Max Mosley je dobil vsaj majhno zadoščenje, vendar madeža nikoli ne bo mogel sprati. Foto: EPA
Max Mosley je dobil vsaj majhno zadoščenje, vendar madeža nikoli ne bo mogel sprati. Foto: EPA

Sodnik je razsodil, da je News of the World z objavo sado-mazohističnih prizorov s prostitutkami s pridihom nacizma, v katerih je bil udeležen prvi človek motošporta Mosley, kršil pravico do zasebnosti. Odškodnina, ki jo bo moral plačati tabloid, je 120.000 ameriških dolarjev. Poleg tega bo moral poravnati tudi stroške njegove odvetniške ekipe, ki jih ocenjujejo na 900.000 dolarjev.

News of the World ni bil upravičen do objave
Mosley, sin britanskega fašističnega vodje v 30 letih prejšnjega stoletja Oswalda Mosleyja, ni zanikal druženja s prostitutkami, vendar je bil prepričan, da je šel tabloid predaleč. Temu je pritrdil tudi sodnik, ki je razsodil, da News of the World ni bil upravičen do objave kljub temu, da je Mosley znana oseba iz javnega življenja.

Tabloidi bodo morali od zdaj bolj paziti
Po mnenju poznavalcev bi lahko ta odločitev pomenila mejnik v odnosu med mediji in znanimi osebnostmi. Še posebej britanski tabloidi imajo sloves, da brezkompromisno obračunavajo z zvezdami iz filmskega in športnega življenja, ki so se večkrat pritožili na vdor v zasebnost.

Ključna priča se na sodišču ni pojavila
News of the World je zgodbo objavil marca in še posebej izpostavil nacistično ozadje. Na posnetku je bilo pet prostitutk oblečenih v nacistične uniforme, ki so se v sado-mazohistični sceni "izživljale" nad Mosleyjem. Ena izmed prostituk je bila ključna priča tabloida, ki je želel dokazati nacistične elemente, vendar se na sodišču ni pojavila. Preostale štiri so že prej zanikala kakršno koli povezanost z nacizmom.

Žena ni vedela ničesar
Mosley je bil po aferi pod hudim pritiskom, da odstopi s položaja predsednika Mednarodne avtomobilistične zveze, vendar je na izredni skupščini tega telesa dobil zaupnico. Na sodišču je Mosley razkril, da njegova žena ni vedela o njegovem sado-mazohističnem fetišu. Povedal je tudi, da je redno plačeval do 5.000 dolarjev, da so ga prostitutke teple, bičale in poniževale.

R. K.