Prva treninga v Spielbergu sta minila v znamenju Mercedesa, saj je bil Lewis Hamilton obakrat najhitrejši pred moštvenim sotekmovalcem Valtterijem Bottasom. Foto: Reuters
Prva treninga v Spielbergu sta minila v znamenju Mercedesa, saj je bil Lewis Hamilton obakrat najhitrejši pred moštvenim sotekmovalcem Valtterijem Bottasom. Foto: Reuters

Mercedes je bil na obeh petkovih prostih treningih najhitrejši, obakrat je bil svetovni prvak Lewis Hamilton pred Valtterijem Bottasom. Red Bull je vložil pritožbo zaradi domnevno neustreznih Mercedesovih dirkalnikov oziroma nedovoljene tehnične pomoči. Zmotil jih je sistem DAS, ki pomaga pri krmiljenju dirkalnika oziroma omogoča dirkaču prilaganje kota sprednjih koles med vožnjo. Pritožbo so zavrnili: Fia in vodstvo tekmovanja sta v uradni objavi zapisala, da gre pri sistemu, poimenovanem DAS, "sicer za neobičajen pripomoček krmilnega sistema, a ne za aerodinamično pomoč".

Tudi sobotni prosti trening dobil Hamilton

Lewis Hamilton je bil najhitrejši tudi na tretjem prostem treningu. Za desetinko in pol je prehitel Valtterija Bottasa. Tretje mesto je z zaostankom slabih treh desetink zasedel Max Verstappen.

Mercedes znova korak pred tekmeci na uvodu sezone

Mercedes bo na nedeljski dirki (štart ob 15.10), ki bo potekala ob visokih temperaturah (29 stopinj), nastopil z dirkalnikom v črni barvi, tudi v podporo Hamiltonovemu boju proti rasizmu. Britanec se je v petek predstavil v novi zunanji podobi s črnim kombinezonom in črno čelado.

Vettel samo še letos pri Ferrariju
Hamilton letos lovi sedmi naslov prvaka po letih 2008, 2014, 2015, 2017, 2018 in 2019. Na stavnicah je njegov največji tekmec štirikratni prvak Nemec Sebastian Vettel, ki bo letos zadnjič vozil Ferrarija. Vodja ekipe Ferrari Mattia Binotto je povedal, da so se morali od Nemca posloviti zaradi krize, ki jo je povzročila epidemija. Vettel (včeraj je praznoval 33. rojstni dan) je bil še pozimi mišljen kot prvi voznik za naslednjo sezono, toda epidemija je premešala karte in znižala proračune ekip.

Za katero ekipo bo naslednjo sezono dirkal Vettel, še ni znano. Ugibanj je veliko, Toto Wolff pa je bolj kot ne izključil možnost, da bi se preselil k Mercedesu, kjer se obema dirkačema letos iztečeta pogodbi: "Kaže, da bomo nadaljevali s Hamiltonom in Bottasom. Z našima dirkačema smo zelo zadovoljni," je povedal vodja Mercedesa.

Sorodna novica Hamilton že na uvodnih treningih napovedal novo šampionsko sezono

Za novinarje nobenih papirjev
Gledalcev na dirkališču v Spielberbu seveda ne bo, okolje je zaradi nevarnosti okužbe strogo nadzorovano, pravila so stroga. Na prizorišču je le približno 20 novinarjev, ki so vse rezultate dobili digitalno. Organizatorji želijo preprečiti nesrečno izkušnjo teniškega Adria Toura, kjer so se v Beogradu in Zadru zaradi malomarnosti nekateri okužili z novim koronavirusom.

Naslednji teden še ena dirka v Spielbergu
Po dirki v Avstriji bo naslednji teden na istem prizorišču še ena, ki se bo imenovala VN Štajerske. Za zdaj je v skrajšanem koledarju sezone 2020 osem potrjenih postaj, po Spielbergu še Madžarska (19. julij), Velika Britanija (2. in 9. avgust), Španija (16. avgust), Belgija (30. avgust) in Italija (6. september). V vodstvu tekmovanja pa želijo do konca sezone skupno izpeljati vsaj 16 dirk.