V Suzuki so zaradi tajfuna Hagibis odpovedali sobotno dogajanje – tretji prosti trening in kvalifikacije. Foto: EPA
Supertajfun Hagibis, ki po poročanju Washington Posta presega hitrosti prek 230 km/h, bo ta konec tedna pustošil po Japonski. Foto: EPA
Prvi prosti trening:         
 1. V. BOTTAS   Mercedes  1:28,731
 2. L. HAMILTON  Mercedes   +0,076
 3. S. VETTEL   Ferrari    0,989
 4. C. LECLERC  Ferrari    1,181
 5. M. VERSTAPPEN Red Bull   1,315
 6. A. ALBON   Red Bull   1,644
 7. C. SAINZ   McLaren    1,971
 8. S. PEREZ   Racing Point 2,079
 9. L. STROLL   Racing Point 2,228
10. L. NORRIS   McLaren    2,270
...                 

Ti natančno spremljajo vremenske razmere oziroma tajfun Hagibis, ki bo te dni dosegel deželo vzhajajočega sonca. Vremenoslovci so že napovedali, da bodo v Suzuki v soboto, ko bi morali biti na sporedu kvalifikacije pred nedeljsko dirko, močni nalivi z okrepljenim vetrom.

V sporočilu za javnost so pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA) zapisali, da so podprli odločitev japonske avtomobilske zveze in dirkališča o preložitvi sobotnih kvalifikacij na nedeljo zjutraj.

Drugi prosti trening:        
 1. V. BOTTAS   Mercedes  1:27,785
 2. L. HAMILTON  Mercedes   +0,100
 3. M. VERSTAPPEN Red Bull   0,281
 4. C. LECLERC  Ferrari    0,356
 5. S. VETTEL   Ferrari    0,591
 6. A. ALBON   Red Bull   0,617
 7. C. SAINZ   McLaren    1,266
 8. S. PEREZ   Racing Point 1,514
 9. P. GASLY   Toro Rosso  1,569
10. L. NORRIS   McLaren    1,573
...                 

Dirkališče v Suzuki bo v soboto popolnoma zaprto za javnost in medije, obenem je odpovedan še tradicionalni tretji prosti trening, ki ga po navadi začnejo tri ure pred začetkom kvalifikacij. Te so bodo začele v nedeljo ob 3. uri zjutraj po slovenskem času. Dirka bo na sporedu ob 7.10.

Valtteri Bottas je bil v petek najhitrejši na prostih treningih. Če bodo v nedeljo odpovedane kvalifikacije, bo Finec enajstič v karieri nedeljsko dirko začel z najboljšega štartnega položaja. Foto: Reuters

Bottasu pripadla petkova treninga
Če bodo zaradi slabega vremena odpovedane še kvalifikacije, bodo za razvrstitev na štartu pred dirko za VN Japonske obveljali rezultati z drugega prostega treninga. Tega je dobil Valtteri Bottas, ki je za desetinko sekunde ugnal moštvenega kolega Lewisa Hamiltona (oba Mercedes). Tretji čas je dosegel Max Verstappen (Red Bull), od katerega si pri Hondi ta konec tedna na 'domači' dirki obetajo največ. Sledita ferrarija Charles Leclerc in Sebastian Vettel. Bottas, ki je sicer dobil tudi prvi prosti trening v Suzuki, ni imel brezhibnega dne, med drugim prostim treningom je izgubil nadzor nad svojim mercedesom v zadnji šikani, a ga na njegovo srečo ni poškodoval. Fincu se nasmiha 11. 'pole position' v karieri, če bodo zaradi preobilnih padavin in premočnega vetra kvalifikacije pred japonsko preizkušnjo v nedeljo odpovedane.

VN Japonske - priljubljena dirka, ki pa jo lahko odpihne tajfun