Lewis Hamilton se je po izgubljeni zmagi v Monte Carlu vendarle pobral in slavil v Montrealu. To je bila njegova četrta zmaga na dirki za VN Kanade. Foto: Reuters
Lewis Hamilton se je po izgubljeni zmagi v Monte Carlu vendarle pobral in slavil v Montrealu. To je bila njegova četrta zmaga na dirki za VN Kanade. Foto: Reuters

S stabilnostjo dirkalnika nisem bil najbolj zadovoljen, a vseeno nikoli nisem bil pod pritiskom. Vse skupaj je bilo zelo intenzivno, zelo sem užival. Sem potreboval to zmago? Mislim, da sem.

Lewis Hamilton
Štart dirke
Hamilton je suvereno zadržal najboljši položaj po štartu, Kimi Räikkönen je le za trenutek izzval Nica Rosberga, a je ta po uvodnih dveh zavojih ostal na drugem mestu in ga zadržal do konca. Foto: Reuters
Valtteri Bottas
Valtteri Bottas se je prvič letos povzpel na oder za zmagovalce. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Kimija Räikkönena je takoj po postanku v 10. zavoju zavrtelo, zaradi česar je izgubil tretje mesto. Njegov moštveni kolega Sebastian Vettel se je vso dirko prebijal iz ozadja in je bil na koncu peti. Foto: Reuters
Hamilton četrtič slavil v Montrealu
Štart dirke F1 za VN Kanade

Aktualni svetovni prvak je vodil od začetka do konca dirke, njegovega vodstva ni ogrozil nihče, čeprav se mu je nekajkrat zelo približal Rosberg, a ne dovolj, da bi ga lahko napadel iz zavetrja v DRS-območjih.

Zelo dobro sta se tokrat odrezala williamsa. Bottas je po zelo solidni lanski sezoni letos prvič stopil na oder za zmagovalce, medtem ko je njegov moštveni kolega Felipe Massa dirkal odlično, v prvi polovici kanadske preizkušnje je pridobil veliko mest in je Montreal zapustil na 6. mestu.

Relativno miren štart dirke
V prvi deseterici po štartu ni prišlo do večjih sprememb, do edine je prišlo na 6. mestu, saj se je Nico Hülkenberg uspel zriniti med oba lotusa, Romaina Grosjeana in Pastorja Maldonada. Hamilton je takoj zaprl Rosberga, Räikkönen je poskušal v prvem zavoju izzvati Nemca, a je moral boj predati v drugem zavoju, kjer je ostal na zunanjem delu. Še najbolj se je izkazal Sebastian Vettel, ki je dirko začel z 18. mesta, zelo hitro se je prebil štiri mesta višje in počasi začel boj na mesta, ki prinašajo točke za svetovno prvenstvo. Štirikratni svetovni prvak je odpeljal tudi najhitrejši krog (v 11. krogu).


Massa prehiteval kot za stavo

V naslednjih krogih je nase najbolj opozarjal Massa, ki je kot za stavo prehiteval enega dirkača za drugim. Do 19. kroga jih je prehitel že sedem, osmega – Daniila Kvjata – je prehitel pred zadnjo šikano tri kroge pozneje. Medtem je Hamilton suvereno držal vodstvo, pred Rosbergom si je nabral 4,5 sekunde prednosti, Räikkönen, ki je prvi postanek opravil v 27. krogu, je za mercedesoma zaostajal še enkrat toliko. Krog pozneje ga je v 10. zavoju, najpočasnejšem delu proge, zavrtelo pri pospeševanju, izgubil je ogromno časa v primerjavi z vodilnima, na tretjem mestu ga je zamenjal Bottas.

Vidra, Seb in Nico poželi pozornost
Dirka je potekala relativno mirno, kakšnih večjih razburjenj ni bilo. Ob vidri na stezi, ki se je – na srečo – uspešno umaknila dirkalnikom, sta za enega redkih zanimivih trenutkov poskrbela Hülkenberg in Vettel, ki sta skoraj trčila ob 'zidu šampionov'. Dirkač Ferrarija je prehitel rojaka, potem ko se je ta izognil trku, zaradi česar ga je zavrtelo in mu odneslo osmo mesto. Medtem je Hamiltonova prednost pred Rosbergom skopnela na 1,2 sekunde, a je imel aktualni svetovni podprvak težave s pregretimi zavorami, zaradi katerih ni mogel dirkati 'na polno'. Fernando Alonso je v 44. krogu prvi zapeljal v garažo, potem ko je Hondin pogonski sklop ostal povsem brez moči. 14 krogov pozneje je tja zavil še Jenson Button.

