Na RTV se vrača formula ena, z njo pa hripavi glas Mirana Ališiča. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na RTV se vrača formula ena, z njo pa hripavi glas Mirana Ališiča. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marko Fili
Formulo ena na RTV-ju lahko spremljate tudi prek posebnih aplikacij na iPadih – RTV Slovenija je bila prvi medij v Sloveniji, ki je imel aplikacijo za iPad, RTV pa ima tudi mobilne pravice oz. pravice za prenosne telefone, je poudaril Fili. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mile Jovanović, Aleš Smrekar, Uroš Urbanija
Televizija, radio ter splet in teletekst bodo še podrobneje spremljali dogajanje v elitnem razredu motošporta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pogovor z Berniejem Ecclestonom
Ecclestone za RTV SLO: "Samo dve znamki sta pomembni – formula 1 in ferrari"
Formula 1 na MMC-ju
Predstavitev projekta formula 1 na RTV Slovenija

RTV Slovenija je prenose formule ena nazadnje gostila pred 15 leti, vrača pa se najmanj za tri leta. Ljubitelji boste lahko dirkanje in celoten cirkus formule ena spremljali na televiziji – v visoki ločljivosti, t. i. HD-ju -, radiu in na našem multimedijskem portalu. Ekskluzivno v Sloveniji bo na MMC-jevem portalu dosegljiv tudi video najzanimivejših trenutkov iz sveta formule ena.

Formula je vrhunski šport v svetovnem merilu
Generalni direktor RTV Slovenije Marko Fili je priznal, da so se odgovorni na RTV-ju v preteklih mesecih večkrat spraševali, ali ta projekt sodi na 'nacionalko' ali ne. "Mnenja so deljena. Mnogi mislijo, da to ne gre za nacionalni šport, da ne sodi v ta kontekst, da ga zato 'nacionalka' ne potrebuje. Drugi so mnenja, da je to le svetovni dogodek, vrhunski šport v svetovnem merilu in da od svoje nacionalne radiotelevizije pričakujejo, da jim to ponuja, kot jim ponuja dogodke na drugih področjih, drugih športih, ne glede na to, ali je Slovenija v njih uspešna. Prejšnje vodstvo se je potegovalo za pridobitev licence za ta šport za prihodnja tri leta, to tekmo smo dobili in formula ena se vrača na nacionalno RTV. V tem trenutku smo zadovoljni, da ta projekt imamo, da smo ga pripravili na način, kot se spodobi, in da bomo lahko ponudili vrhunsko storitev našim gledalcem, poslušalcem in uporabnikom interneta prav tako kot vrhunsko storitev ponudimo na vseh drugih področjih. Mislim, da bomo ta projekt odlično izkoristili in pripravili odlične programske projekte," je prepričan Fili.

MMC in podportal za formulo
"Tisto, kar ponuja internet oziroma naš portal, so res vse možnosti. Televizija ponuja prenose, radio malce več, internet pa ponuja vse, kar kdo želi. Prav danes smo odprli novo spletno stran www.rtvslo.si/sport/formula-1, kjer boste lahko spremljali vse podrobnosti o dirkališčih, voznikih, moštvih, statistiki itd. Hkrati boste lahko spremljali prenose kvalifikacij, dirk in samo na MMC-ju tudi drugi petkov trening. Na MMC-ju bomo skozi celotno sezono skrbeli, da bodo ljubitelji športa kar najbolj obveščeni o vsem dogajanju v zvezdniški karavani," je ob predstavitvi projekta formule ena na RTV Slovenija, na kateri ni manjkal niti bolid formule 3000 iz Maranella, povedal odgovorni urednik MMC-ja Uroš Urbanija.

"Že zadnjih nekaj mesecev na portalu beležimo rekordno obiskanost, za kar ima največje zasluge šport. Pred nami so t. i. sušni meseci za portale, ko ljudje namesto da bi sedeli za računalnikom, raje gredo ven, na sonce. Ravno s projektom formule ena računamo, da se bo ta rekordna obiskanost portala nadaljevala tudi v prihodnjih mesecih. Da bo vse najbolje pokrito, smo vzpostavili posebno ekipo, ki bo spremljala celotno dogajanje, skupaj z ekipo na terenu," je razkril Urbanija.

S formulo se vrača Miran Ališič
Športnemu programu, s tem pa RTV Slovenija, nakup pravic za prenose dirk omogočala neko dodatno ponudbo skozi celo leto, je prihod formule ena pozdravil Mile Jovanović. Na terenu bo tudi ekipa na čelu z Miranom Ališičem kot reporterjem, Leonom Andrejko, ki se dejavno vključuje v projekt in bo morda že v letošnji sezoni opravil tudi katerega izmed prenosov, in po novinarski plati z izkušenim Stanetom Kosom ter določenim številom kadra športnega uredništva, ki se je z določenim delom osredotočil na formulo ena.

Pred dirkami polurna oddaja
"Ker formule na RTV-ju nekaj časa ni bilo, se bo treba najprej ogreti in odpeljati prvi krog. Prvi krog je naslov uvodne oddaje, ki bo na sporedu v času, ko bi morala biti na sporedu prva dirka, 13. marca ob 14.15. V tej oddaji si boste lahko ogledali, kako so se moštva, dirkači pripravljali na novo sezono, kakšne so tehnične in kadrovske novosti … Od takrat dalje bo osrednji poudarek na sobotnih kvalifikacijah z neposrednim prenosom in seveda na dirki z neposrednim prenosom, ki pa bo vedno imela tudi 30-minutni uvod, v katerem boste izvedeli najbolj aktualne novice. Dodaten segment so informativne oddaje, kjer bomo skušali o teh istih dogodkih poročati še drugim gledalcem, ki ne spremljajo cele uro in pol tega dirkanja, vendarle pa želijo izvedeti najpomembnejše informacije," je povedal odgovorni urednik športnega programa na RTV-ju.

Radijcem bo pomagal strokovni komentator Mihelič
Že doslej so vonju bencina zvesto sledili radijski novinarji RTV-ja, ki pa se bodo odslej še podrobneje posvetili temu športu. "Začeli bomo že ob petkih dopoldne v naši oddaji Naval na šport ob 9.15 in potem še popoldne ob 17.45, ko bomo začeli z odzivi, s prvimi izjavami s prizorišč. Nadaljevali bomo našo zgodbo v sobotni oddaji Športna sobota, ki je na Valu 202 vsako soboto na sporedu od 19.30 do 22. ure, in bomo imeli že dan pred dirko nekaj odzivov, nekaj zgodbic v malce drugačni obliko kot prej, ko smo imeli kratek pogovor z našim strokovnim komentatorjem Nikom Miheličem, ki ga številni še vedno močno povezujejo s formulo ena. Sodelovanje z njim bomo ohranili tudi med samo dirko ob nedeljah in naredili bomo nadgradnjo tudi še v nadaljevanju popoldneva, ko bomo lahko že slišali prve odzive najboljših," je načrte razkril urednik športa na Valu 202, Aleš Smrekar.

Sezona se bo po odpovedi VN-ja Bahrajna začela 27. marca v Avstraliji, vse, kar vas zanima o formuli ena, pa lahko že prej izveste na prvem multimedijskem portalu.

Pogovor z Berniejem Ecclestonom
Ecclestone za RTV SLO: "Samo dve znamki sta pomembni – formula 1 in ferrari"
Formula 1 na MMC-ju
Predstavitev projekta formula 1 na RTV Slovenija