Kako bosta do konca sezone po nedeljski dirki pri Mercedesu shajala Nico Rosberg in Lewis Hamilton? Foto: Reuters
Kako bosta do konca sezone po nedeljski dirki pri Mercedesu shajala Nico Rosberg in Lewis Hamilton? Foto: Reuters

Nico je povedal, da je namerno trčil vame. Rekel je, da bi se trku lahko izognil, a je želel dokazati svoje. Dejansko je rekel, da je želel dokazati svoje.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton in Nico Rosberg
Trenutek, ko sta v 2. krogu trčila Hamilton in Rosberg ter z medsebojnim bojem zapravila možnosti za zmago. Foto: EPA

Ko sva trčila, sem takoj videl, da imam poškodovano sprednje krilce, in mislil sem, da je to to. A kmalu zatem sem videl, da ima Lewis precej hujše težave. To je bila velika smola zanj in za celotno moštvo.

Nico Rosberg
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo je v izvrstni formi! Avstralec je v Belgiji dosegel tretjo zmago letos in drugo zapored, potem ko je še pred poletnim premorom prvi ciljno črto prečkal v Budimpešti na dirki za VN Madžarske. Foto: EPA

Če bom ob prihodu v Abu Dabi zaostajal za manj kot 50 točk, je še vse mogoče. Do konca sezone je še kar nekaj dirk, in če bo matematično še mogoče osvojiti naslov prvaka, ga bom - seveda - poskusil osvojiti.

Daniel Ricciardo
Valtteri Bottas
Valtteri Bottas je bil presenečen nad hitrostjo mercedesev in red bullov. Foto: Reuters

To je bila znova zelo dobra dirka. V kvalifikacijah je veliko vlogo pri končni razvrstitvi odigralo deževno vreme. Vedeli smo, da bomo v prednosti na suhi podlagi, zato smo bili pred dirko zelo optimistični.

Valtteri Bottas
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je v nedeljo prvič letos ugnal moštvenega kolega Fernanda Alonsa. Foto: Reuters

To je bila zelo čista dirka. Niti enkrat nismo imeli kakršnih koli težav, ki smo jih imeli na čisto vsaki dirki letos.

Kimi Räikkönen
Fernando Alonso
Fernando Alonso se je moral tokrat zadovoljiti s sedmim mestom. Slabše se je letos odrezal le v Bahrajnu, ko je bil deveti. Foto: Reuters

Dirka v Spa-Francorschampsu je poskrbela za veliko zanimivih in tudi spornih trenutkov. Glavni se je zgodil že takoj po začetku dirke, ko sta v boju za vodstvo trčila mercedesa in poškodovala svoja dirkalnika - Rosberg je ostal brez dela sprednjega krilca, Hamilton celo s počeno gumo. Oba je doletela različna usoda: Rosbergu se je kljub poškodovanemu dirkalniku uspelo prebiti na zmagovalni oder, Hamilton pa je ostal praznih rok.

Je Rosberg namerno trčil v Hamiltona?
Pod člankom si lahko še enkrat ogledate uvodna kroga dirke, v katerih je prišlo do zloglasnega trka obeh mercedesov, Nica Rosberga in Lewisa Hamiltona (v videu štarta dirke od 2:40 dalje). Je Nemec res namerno trčil v Britanca? Vabljeni h komentiranju pod člankom.