Do konca kanadske preizkušnje se povsem pri vrhu ni nič več spremenilo, Hamilton je dirko mirno pripeljal do konca, Rosberg se je moral zadovoljiti z drugim mestom, najnižjo stopničko na odru za zmagovalce pa si je zagotovil Bottas. Ferrari je tokrat ostal brez stopničk, Räikkönen je bil četrti, Vettel peti.

Hamilton: Nikoli nisem bil pod pritiskom
"Ljubim Montreal. Všeč mi je to dirkališče. Za nami je fantastičen konec tedna. S stabilnostjo dirkalnika nisem bil najbolj zadovoljen, a vseeno nikoli nisem bil pod pritiskom. Vse skupaj je bilo zelo intenzivno, zelo sem užival. Sem potreboval to zmago? Mislim, da sem," je po dirki na odru za zmagovalce dejal Hamilton, Rosberg je dodal: "Dirkal sem kot norec, vendar se mi ni uspelo dovolj približati. Drugo mesto je vseeno še kar v redu."

Bottas: Zelo sem vesel za naše moštvo
Sedme uvrstitve na oder za zmagovalec se je z nasmeškom do ušes razveselil Bottas, ki je obljubil še več tovrstnih uvrstitev za Williams. "Zelo sem vesel za naše moštvo. Ves konec tedna smo dobro sodelovali. Zaradi Kimijeve napake smo se lahko uvrstili na stopničke. To smo res potrebovali. Smo dobra ekipa, ki se lahko bori za najboljša mesta," je dejal Finec, ki ga številni v naslednjih sezonah že vidijo v Ferrarijevem dirkalniku.

Dirka za VN Kanade, Montreal

Končni vrstni red (70/70):        
 1. L. HAMILTON   Mer. 1:31:53,145
 2. N. ROSBERG    Mercedes  +2,285
 3. V. BOTTAS     Williams  40,666
 4. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari   45,625
 5. S. VETTEL     Ferrari   49,904
 6. F. MASSA      Williams  56,381
 7. P. MALDONADO  Lotus   1:06,664
 8. N. HÜLKENBERG F. India  1 krog
 9. D. KVJAT      Red Bull  1 krog
10. R. GROSJEAN   Lotus     1 krog
11. S. PEREZ      F. India  1 krog
12  C. SAINZ ML.  T. Rosso  1 krog
13. D. RICCIARDO  Red Bull  1 krog
14. M. ERICSSON   Sauber    1 krog
15. M. VERSTAPPEN T. Rosso  1 krog
16. F. NASR       Sauber   2 kroga
17. W. STEVENS    Marussia 4 krogi
                                  
Odstop: Alonso, Button, Merhi     
                                  
Dirkaški seštevek za SP:          
 1. L. HAMILTON   Mercedes     151
 2. N. ROSBERG    Mercedes     134
 3. S. VETTEL     Ferrari      108
 4. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari       72
 5. V. BOTTAS     Williams      57
 6. F. MASSA      Williams      47
 7. D. RICCIARDO  Red Bull      35
 8. D. KVJAT      Red Bull      19
 9. R. GROSJEAN   Lotus         17
10. F. NASR       Sauber        16
11. S. PEREZ      Force India   11
12  N. HÜLKENBERG Force India   10
13. C. SAINZ ML.  Toro Rosso     9
14. M. VERSTAPPEN Toro Rosso     6
15. P. MALDONADO  Lotus          6
16. M. ERICSSON   Sauber         6
17. J. BUTTON     McLaren        5
18. F. ALONSO     McLaren        0
19. R. MERHI      Marussia       0
20. W. STEVENS    Marussia       0
                                  
Konstruktorski seštevek za SP:    
 1. MERCEDES                   285
 2. FERRARI                    180
 3. WILLIAMS                   104
 4. RED BULL                    54
 5. SAUBER                      23
 6. FORCE INDIA                 21
 7. LOTUS                       21
 8. TORO ROSSO                  15
 9. McLAREN                      4
10. MANOR MARUSSIA               0
                                  

S stabilnostjo dirkalnika nisem bil najbolj zadovoljen, a vseeno nikoli nisem bil pod pritiskom. Vse skupaj je bilo zelo intenzivno, zelo sem užival. Sem potreboval to zmago? Mislim, da sem.

Lewis Hamilton
Hamilton četrtič slavil v Montrealu
Štart dirke F1 za VN Kanade