Nick Heidfeld in Robert Kubica sta imela hladnejše gorivo, kot dovoljujejo pravila. Foto: EPA
Nick Heidfeld in Robert Kubica sta imela hladnejše gorivo, kot dovoljujejo pravila. Foto: EPA

Nadzorniki so odkrili, da je bilo v njih neustrezno gorivo, nekaj pozneje pa so razkrili tudi imeni moštev, ki sta kršili pravila - Williams in BMW Sauber. Če bi prišlo do njihove diskvalifikacije, bi Hamilton napredoval na 4. mesto in s tem osvojil naslov svetovnega prvaka. Po nekaj urah napetega čakanja so se nadzorniki odločili, da Nica Rosberga (4), Roberta Kubico (5) in Nicka Heidfelda (6) ne bodo kaznovali.

Mednarodna avtomobilitična zveza je v izjavi za javnost zapisala, da je bila temperatura goriva več kot (dovoljenih) 10 stopinj Celzija pod ambientalno. Pozneje so zapisali, da je "prišlo do dvoma, zaradi katerega kazni ne morejo izreči". McLaren je že napovedal pritožbo. Končna odločitev je bila znana šest ur po dirki.

Leta 1995 so že izrekli kazen zaradi neustreznega goriva. Takrat sta Williams in Benetton sicer uporabljala pravo gorivo, ki pa ni ustrezalo vzorcem Mednarodne avtomobilistične zveze. Najprej so točke vzeli tako dirkačem kot moštvoma, vendar so jih voznikoma (M. Schumacher, Coulthard) po pritožbi vrnili.

R. K.