Charles Leclerc je v Manami osvojil svoj prvi 'pole' v formuli ena. Foto: Reuters
Charles Leclerc je v Manami osvojil svoj prvi 'pole' v formuli ena. Foto: Reuters
Na nedeljski dirki za VN Bahrajna bodo dirkačem na progi v Manami na voljo tri DRS-območja. Foto: Reuters
Na nedeljski dirki za VN Bahrajna bodo dirkačem na progi v Manami na voljo tri DRS-območja. Foto: Reuters

"Zelo sem vesel. Na kvalifikacijah v Melbournu nisem bil zadovoljen, naredil sem nekaj napak. Tu sem se zelo trudil, da jih ne bi ponovil. Od zadnje dirke smo naredili dobro delo, zelo sem zadovoljen," je po kvalifikacijah dejal 21-letnik iz Monte Carla. Ta je z 21 leti, 5 meseci in 15 dnevi postal drugi najmlajši dirkač s 'polom' v zgodovini formule ena, mlajši je bil leta 2008 v Monzi le Vettel s toro rossom (21 let, 2 meseca in 11 dni).

62. v zgodovini se je zgodilo, da bosta dirko formule ena iz prve štartne vrste začela ferrarija, s čimer je kultno italijansko moštvo izenačilo rekordna dosežka McLarna in Williamsa. Prvi dve štartni mesti za nedeljsko dirko pravzaprav nikoli nista bili zares pod vprašajem, rdeča dirkalnika sta vselej dosegala najhitrejše čase, dirkača sta formo s prostih treningov prenesla v kvalifikacije, navijači upajo, da se bo zgodba ponovila še na nedeljski dirki.

Ferrarija hitro pod minuto in 29 sekund
Po uspešnih prostih treningih sta ferrarija tudi kvalifikacije začela bliskovito, Leclerc je hitro postavil najboljši čas (1:28,495), še najbolj se mu je uspelo približati Vettlu, ki je zaostal za dobri dve desetinki (+0,238). Razmerje moči s prostih treningov je bilo vidno tudi v prvem delu kvalifikacij, kjer je Hamilton na tretjem mestu zaostal za dobrih sedem desetink (+0,767), Bottas že za več kot sekundo. Med mercedesa se je vrinil Lando Norris (McLaren), ki je moral sicer prvi hitri poskus končati v zadnjem zavoju, ko je naletel na Romaina Grosjeana s haasom.

Monačan Leclerc dobil kvalifikacije Bahrajna
MMC-jev dirkač dneva: Charles Leclerc. 21-letnik iz Monte Carla je v Manami, vsaj za zdaj, nepremagljiv. Že na prostih treningih je nizal najboljše čase, svoje občutke je prenesel tudi v kvalifikacije, kjer si je že v prvem poskusu privozil 'pole', v drugem je svoj čas le še izboljšal. Foto: Reuters
MMC-jev dirkač dneva: Charles Leclerc. 21-letnik iz Monte Carla je v Manami, vsaj za zdaj, nepremagljiv. Že na prostih treningih je nizal najboljše čase, svoje občutke je prenesel tudi v kvalifikacije, kjer si je že v prvem poskusu privozil 'pole', v drugem je svoj čas le še izboljšal. Foto: Reuters

Hülkenberg obstal v prvem delu
Po pričakovanjih sta brez možnosti za drugi del kvalifikacij ostala williamsa, George Russell in Robert Kubica, pridružila sta se jima še Lance Stroll (Racing Point) in Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo). Za presenečenje je poskrbel Nico Hülkenberg, ki je z renaultom ostal brez drugega dela, zasedel je 17. mesto. Drugi del se mu je izmuznil za 75 tisočink sekunde.

Ricciardo za 17 tisočink prepočasen
V drugi del kvalifikacij se je prvi podal Bottas, kmalu za njim je na stezo zapeljal Hamilton, ki je odpeljal tudi najhitrejši krog (1:28,578), a Britanec ni prav dolgo zdržal na vrhu razpredelnice, že nekaj trenutkov pozneje ga je za več kot pol sekunde ugnal Leclerc (1:28,046). Vettel je na stezi med prvim hitrim poskusom zapeljal v gnečo, še drugič med kvalifikacijami mu je zablokiralo gume, za vodilnim Monačanom je zaostal za dobro sekundo (+1,187). Vseeno je v drugem poskusu zasedel drugo mesto (+0,310). Izpadli so Daniil Kvjat (Toro Rosso), Sergio Perez (Racing Point), Pierre Gasly (Red Bull), Alexander Albon (Toro Rosso) in Daniel Ricciardo (Red Bull).

Sorodna novica Ferrarija na prostih treningih v Manami pokazala zobe

Monačan še izboljšal dosežek
Sledil je še obračun najboljše deseterice, ki ga je v uvodu zadnjega dela kvalifikacij dobil Leclerc z bliskovitim krogom, v katerem je dosegel čas 1:27,958. Veliko pozornosti sta pritegnila Vettel in Verstappen, ki sta večji del vožnje na čas izpustila, iz garaže sta zapeljala šele tri minute pred koncem. Vettel je v svojem edinem poskusu slabše zapeljal iz osmega zavoja, s čimer je izgubil vse možnosti za 'pole', na koncu je za slabe tri desetinke zaostal za Monačanom (+0,294). Hamilton je s svojim najboljšim krogom ta konec tedna osvojil tretje mesto, Bottas je bil četrti.

Sorodna novica VN Bahrajna - Ferrarijev popravni izpit

Dirka se bo začela v nedeljo ob 17.10. Dirkališče v Manami sicer italijanskemu kolektivu zelo ustreza, zadnji dve dirki je dobil Vettel, moštvo pa je puščavsko preizkušnjo dobilo že šestkrat.

Dirka za VN Bahrajna, Manama

Kvalifikacije:

#DirkačMoštvoČas
1Charles LeclercFerrari*1:27,866
2Sebastian VettelFerrari+0,294
3Lewis HamiltonMercedes0,324
4Valtteri BottasMercedes0,390
5Max VerstappenRed Bull0,886
6Kevin MagnussenHaas0,891
7Carlos Sainz ml.McLaren0,947
8Romain GrosjeanHaas*1,149
9Kimi RäikkönnenAlfa Romeo1,156
10Lando NorrisMcLaren1,177
11Daniel RicciardoRenault
12Alexander AlbonToro Rosso
13Pierre GaslyRed Bull
14Sergio PerezRacing Point
15Daniil KvjatToro Rosso
16Antonio GiovinazziAlfa Romeo
17Nico HülkenbergRenault
18Lance StrollRacing Point
19Robert KubicaWilliams
20George RussellWilliams

* Opomba:

  • Najhitreje odpeljani krog v zgodovini dirkališča
  • Grosjean je bil kaznovan s pribitkom treh mest zaradi oviranja Norrisa na stezi