Daniel Ricciardo je izkoristil spodrsljaje in smolo tekmecev ter dosegel peto zmago v karieri. Foto: Reuters
Daniel Ricciardo je izkoristil spodrsljaje in smolo tekmecev ter dosegel peto zmago v karieri. Foto: Reuters

V neki točki sem padel na 17. mesto. Sem tedaj pomislil, da dejansko lahko zmagam? Ves svoj denar bi stavil, da se kaj takega niti slučajno ne more zgoditi!

Daniel Ricciardo
Štart F1
Že takoj po štartu sta trčila Finca Kimi Räikkönen in Valtteri Bottas. Prvi je dirko sklenil nekaj krogov pred koncem, drugi pa se je z zadnjega mesta prebil tik pod vrh. Foto: Reuters
Valtteri Bottas
Valtteri Bottas je v zaključku dirke pridno topil Strollovo prednost, mimo Kanadčana je na drugo mesto vendarle uspel švigniti šele na ciljni črti. Foto: Reuters
Lance Stroll
Lance Stroll je postal najmlajši dirkač, ki je v svoji krstni sezoni stopil na oder za zmagovalce. To mu je uspelo pri 18 letih in 239 dnevih. Takole je moral - kot je to že v navadi, ko na odru za zmagovalce stoji Ricciardo - izpiti šampanjec iz avstralčevega čevlja. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je med dirko popolnoma izgubil živce in je, potem ko je Hamilton v času, ko je kolona dirkačev vozila za varnostnim avtomobilom, pred Nemcem sunkovito zavrl, namenoma trčil v Britanca. Za nešportnen manever je bil Vettel kaznovan z 10 sekundami, ki jih je moral odslužiti v boksu (s čimer je izgubil približno 30 sekund). S hladnejšo glavo bi Heppenheimčan najverjetneje zmagal. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je v Bakuju lovil 57. zmago kariere, na koncu se je moral zadovoljiti s petim mestom in nekoliko povečanim zaostankom za Vettlom v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena. Foto: Reuters

Če hoče Sebastian dokazati svojo moškost, naj to naredi izven dirkalnika.

Lewis Hamilton
false
Dirka je bila v prvem delu celo prekinjena, potem ko je na stezo večkrat zapeljal varnostni avtomobil zaradi razmetanih delcev dirkalnikov na stezi. Slednjo so urejali zelo dolgo, s čimer ljubitelji formule ena niso bili najbolj navdušeni. Vseeno so bili na koncu nagrajeni z razburljivimi dogodki, dirkanjem in presenetljivim razpletom. Foto: Reuters
Ricciardu razburljiva in kaotična dirka v Bakuju

Ulična dirka v azerbajdžanski prestolnici je bila precej kaotična, prišlo je do veliko trkov, razmetanih delcev dirkalnikov po stezi, na progo je večkrat zapeljal varnostni avtomobil, počilo je tudi med najboljšima dirkačema letošnje sezone Lewisom Hamiltonom in Sebastianom Vettlom.

Na koncu se je uvrstitve na najvišjo stopničko veselil Ricciardo, ki je izkoristil neumnost Vettla (kazen 10 sekund v boksih) in smolo Hamiltona (težave z naslonom za glavo) ter zapeljal v vodstvo in ga obdržal do ciljne črte.

Velik uspeh je dosegel Kanadčan Stroll, ki se je prvič v karieri povzpel na oder za zmagovalce. Odlično je dirkal tudi Bottas, ki je po predrti gumi v 1. krogu in padcu na rep kolone uprizoril veliko vrnitev tik pod vrh.

Bottasu počila sprednja guma
Dirko sta mercedesa začela suvereno, Hamilton je zadržal vodstvo, odbil je napad Bottasa, za vodilnima sta zapeljala ferrarija. Takoj zatem sta v drugem zavoju trčila Bottas in Räikkönen, ki je želel rojaka prehiteti po zunanji strani. Räikkönen je oplazil zaščitno ogrado, veliko več smole je imel Bottas, ki je s poškodovanim nosom dirkalnika padel na rep kolone zaradi počene sprednje desne gume. V 2. krogu je moral prisilno na postanek.

Hamilton začel večati prednost
Ves kaos na začetku dirke sta odlično izkoristila Max Verstappen in Sergio Perez. Mehičan, ki je dirko začel s šestega mesta, je zapeljal za drugouvrščenega Vettla, Verstappen je bil za njim. Hamilton je počasi, a vztrajno večal prednost pred Vettlom. Nemec je bil sicer hitrejši v prvem in drugem sektorju proge, v tretjem ga je Britanec deklasiral in iz kroga v krog večal razliko. Ta je ob koncu 3. kroga znašala dobre tri sekunde.

Verstappen znova odstopil
V naslednjih krogih je Verstappen dirkal izjemno hitro, topil je Perezovo prednost, nato pa se je njegova dirka ekspresno končala. Znova je imel težave s pogonskim sklopom, zapeljal je v boks, kjer je ekipa poskušala odpraviti težavo, a je bila ta prevelika, tako da je Nizozemec odstopil že četrtič na zadnjih šestih dirkah. Vmes je na stezo v 12. krogu zapeljal varnostni avtomobil, potem ko je toro rosso Daniila Kvjata obstal na stezi. Dirkači so izkoristili priložnost in opravili postanek ter menjavo gum. Nad prihodom varnostnega avtomobila je bil še najmanj zadovoljen vodilni Hamilton, ki je imel že več kot štiri sekunde prednosti pred najbližjim zasledovalcem, a se je ta izničila. Najbolj je bil seveda zadovoljen Bottas, ki je stopil zaostanek na repu kolone.

