncu osvojil tretje mesto. "Prejšnji teden sem rekel, da za naslov potrebujem čudež. Ni bil ravno čudež, a je bilo zelo blizu. Zdaj za naslov potrebujem nekaj dramatičnega. Če bo dirka normalna, mi ne bo uspelo," še vedno previden ostaja Alonso.

Vettel pridobil kar 13 mest
Za največje presenečenje je poskrbel Sebastian Vettel, ki je dirko začel s 17. mesta, končal pa jo je na odličnem četrtem mestu. Sijajen nastop Tora Rossa je dopolnil Vitantonio Liuzzi, ki je bil šesti.

VN Kitajske

Končni vrstni red:                
 1. K. RÄIKKÖNEN    Ferrari   1:37:58,395
2. F. ALONSO McLaren +9,806
3. F. MASSA Ferrari 12,891
4. S. VETTEL Toro Rosso 51,509
5. J. BUTTON Honda 1:08,655
6. V. LIUZZI Toro Rosso 1:13,673
7. N. HEIDFELD BMW Sauber 1:14,224
8. D. COULTHARD Red Bull 1:20,750 Odstop: Davidson (13. krog), Sutil (27.), Schumacher (28.), Hamilton (31.), Kubica (34.)



Vrstni red v SP-ju (16/17), vozniki:
1. L. HAMILTON McLaren 107
2. F. ALONSO McLaren 103
3. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 100
4. F. MASSA Ferrari 86
5. N. HEIDFELD BMW Sauber 58
6. R. KUBICA BMW Sauber 35
7. H. KOVALAINEN Renault 30
8. G. FISICHELLA Renault 21

Moštva:
1. FERRARI * 186
2. BMW SAUBER 94
3. RENAULT 51
4. WILLIAMS 28
5. RED BULL 24
6. TOYOTA 12
* - že prvak


Slavko Jerič

Namesto v zgodovino zapeljal v pesek