Kimi Räikkönen bo po vsej verjetnosti ciljno črto dokončno prevozil šele v petek. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen bo po vsej verjetnosti ciljno črto dokončno prevozil šele v petek. Foto: Reuters

Štirje sodniki so se v Londonu sešli z vsemi vpletenimi. Razsodba naj bi bila znana v petek. Kimi Räikkönen si je na zadnji dirki v Braziliji priboril naslov svetovnega prvaka s točko naskoka pred Lewisom Hamiltonom, vendar je preiskava po tekmi pokazala, da so trije dirkalniki, uvrščeni pred Britancem, uporabljali hladnejše gorivo od dovoljenega.

McLaren se je pritožil, ker se sodniki dirke niso odločili, da zaradi nepravilnosti kaznujejo moštvi Williamsa in BMW-ja. Če bi njihove dirkače diskvalificirali, bi Hamilton napredoval s 7. na 4. mesto, kar bi pomenilo, da bi v skupnem seštevku prehitel Räikkönena.

"Delujte tako kot v normalnih okoliščinah"
McLarnov odvetnik Ian Mill je na zaslišanju pozval sodnike, naj spoštujejo pravila: "Prišlo je do prekrška, ki je vplival na dirkalnike. Sankcija v tem primeru bi morala biti diskvalifikacija." Sodnikom je tudi položil na srce, naj se ne ozirajo na to, da gre za naslov prvaka: "Prosim, da pristopate k tej zadevi, kot da bi šlo za katero koli moštvo v katerem koli delu sezone. Kadar koli je v preteklosti prišlo do diskvalifikacije, je prišlo tudi do spremembe vrstnega reda. Vse, kar hočemo, je, da naredite to, kar počnete v normalnih okoliščinah."

Možnosti McLarna skoraj nične
Možnosti za razsodbo v korist McLarna so izredno majhne, pa tudi Lewis Hamilton je že povedal, da si želi osvojiti naslov na dirkališču, ne pa za zeleno mizo. Štirje neodvisni sodniki, ki bodo prinesli odločitev, so John Cassidy (ZDA), Vassilis Koussis (Grčija), Jose Macedo Cunha (Portugalska) in Jan Stoviček (Češka).

R. K.