Varnostni avtomobil ves čas na stezi
Sledila je saga, ki je trajala odločno preveč časa. Najprej so potrebovali kar nekaj krogov, da so odstranili Kvjatov toro rosso s steze, nato je varnostni avtomobil zaradi delcev dirkalnikov, ki so bili razmetani po asfaltu, zapeljal še dvakrat na progo. In na njej je ostal do 22. kroga, ob koncu katerega so se organizatorji vendarle odločiti prekiniti dirko, dokler vsi delci dirkalnikov ne bodo odstranjeni.

Vettel izgubil živce!
Še najbolj zanimiv del dotedanje dirke je bil trk Hamiltona in Vettla, v času, ko sta vozila za varnostnim avtomobilom. Britanec je sunkovito zavrl, Nemec pa se mu je zabil v rep dirkalnika in si poškodoval sprednje krilce. Štirikratni svetovni prvak je hitro zapeljal ob mercedes in - mahajoč z rokami - namerno trčil vanj. Po prekinitivi se je dirka nadaljevala ob 16.15 ...

Hamiltonove težave z naslonom za glavo
Dirkači so dirkanje začeli za varnostnim avtomobilom, ko se je ta umaknil, je najbolje reagiral Ricciardo, ki je bliskovito švignil mimo Felipeja Masse in Lanca Strolla ter zasedel tretje mesto. Medtem je v naslednjih krogih Hamilton dirkal izjemno hitro, postavil je najhitrejši čas kroga, prednost pred Vettlom je povečal na dobri dve sekundi, a je imel nato težave z naslonom za glavo, tako da ga je v dolgih ravninah z eno roko poskušal zadržati na mestu. Po radijski zvezi so mu iz moštva svetovali, naj ostane na stezi, saj je kazalo, da naslona ne bo odpihnilo z dirkalnika. Vseeno je Britanec v boks zapeljal v 32. krogu, na stezo se je vrnil deveti.

Bottas povsem na koncu mimo Strolla
Vmes je komisija sporočila, da je Vettla zaradi nešportnega manevra oziroma nevarnega dirkanja doletel kazenski postanek v boksih, dolg 10 sekund. Odslužil ga je v 34. krogu, na stezo se je vrnil pred Hamiltona na sedmo mesto. V naslednjih krogih sta se najboljša dirkača letošnje sezone prebijala v ospredje, po 38 krogih je vodil Ricciardo pred Strollom, Estebanom Oconom, Bottasom, Kevinom Magnussnom, Vettlom in Hamiltonom. Do konca dirke sta se Hamilton in Vettel prebijala v ospredje, a kaj več od četrtega in petega mesta nista uspela doseči. Je pa tik pred ciljno črto mimo Strolla švignil Bottas in zasedel končno drugo mesto.

Dirka za VN Azerbajdžana, Baku

Končni vrstni red (51/51):        
 1. D. RICCIARDO   RB  2:03:55,573
 2. V. BOTTAS      Mercedes +3,904
 3. L. STROLL      Williams  4,009
 4. S. VETTEL      Ferrari   5,976
 5. L. HAMILTON    Mercedes  6,188
 6. E. OCON        F. India 30,298
 7. K. MAGNUSSEN   Haas     41,753
 8. C. SAINZ       T. Rosso 49,400
 9. F. ALONSO      McLaren  59,551
10. P. WEHRLEIN    Sauber 1:29,093
11. M. ERICSSON    Sauber 1:31,794
12. S. VANDOORNE   McLar. 1:32,160
13. R. GROSJEAN    Haas     1 krog
14. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari  1 krog
                                  
Odstop: Palmer, Kvjat, Verstappen,
        Hülkenberg, Massa, Perez  
                                  
Skupni vrstni red (8/20), dirkači:
 1. S. VETTEL      Ferrari     153
 2. L. HAMILTON    Mercedes    139
 3. V. BOTTAS      Mercedes    111
 4. D. RICCIARDO   Red Bull     92
 5. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari      73
 6. M. VERSTAPPEN  Red Bull     45
 7. S. PEREZ       Force Ind    44
 8. E. OCON        Force Ind    35
 9. C. SAINZ       Toro Ross    29
10. F. MASSA       Williams     20
...                               
                                  
Moštva:                           
 1. MERCEDES  250  5. WILLIAMS  37
 2. FERRARI   226  6. T. ROSSO  33
 3. RED BULL  137  7. HAAS      21
 4. F. INDIA   79  8. RENAULT   18
 ...                              
                                  

V neki točki sem padel na 17. mesto. Sem tedaj pomislil, da dejansko lahko zmagam? Ves svoj denar bi stavil, da se kaj takega niti slučajno ne more zgoditi!

Daniel Ricciardo

Če hoče Sebastian dokazati svojo moškost, naj to naredi izven dirkalnika.

Lewis Hamilton
Ricciardu razburljiva in kaotična dirka v Bakuju