Zaradi tega so bile po dirki vse oči uperjene v omenjena dirkača in vodilne pri Mercedesu, ki bodo morali zdaj zakrpati že tako skrhan odnos med mercedesoma. Lani smo bili priča sporu red bullov po dirki za VN Malezije, letos bo dno odnosa moštvenih kolegov Mercedesa najverjetneje izbila dirka v Ardenih.
Rosberg: Šlo je za navadno nesrečo
Nico Rosberg po dirki ni bil pretirano zgovoren, pazljivo je izbiral besede ob pogovoru z novinarji, ki jim je priznal, da dogodek iz 2. kroga vidi kot navadno dirkaško nesrečo. "Kot dirkači moramo zabavati navijače in jim uprizoriti dobro dirko. Zaradi tega so naši dvoboju vselej na meji. Obžalujem, da sva z Lewisom trčila, vse skupaj vidim kot navadno dirkaško nesrečo. Bil sem hitrejši, želel sem ga prehiteti po zunanji strani. Poskusil sem. Ko sva trčila, sem takoj videl, da imam poškodovano sprednje krilce in mislil sem, da je to to. A kmalu zatem sem videl, da ima Lewis precej hujše težave. To je bila velika smola zanj in za celotno moštvo," je dejal Nemec, ki je po zaslugi omenjenega trka v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo še povečal prednost pred moštvenim kolegom.
Hamilton: Trk je bil nameren!
Nesrečni Lewis Hamilton po dirki, ki jo je sklenil pet krogov pred koncem, ni bil zadovoljen. Po trku z Rosbergom je moral opraviti prisilni postanek, večji del dirke je vozil na koncu kolone, na koncu je vendarle zavil v garažo. Pri Mercedesu so sklicali krizni sestanek, na katerem so se z dirkačema pogovorili o nedeljskih dogodkih. "Nico je povedal, da je namerno trčil vame. Rekel je, da bi se trku lahko izognil, a je želel dokazati svoje. Dejansko je rekel, da je želel dokazati svoje," je puhtelo iz jeznega Britanca, ki je dodal: "Če mi ne verjamete, vprašajte Tota (Wolffa) in Paddyja (Lowa), ki z njim prav tako nista zadovoljna!" Hamilton je bil zelo presenečen, da komisarji nesreče niso natančno pregledali, prav tako je bil presenečen nad Rosbergovo potezo. "Letos sva večkrat odlično dirkala z gumo ob gumi. Od nekoga sem slišal, da se bo zgodilo neizogibno in da bova slej ali prej trčila. Toda danes se ni zgodilo neizogibno, trku bi se lahko izognil," je še dejal.

Wolff: Trk ni bil nameren
Motošportni direktor Mercedesa Toto Wolff je priznal, da je Rosberg želel dokazati svoje na progi, a hkrati je poudaril, da trka ni povzročil namerno. Priznal je, da sta si dirkača na kriznem sestanku po dirki izmenjala nekaj krepkih, skupnega jezika nista našla. "Strinjala sta se, da se ne strinjata. Nico trka ni povzročil namerno, to je neumnost," je dejal Wolff in pojasnil, da se bodo vsi skupaj še enkrat usedli, ko se bodo vroče glave ohladile. "Ne bomo sprejemali prenaglih odločitev," je še dodal in sklenil: "Zelo sem razočaran nad vso godljo, ki sta jo zakuhala. Vse skupaj je šlo predaleč. Prepričan sem bil, da zaradi preteklih izjemno napetih in športnih dvobojev do tega ne bo prišlo - a zdaj smo tukaj in vse skupaj bomo morali prebroditi." Nad Rosbergovo potezo je bil jezen tudi Niki Lauda: "Če se borita celo dirko, se takšne stvari lahko zgodijo - a ne že v drugem krogu! Za Hamiltona je vse skupaj boleče, o tem ni dvoma. Pozneje se bomo dobili in se dogovorili. Mislim, da je Mercedes dosegel slab rezultat."
Ricciardo: Še sem kandidat za naslov
Zaradi incidenta iz 2. kroga je bila po dirki zmaga sijajnega Daniela Ricciarda kar nekoliko potisnjena v ozadje. Vendar nove izjemne predstave 25-letnega Avstralca vsekakor ne gre zapostaviti. Po tretji zmagi v letošnji sezoni so njegovi apetiti po osvojitvi naslova svetovnega prvaka še nekoliko zrasli, a zaveda se, da ga do konca leta čaka še veliko dela. "Če bom ob prihodu v Abu Dabi zaostajal za manj kot 50 točk, je še vse mogoče. Do konca sezone je še kar nekaj dirk, in če bo matematično še mogoče osvojiti naslov prvaka, ga bom - seveda - poskusil osvojiti," je priznal Ricciardo, ki je na uvodu dirke znova zasenčil svetovnega prvaka Sebastiana Vettla, ki je zaradi napak izgubil boj z mlajšim moštvenim kolegom. "Kazalo je, kot da je Seb za trenutek izgubil nadzor nad dirkalnikom v zavoju št. 10. Zaradi dežja ponoči in v jutranjih urah je bila površina proge zelo drseča. Takrat sem izkoristil priložnost in ga prehitel," je povedal Ricciardo in poudaril, da je vsaka zmaga v formuli ena izjemno pomembna, ko ga je sedma sila vprašala, ali zmaga na kultnem Spa-Francorschampsu pomeni več kot druge.

