Nico Rosberg, svetovni prvak v formuli ena 2016. Foto: Reuters
Nico Rosberg, svetovni prvak v formuli ena 2016. Foto: Reuters

Vselej sem verjel vase in v dejstvo, da lahko osvojim naslov svetovnega prvaka. Vedno sem ostal optimističen, tudi ko se je zdelo, da imam slabše obdobje. Vedno je težko v slabih trenutkih. Tudi na zadnji dirki tukaj je bilo nekaj zares težkih trenutkov.

Nico Rosberg
Nico Rosberg
17-letni Rosberg 3. decembra 2002 kot testni dirkač za BMW v Barceloni. Foto: Reuters

Od bolečega poraza na lanski dirki za VN ZDA v Austinu vidimo povsem drugačnega Nica. Nekaj njegovih predstav je bilo letos zares brezhibnih.

Damon Hill, svetovni prvak v formuli ena 1996
Max Verstappen
Max Verstappen se je z Rosbergom v Abu Dabiju spustil v boj in ga izgubil. Nizozemec meni, da si je Nico naslov svetovnega prvaka letos zaslužil, saj je pokazal velik napredek v primerjavi z lansko sezono. Foto: Reuters

Dirkač iz Wiesbadna je bil pred sklepno dirko sezone v Abu Dabiju v dobrem, a vseeno v neugodnem položaju. Za naslov prvaka je moral dirko končati na odru za zmagovalce. Hamilton mu je že v sobotnih kvalifikacijah vrgel rokavico, s taktično upočasnjenim dirkanjem mu je želel pokvariti načrte za seboj, a je Rosberg odbil vse napade, dirko končal na drugem mestu in prvič v karieri postal svetovni prvak.

S tem je dosegel uspeh svojega očeta, kultnega dirkača Kekeja Rosberga, ki je naslov svetovnega prvaka v formuli ena osvojil davnega leta 1982. Rosberga se je držal neslavni rekord 23 zmag v elitnem razredu motošporta brez naslova prvaka, a letos mu je vendarle uspelo.

Postal je tudi prvi Nemec, ki je naslov prvaka osvojil za nemško moštvo - čeprav poznavalci opozarjajo, da moštvo Mercedes nima skoraj nikakršne povezave s tovarno v Stuttgartu, in da je dirkalnik skoraj v celoti sestavljen v nekdanji tovarni Rossa Brawna v Brackleyju.

Rosberg med dirko ni užival
Zelo pomembno je bilo, da Rosberg na štartu ne 'zaspi' in 'preživi' prvi sklop zavojev. To je storil, je pa res, da se je moral pozneje spustiti v boj z Verstappnom, kar - glede na to, da je mladi Nizozemec v letošnji sezoni večkrat dokazal svojo nepopustljivost in brezkompromisnost - vsekakor ni bilo lahko. "Dvoboj z Maxom je bil nerealen. Zares nerealen. Upam, da takšnih občutkov, ki sem jih imel takrat, ne bom še enkrat doživel prav kmalu. Podobno je bilo proti koncu dirke, ko so se vsi nagrmadili za mano, potem ko je Lewis pred mano dirkal počasneje. Res je bilo težko. Vsa dirka je bila zelo napeta. Zadnjih nekaj krogov, ko sta me lovila Sebastian (Vettel) in Max, vsekakor nisem užival," je priznal Rosberg, ki si je ob prečkanju ciljne črte pošteno oddahnil.

Pritisk ga je upočasnil
Kriki navdušenja in sporočilo ženi Viviane so jasno pokazali, da se je znebil bremena, ki ga je nosil v zadnjih mesecih, ko so se vsi spraševali, ali bo kos pritisku. "Vselej sem verjel vase in v dejstvo, da lahko osvojim naslov svetovnega prvaka. Vedno sem ostal optimističen, tudi ko se je zdelo, da imam slabše obdobje. Vedno je težko v slabih trenutkih. Tudi na zadnji dirki tukaj je bilo nekaj zares težkih trenutkov," je še povedal novi svetovni prvak in sklenil: "Toda to je bila moja najboljša sezona v karieri, nanizal sem nekaj zares izjemnih predstav. V zadnjih nekaj dirkah, še posebej na zadnji, niste videli pravega Nica, saj te pritisk precej upočasni. Toda vesel sem, da mi je uspelo."

Keke: To je najtežji šport
Nicov oče Keke je bil po dirki navdušen, da je sinu uspel velik podvig, sedmi sili pa je hitro pojasnil, da si je 31-letnik naslov zaslužil. "Nico je imel letos srečo, v zadnjih dveh sezonah jo je imel Lewis. Če želiš osvojiti naslov svetovnega prvaka, ne smeš imeti smole, moraš imeti veliko sreče," je poudaril kultni Keke in dodal: "Leta 1982 bi lahko naslov prvaka osvojil že v Monzi, potreboval sem peto mesto, pa mi je odpadlo zadnje krilo na dirkalniku. In to z Williamsovega dirkalnika, si morate misliti? To je pač šport. Podobno je bilo danes z Jensonom Buttonom, ki si je poškodoval vzmetenje na dirkalniku. Zakaj? Ker je na robnik priletel s preveliko hitrostjo in je imel v bistvu srečo, da se dirkalnik ni prelomil na pol. Pa je po dirki rekel, da je pač dirkalnik slab. To je narava dirkačev."

Keke Rosberg je sklepno dirko letošnje sezone gledal povsem mirno, nekoliko na trnih je bil le v zaključku, ko je moral njegov sin odbijati napade Vettla. "Vse skupaj je bilo zanj dokaj lahko, a le do zadnjih dveh krogov. Pričakoval sem, da bomo videli kaj, česar nismo hoteli, a k sreči se je vse izšlo po naših načrtih. To je po mojem mnenju najtežji šport in najtežje prvenstvo na svetu. Zanj se boriš do zadnjih metrov," je še povedal.

Verstappen: Nico je pokazal napredek
Rosberga je pohvalil tudi Verstappen, ki se je v letošnji sezoni izkazal z izjemnimi predstavami v red bullu, še posebej izstopa dirkanje na predzadnji dirki sezone v Sao Paulu. "Seveda je imel Lewis v letošnji sezoni nekaj smole, a Nico je vseeno tudi prikazal nekaj odličnih predstav. To je pač dirkanje. Gre za bencinski šport, kjer se lahko zgodi vse. V primerjavi s prejšnjo sezono je Nico letos pokazal velik napredek. Ta naslov si vsekakor zasluži. Seveda je zdaj navdušen, še posebej zato, ker je zadnja naslova pobral Lewis, on pa je bil vsakič drugi. To ni najboljši občutek. V takšnih primerih se moraš pozimi med pripravami vedno bolj potruditi in biti v novi sezoni še boljši," je dejal mladi Nizozemec, ki bo po mnenju številnih poznavalcev tega športa v prihodnosti zagotovo osvojil naslov prvaka.

Vselej sem verjel vase in v dejstvo, da lahko osvojim naslov svetovnega prvaka. Vedno sem ostal optimističen, tudi ko se je zdelo, da imam slabše obdobje. Vedno je težko v slabih trenutkih. Tudi na zadnji dirki tukaj je bilo nekaj zares težkih trenutkov.

Nico Rosberg

Od bolečega poraza na lanski dirki za VN ZDA v Austinu vidimo povsem drugačnega Nica. Nekaj njegovih predstav je bilo letos zares brezhibnih.

Damon Hill, svetovni prvak v formuli ena 1996