Oder za zmagovalce po dirki za VN Bahrajna (z leve proti desni): Max Verstappen, Lewis Hamilton in Alexander Albon. Foto: Reuters
Oder za zmagovalce po dirki za VN Bahrajna (z leve proti desni): Max Verstappen, Lewis Hamilton in Alexander Albon. Foto: Reuters

Hamilton je na maratonski dirki – za dobro uro in pol je bila prekinjena že v uvodnem krogu zaradi grde nesreče Romaina Grosjeana – vodil od štarta do cilja. Na štartu je rutinirano opravil s tekmeci, v nadaljevanju pa edinega, ki je teoretično ogrožal njegovo 95. zmago v kraljici motošporta, Maxa Verstappna, držal na varni razdalji.

Verstappen je tako osvojil drugo mesto, tretji je bil Alexander Albon. Red Bullova dirkača sta skupaj na odru za zmagovalce stala prvič po 8. oktobru 2017 in dirki za VN Japonske, ko sta se na stopničke uvrstila Verstappen in Daniel Ricciardo.

Romain se počuti v redu. Sicer ne želim podati zdravniškega mnenja, ima opekline po rokah in gležnjih. Seveda je tudi pretresen. Rad bi se zahvalil hitrim reševalnim ekipam. Osebje ob progi se je izjemno odrezalo, vse skupaj je bilo grozljivo.

Günther Steiner, vodja moštva Haas

Grozljiva nesreča Grosjeana
Bahrajnsko dirko je porazno začel Valtteri Bottas, ki je z drugega zelo hitro padel na šesto mesto, kot strela sta mimo njega švignila Verstappen in Perez, pozneje sta ga ugnala še Albon in Ricciardo. Hamilton je brez težav zadržal vodilni položaj. V ozadju se je razplamtel boj za mesta, Grosjean je s svojim haasom prekrižal pot Daniilu Kvjatu, prišlo je do stika, po katerem je Francoz izgubil nadzor nad dirkalnikom in z veliko hitrostjo trčil v zaščitno ogrado. Dirkalnik je razklalo na pol, zajeli so ga tudi ognjeni zublji. Grosjean je k sreči ušel najhujšemu, po trku ga je zdravniško osebje hitro pregledalo. Dirka je bila, razumljivo, prekinjena, varnostni avtomobil je dirkače pospremil v bokse.

Marsikomu še zdaj ni jasno, kako je Grosjean grozljivo nesrečo sploh preživel. Še en dokaz, kako varni so postali dirkalniki v kraljici motošporta. Pohvale si zasluži tudi osebje ob progi, ki je po hitrem ukrepanju poskrbelo, da Francoz ni staknil (hujših) opeklin.

Sorodna novica Grosjean po grozljivi nesreči v bolnišnici; vsi hvaležni, da je živ
Takole se je Lance Stroll v racing pointu prevračal po bližnjem srečanju z Daniilom Kvjatom in poskrbel za nov prihod varnostnega avtomobila. Kvjat je bil torej udeležen v dve nesreči na dirki, kaznovan je bil le za drugo, za katero je prejel 10-sekundni pribitek. Rus je bahrajnsko preizkušnjo končal na 11. mestu. Na drugi strani je Stroll, ki je na prejšnji dirki v Turčiji senzacionalno osvojil 'pole', na zadnjih sedmih dirkah osvojil le dve točki. Racing Point je dosegel točkovno ničlo po odstopu Sergia Pereza. Dirka za pozabo za ekipo iz Silverstona. Foto: Reuters
Takole se je Lance Stroll v racing pointu prevračal po bližnjem srečanju z Daniilom Kvjatom in poskrbel za nov prihod varnostnega avtomobila. Kvjat je bil torej udeležen v dve nesreči na dirki, kaznovan je bil le za drugo, za katero je prejel 10-sekundni pribitek. Rus je bahrajnsko preizkušnjo končal na 11. mestu. Na drugi strani je Stroll, ki je na prejšnji dirki v Turčiji senzacionalno osvojil 'pole', na zadnjih sedmih dirkah osvojil le dve točki. Racing Point je dosegel točkovno ničlo po odstopu Sergia Pereza. Dirka za pozabo za ekipo iz Silverstona. Foto: Reuters

Nov štart, spet varnostni avtomobil
Po dobri uri in pol se je dirka nadaljevala ob 16.35 po srednjeevropskem času s stoječim štartom. Vrstni red je bil nekoliko drugačen: Hamilton, Verstappen, Perez, Bottas, Albon, Ricciardo so po vrsti zasedli prve tri štartne vrste. Tokrat je najbolje začel Perez, ki v uvodnem zavoju sicer ni uspel prehiteti Verstappna, dobro je začel tudi Bottas, ki tokrat ni izgubil mesta. Veliko mest sta pridobila tudi Lando Norris in Charles Leclerc. Drugače se je odrezal Ricciardo, zdrsnil je na 9. mesto. Kroga dirkači še niso končali, ko je moral še enkrat na dirki na stezo zapeljati varnostni avtomobil. Razlog: nesreča Lancea Strolla (Racing Point) po trku s Kvjatom. Kanadčan je dirko končal s prevrnjenim dirkalnikom. Kvjat je bil zaradi povzročitve nesreče kaznovan z 10-sekundnim pribitkom.