Bottas užival v dvoboju s Kimijem
Williamsov dirkač Valtteri Bottas že dlje časa napoveduje zmago, a na svojo krstno zmago v kraljici motošporta bo moral počakati še vsaj do Monze. "To je bila znova zelo dobra dirka. V kvalifikacijah je veliko vlogo pri končni razvrstitvi odigralo deževno vreme. Vedeli smo, da bomo v prednosti na suhi podlagi, zato smo bili pred dirko zelo optimistični. Vseeno smo bili kar nekoliko presenečeni nad hitrostjo mercedesov in red bullov, ki so bili precej hitrejši," je priznal Bottas, saj se je moral za uvrstitev na zmagovalni oder kar pošteno potruditi, v izdihljajih tekme pa je moral prehiteti še rojaka Räikkönena. "Mislim, da sva uprizorila lep, pošten dvoboj. Najprej mi ga je skoraj uspelo prehiteti v petem zavoju, a nisem bil dovolj blizu, zato sem moral počakati nekaj krogov. Dobro sem se pripravil in ga na čist način prehitel. Užival sem," je še povedal 24-letnik iz Nastola.
Räikkönen: Končno dirka brez zapletov
Po zares dolgem času je bil z uvrstitvijo zadovoljen Kimi Räikkönen, ki se že celo sezono privaja na nov dirkalnik in na vse novosti. Tokrat je tudi prvič letos ugnal moštvenega kolega Alonsa. Na koncu se je moral zadovoljiti s četrtim mestom. "To je bila zelo čista dirka. Niti enkrat nismo imeli kakršnih koli težav, ki smo jih imeli na vsaki dirki letos. Vseeno bi lahko posegli še po višjih mestih, še posebej na tej in na naslednji dirki, ki nam nista pisani na kožo," je povedal svetovni prvak iz leta 2007 in se dotaknil dvoboja z Bottasom: "Temu bi težko rekli dvoboj. V ravnini je williams pač precej hitrejši. Enkrat me je skoraj ujel, a mi ga je uspelo zadržati za seboj. V naslednjem krogu nisem imel več nobenih možnosti. To zame ne šteje za dvoboj, to se zgodi, če imaš počasnejši dirkalnik."

Alonso: Do kazni sem bil pred Bottasom
Fernando Alonso, ki je dirko končal na skromnem osmem mestu (pozneje je zaradi kazni Kevina Magnussena napredoval za mesto), je za slabši rezultat krivil napako z začetka dirke, ki so mu jo zakuhali mehaniki pred krogom za ogrevanje, ko so se prepozno umaknili s steze. Španca je doletela kazen petih sekund, ki jo je moral odslužiti v boksih, na koncu so ga dragocene sekunde (in tudi številne napake v zadnjih krogih) stale vidnejše uvrstitve. "Do kazni sem bil pred Bottasom, ki je dirko končal na tretjem mestu. Mislim, da bi se lahko uvrstil nekje okrog tistega mesta," je prepričan dvakratni svetovni prvak, ki bo lahko vtis popravil že na naslednji dirki v 'domači' Monzi.

Nico je povedal, da je namerno trčil vame. Rekel je, da bi se trku lahko izognil, a je želel dokazati svoje. Dejansko je rekel, da je želel dokazati svoje.

Lewis Hamilton

Ko sva trčila, sem takoj videl, da imam poškodovano sprednje krilce, in mislil sem, da je to to. A kmalu zatem sem videl, da ima Lewis precej hujše težave. To je bila velika smola zanj in za celotno moštvo.

Nico Rosberg

Če bom ob prihodu v Abu Dabi zaostajal za manj kot 50 točk, je še vse mogoče. Do konca sezone je še kar nekaj dirk, in če bo matematično še mogoče osvojiti naslov prvaka, ga bom - seveda - poskusil osvojiti.

Daniel Ricciardo

To je bila znova zelo dobra dirka. V kvalifikacijah je veliko vlogo pri končni razvrstitvi odigralo deževno vreme. Vedeli smo, da bomo v prednosti na suhi podlagi, zato smo bili pred dirko zelo optimistični.

Valtteri Bottas

To je bila zelo čista dirka. Niti enkrat nismo imeli kakršnih koli težav, ki smo jih imeli na čisto vsaki dirki letos.

Kimi Räikkönen
Ricciardo v Spaju izkoristil trk mercedesov
Štart dirke v Spaju ter trk Rosberga in Hamiltona
Ricciardo v Spaju izkoristil trk mercedesov
Štart dirke v Spaju ter trk Rosberga in Hamiltona