Fotografije z dogodka so bile grozljive. Foto: Reuters
Fotografije z dogodka so bile grozljive. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Fernando Alonso naj bi bil med dirkači najtesnejši Kubičev prijatelj. Že v nedeljo ga je obiskal v bolnišnici, potem ko sta skupaj z moštvenim kolegom pri Ferrariju Felipejem Masso za tragično novico izvedela med smučanjem v Val Gardeni. Foto: Reuters

Že v četrtek mu bodo učvrstili zlome v desni roki in rami, podoben poseg pa bodo znova izvedli čez nekaj dni še na komolcu iste zgornje okončine. 26-letni Poljak je kmalu po nesreči že uspešno prestal sedemurno operacijo, na popolne informacije o funkcionalnosti njegove roke pa bo treba počakati še nekaj dni. "Pacient se odziva pozitivno. Je pri zavesti, njegovo stanje je stabilno," je povedal zdravnik Giorgio Barabino, potem ko se je Kubica na ponedeljkovo jutro za nekaj časa prebudil iz umetne kome.

Kubica je pripravljen na boj
"Robertovo splošno stanje je vse boljše. Po poročilih zdravnikov je stopnja vnetja povsem pričakovana za take vrste poškodb. Vse bolj ohrabrujoče so informacije, da se bo njegova podlaket povsem rehabilitirala. Robert je v ponedeljek že govoril z zdravniki in sorodniki. Na sporočila o njegovem stanju se je dobro odzval in je pripravljen na boj za vrnitev. V bolnišnici Santa Corona bo ostal še dva ali tri tedne, nato pa bo znano, kje bo nadaljeval rehabilitacijo," so sporočili iz Kubičevega moštva Lotus Renaulta.

Iz avtomobila so ga reševali eno uro
Poljak se je s škodo fabio po 4,5 kilometra hitrostne preizkušnje manjšega relija v Liguriji zaletel v varnostno ograjo, ki se je zvila in predrla dno avtomobila. Kubico so iz avtomobila reševali več kot eno uro, tako da je še pred operacijo potreboval obsežno transfuzijo krvi. Njegov sovoznik Jacub Gerber je ostal nepoškodovan, takole pa je opisal nesrečni dogodek.

Gerber: Takoj sem vedel, da je resno
"Varnostna ograja je prebila avtomobil in šla naravnost skozi njega. Takoj sem vedel, da je resno. Robert je imel tudi modrico pod očesom, potem ko je trčil v volan. Jaz sem šel ven skozi okno, saj so bila vrata neprehodna." Ob tem je zanikal, da gre delež krivde tudi na Kubičev račun: "Na vsakem tekmovanju želiš biti čim hitrejši. Robert je popoln voznik, vedno razmišlja, predvideva, je natančen in hiter."

Senna ali Grosjean?
Vodja Renaultovega moštva Eric Boullier je v ponedeljek napovedal, da bo Kubičevo okrevanje krajše od leta dni: "Zagotovo ga ne bo nekaj mesecev. Vrnil se bo prej kot v enem letu, vendar je prezgodaj govoriti, koliko točno bo potreboval." Od tega je tudi odvisno, za katerega voznika se bodo pri Renaultu odločili, da zamenja Kubico, ki je bil predviden za prvega dirkača moštva v novi sezoni. Rezervna dirkača moštva sta tudi Bruno Senna in Romain Grosjean.

Boullier: Skupaj smo sprejeli odločitev
Boullier je branil Poljakovo odločitev, da nastopi na reliju le nekaj tednov pred začetkom sezone formule 1: "Zaljubljen je v reli. Vedeli smo za tveganje tako kot on. Nismo želeli v moštvu za dirkača robota, skupaj smo sprejeli odločitev."