Verstappen poskušal vse ...
Ko so dirkalnik odstranili s proge, se je dirka nadaljevala. Boj za zmago se je razplamtel le po ponovnem začetku, nato si je Hamilton hitro privozil nekajsekundno prednost pred Verstappnom. Nizozemec je po opravljenih postankih dirkal 'na polno', lovil je Britanca, malce je tudi zarezal v njegovo prednost, a si pri tem tudi dodobra uničil gume. V 35. krogu je moral v bokse znova zaviti po svež komplet, za nameček je bil postanek ekipe, ki v hitrosti menjavanja gum sicer podira svetovne rekorde, izredno počasen – namesto standardnih dveh sekund je trajal kar tri sekunde dlje, s čimer je Red Bullova taktika, da bi ob Hamiltonovem postanku nemara prevzeli vodstvo, hitro padla v vodo.

... na koncu ob drugem mestu dobil še dodatno točko
Resda je Verstappen nato v naslednjem krogu, ko je v bokse zapeljal tudi Hamilton, najhitreje odpeljal dva od treh sektorjev proge, a se je Britanec vseeno na stezo vrnil dobre tri sekunde pred Nizozemcem. Ta je v bokse zavil še enkrat v 47. krogu, zavedal se je, da je drugo mesto največ, kar lahko doseže, zato je želel odpeljati še najhitrejši krog in osvojiti dodatno točko, ki mu lahko v boju z Bottasom v skupnem seštevku pride še kako prav. To mu je tudi uspelo. Najnižja stopnička se je skoraj ves čas nasmihala Perezu, a mu je veselje preprečila odpoved pogonskega sklopa v končnici dirke, tako da se je Hamiltonu in Verstappnu na odru za zmagovalce pridružil še Albon. Dirkači so maratonsko preizkušnjo na dirkališču Sahir v Manami končali za varnostnim avtomobilom.

Dirka za VN Bahrajna, Manama

#DirkačMoštvoČas
1Lewis HamiltonMercedes1:34:01,829
2Max VerstappenRed Bull+1,254
3Alexander AlbonRed Bull8,005
4Lando NorrisMcLaren11,337
5Carlos Sainz ml.McLaren11,787
6Pierre GaslyAlphaTauri11,942
7Daniel RicciardoRenault19,368
8Valtteri BottasMercedes19,680
9Esteban OconRenault22,803
10Charles LeclercFerrari1 krog
11Daniil KvjatAlphaTauri1 krog
12George RussellWilliams1 krog
13Sebastian VettelFerrari1 krog
14Nicholas LatifiWilliams1 krog
15Kimi RäikkönenAlfa Romeo1 krog
16Antonio GiovinazziAlfa Romeo1 krog
17Kevin MagnussenHaas1 krog
Odstop: Romain Grosjean (Haas), Lance Stroll (Racing Point), Sergio Perez (Racing Point)
Najhitrejši krog: Max Verstappen (1:32,014)

Skupni vrstni red 2020, dirkači (15/17):

#DirkačMoštvoTočke
1Lewis HamiltonMercedes332 (6)
2Valtteri BottasMercedes201 (2)
3Max VerstappenRed Bull189 (3)
4Daniel RicciardoRenault102 (1)
5Sergio PerezRacing Point100
6Charles LeclercFerrari98
7Lando NorrisMcLaren86 (2)
8Carlos SainzMcLaren85 (1)
9Alexander AlbonRed Bull85
10Pierre GaslyAlphaTauri71
11Lance StrollRacing Point59
12Esteban OconRenault42
13Sebastian VettelFerrari33
14Daniil KvjatAlphaTauri26
15Nico HülkenbergRacing Point10
16Kimi RäikkönenAlfa Romeo4
17Antonio GiovinazziAlfa Romeo4
18Romain GrosjeanHaas2
19Kevin MagnussenHaas1
20Nicholas LatifiWilliams0
21George RussellWilliams0

Opomba: V oklepajih je število dodatnih točk za najhitrejši krog.


Skupni vrstni red 2020, konstruktorji (15/17):

#MoštvoDirkaška zasedbaTočke
1MercedesHamilton, Bottas533
2Red BullVerstappen, Albon274
3McLarenSainz, Norris171
4Racing PointPerez, Stroll, Hülkenberg154
5RenaultRicciardo, Ocon144
6FerrariVettel, Leclerc131
7AlphaTauriKvjat, Gasly97
8Alfa RomeoRäikkönen, Giovinazzi8
9HaasGrosjean, Magnussen3
10WilliamsRussell, Latifi0