Lewis Hamilton je brez večjih težav dobil kanadsko preizkušnjo. To je bila že njegova šesta zmaga v Montrealu (2007, 2010, 2012, 2015-17. Več jih je dosegel le Michael Schumacher (7). Takole je Britanca na odru za zmagovalce s šampanjcem zalil moštveni kolega Valtteri Bottas. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je brez večjih težav dobil kanadsko preizkušnjo. To je bila že njegova šesta zmaga v Montrealu (2007, 2010, 2012, 2015-17. Več jih je dosegel le Michael Schumacher (7). Takole je Britanca na odru za zmagovalce s šampanjcem zalil moštveni kolega Valtteri Bottas. Foto: Reuters

Velika zahvala gre kanadskim navijačem. Energija je tu vsako leto večja. Tu sem pred desetimi leti osvojil svoj prvi 'pole' in tudi prvo zmago. Ponoviti ta dosežek je nekaj posebnega.

Lewis Hamilton
false
Max Verstappen je odlično začel VN Kanade, takole je (skrajno levo) švignil mimo Sebastiana Vettla, a mu ob tem tudi poškodoval sprednje desno krilce, zaradi česar je moral Nemec na prisilni postanek. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je na začetku dirke z drugega padel na 18. mesto, na koncu je bil četrti. Foto: Reuters
Max Verstappen
Max Verstappen je dirko začel odlično, nato mu je odpovedal pogonski sklop. Foto: Reuters
Lance Stroll
Zgodba zase je bil Kanadčan Lance Stroll. Ta je na domači dirki v Montrealu prvič osvojil točke za svetovno prvenstvo v formuli ena, bil je deveti. Foto: Reuters

Hamilton ni imel pravega tekmeca, vodil je praktično od štarta do cilja, karte je na začetku dirke premešal Max Verstappen, ki je Britancu naredil veliko uslugo in iz boja za zmago izločil Sebastiana Vettla.

Nizozemec je z Nemcem trčil v prvem zavoju in mu poškodoval sprednje krilce, zaradi česar je moral štirikratni svetovni prvak opraviti prisilni postanek in zamenjati taktiko, potem ko je padel na zadnje mesto.

Verstappen zapeljal za Hamiltona
Hamilton je dirko začel odlično, zadržal je vodilni položaj in napad Vettla, ki pa je zelo hitro izgubil dve mesti. Po zunanji strani ga je najprej mojstrsko prehitel Verstappen, mimo Nemca je švignil tudi Bottas. Verstappnu je uspel tako rekoč sanjski štart, s petega mesta se je prebil na drugo, največji osmoljenec je bil Vettel, ki je z drugega zdrsnil na četrto mesto. Že v prvem krogu je na stezo zapeljal varnostni avtomobil, potem ko sta v prvem zavoju trčila Carlos Sainz in Felipe Massa.

Vettel na prisilni postanek
Takoj, ko se je varnostni avtomobil umaknil s steze, je Verstappen napadel Hamiltona, a je Britanec še zadržal mladeniča za seboj. Vettel, ki je takoj po štartu izgubil del sprednjega desnega krilca – vanj se je zadel Vestappen ob prehitevalnem manevru –, je moral opraviti prisilni postanek, padel je na rep kolone, za Hamiltonom je že zaostajal za 30 sekund. V 12. krogu je bilo sanj o dobri uvrstitvi za Verstappna konec, saj mu je odpovedal pogonski sklop dirkalnika. Red Bullovo čast je reševal Ricciardo, ki je smuknil na tretje mesto za obema mercedesoma.

Mercedes po postankih v dvojnem vodstvu
Pri Mercedesu so se odločili za različni taktiki. Bottas je prvi postanek opravil v 24. krogu, vodilni Hamilton osem krogov pozneje. Po prvih postankih je bil vrstni red v 33. krogu tak: Hamilton, Bottas (+9,6 sekunde), Ricciardo, Sergio Perez, Räikkönen, Esteban Ocon, Vettel, Fernando Alonso, Nico Hülkenberg in Daniil Kvjat.

Vettel dobil dvoboj s Kimijem, Oconom
V 42. krogu so se pri Ferrariju odločili za drugi Räikkönenov postanek, osem krogov pozneje je v boks zavil še Vettel, ki se je na stezo vrnil na sedmo mesto, za moštvenega kolega. Z drugim postankom in svežimi gumami je moštvo iz Maranella vse stavilo na to, da bosta njegova dirkača vsaj sekundo hitrejša na krog od dirkalnikov pred seboj. Še posebej hiter je bil Vettel, ki je začel nizati najhitrejše kroge.

V sklepnem delu dirke je nato švignil mimo Räikkönena, potem ko je ta storil napako pred zadnjo šikano in zapeljal s steze. Začel se je Nemčev lov na dirkača, ki je vozil pred njim, force indii Ocona in Pereza. Oba mu je uspelo dohiteti in prehiteti pred koncem dirke, ki jo je končal na četrtem mestu.

Dirka za VN Kanade, Montreal

Končni vrstni red (70/70):         
 1. L. HAMILTON    Mer. 1:33:05,154
 2. V. BOTTAS      Mercedes +19,783
 3. D. RICCIARDO   Red Bull  35,297
 4. S. VETTEL      Ferrari   35,907
 5. S. PEREZ       F. India  40,476
 6. E. OCON        F. India  40,716
 7. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari   58,632
 8. N. HÜLKENBERG  Renault 1:00,374
 9. L. STROLL      Williams  1 krog
10. R. GROSJEAN    Haas      1 krog
11. J. PALMER      Renault   1 krog
12. K. MAGNUSSEN   Haas      1 krog
13. M. ERICSSON    Sauber    1 krog
14. S. VANDOORNE   McLaren   1 krog
15. P. WEHRLEIN    Sauber    1 krog
                                   
Odstop: Massa, Sainz, Verstappen,  
        Kvjat, Alonso              
                                   
Skupni vrstni red, dirkači (7/20): 
 1. S. VETTEL     Ferrari       141
 2. L. HAMILTON   Mercedes      129
 3. V. BOTTAS     Mercedes       93
 4. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari        73
 5. D. RICCIARDO  Red Bull       67
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull       45
 7. S. PEREZ      Force India    44
 8. E. OCON       Force India    27
 9. C. SAINZ      Toro Rosso     25
10. F. MASSA      Williams       20
                                   
Moštva:                            
 1. MERCEDES   222 5. TORO ROSSO 29
 2. FERRARI    214 6. WILLIAMS   22
 3. RED BULL   112 7. RENAULT    18
 4. FORCE INDIA 71 8. HAAS       15
                                   

Velika zahvala gre kanadskim navijačem. Energija je tu vsako leto večja. Tu sem pred desetimi leti osvojil svoj prvi 'pole' in tudi prvo zmago. Ponoviti ta dosežek je nekaj posebnega.

Lewis Hamilton