Opoldne so francoski zdravniki predstavili trenutno stanje hudo poškodovanega Michaela Schumacherja. Foto: Reuters
Opoldne so francoski zdravniki predstavili trenutno stanje hudo poškodovanega Michaela Schumacherja. Foto: Reuters
Michael Schumacher - nesreča v Meribelu
Predel ob progi Maudite, kjer se je ponesrečil legendarni dirkač formule ena. Foto: Reuters
Jean Todt
K Michaelu Schumacherju so spustili nekdanjega šefa Ferrarija, zdaj pa predsednika Mednarodne avtomobilistične zveze Jeana Todta. Foto: EPA
Schumacher še v komi, a upanje nekoliko večje
Schumacherjeva huda nesreča osupnila svet

V noči na torek so Michaelu Schumacherju drugič operirali glavo, s čimer so mu vnovič sprostili pritisk na možgane. Zdravniki so opazili rahlo izboljšanje, saj po nekaterih znamenjih sklepajo, da je kritični položaj pacienta malce bolj pod nadzorom, kot je bil po prvi operaciji.

Smrtna nevarnost ostaja
"Vseeno ne moremo reči, da je zunaj smrtne nevarnosti,"
je ob prvih spodbudnih novicah poudaril profesor Jean-Francois Payen. "Še vedno poteka hipotermična terapija in ostaja v umetni komi," so nadaljevanje začetnega zdravljenja potrdili francoski zdravniki, ki so na torkovi novinarski konferenci predstavili stanje in potek zdravljenja 44-letnega Nemca.

Ponedeljkov večerni pregled z računalniško tomografijo (CT) je omogočil drugi operativni poseg, ki so ga izvedli ponoči. Ponovni pregled s CT-jem ni pokazal nobenih znamenj poslabšanja. "Naslednje ure so kritične v naši terapiji. So vzponi in padci, a splošno stanje je boljše kot včeraj," je izpostavil profesor Saillant, družinski prijatelj Schumacherjevih.

Krvavenja možganov še ni ustavljeno
Premestitve v domovino za zdaj še ne morejo izvesti, saj je prevoz v trenutnem stanju bolnika prenevaren. Družina ostaja ob Michaelu Schumacherju in je seznanjena z vsemi medicinskimi postopki. "Še vedno je v kritičnem položaju, v katerem je težko napovedovati razvoj. Še vedno je veliko krvavenja v možganih," so končali novinarsko konferenco v CHU Grenoble.

Čelada preprečila najhujše
Michael Schumacher je v nedeljo ob padcu med smučanjem zunaj urejene proge v Mirabelu padel in z glavo zadel ob skalo. Čelada mu je v tistem trenutku rešila življenje, po hitri reševalni akciji pa so 44-letnega Nemca operirali v Grenoblu, pri čemer pa ostaja v zelo kritičnem stanju.

Šokirana družina zbrana ob Michaelu
Ob sedemkratnem prvaku formule ena je zbrana vsa šokirana družina, k njemu spuščajo le najožje svojce, ženo Corinno, hčerko Gino Mario in sina Micka, ki je bil tudi priča očetove hude nesreče. "Družina se razumljivo ne počuti dobro, temveč je v šoku," je družinska predstavnica za stike z javnostmi Sabine Kehm sporočila medijem in obenem prosila za nadaljnjo obzirnost do družine in prijateljev, ki bedijo ob ponesrečenem dirkaču.

Mladost in pripravljenost prednost bolnika
Schumacher je v umetni komi, pri čemer so zdravniki znižali njegovo telesno temperaturo na okoli 35 stopinj Celzija, kar olajša telesu boj s poškodbami glave, predvsem se s to metodo zmanjšuje pritisk v možganih. Zdravniki v ponedeljek niso želeli govoriti o možnostih za preživetje in niti o podrobnejših anatomskih poškodbah bolnika. Zato pa so poudarili, da v prid Schumacherjevemu okrevanju govorijo relativna mladost, odlična telesna pripravljenost in takojšnja operacija glave.

Novozapadli sneg zakril večino skal
Na dan prihajajo tudi okoliščine nesreče, saj je številne začudilo smučanje zunaj urejenih prog zimskošportnega središča v Meribelu. Nesreča se je zgodila na progah pod 2700 metrov visoko goro Saulire, na odseku, kjer se razcepita in znova združita modra proga La Biche in rdeča proga Mauduit.

Vmesni skalnati prostor, ki ni bil steptan s stroji, hkrati pa je označen samo s palicami, ne pa tudi z ograjo, je bil pokrit z 20 cm novozapadlega snega, s čimer so bile zakrite številne skale. Zaradi tega upravljavci proge sklepajo, da je lahko dirkača zamikal predel nedotaknjenega snega, pri čemer se je čez neurejen odsek pred njim zapeljalo že nekaj drugih smučarjev.

23 minut po klicu že v helikopterju
"Reševanje Michaela Schumacherja je bilo zelo hitro. Prvi reševalci so na kraj dogodka prišli že deset minut po tem, ko so prvi smučarji ob 11.07 opozorili na nesrečo. Napol je sedel, napol stal in gestikuliral, da je poškodovan. Reševalci so takoj opazili udarec v glavo in so nemudoma poklicali helikopter. Že 23 minut po prvem klicu na pomoč, torej ob 11.30, je bil ponesrečenec že odpeljan s helikopterjem,"
je povedel direktor Meribela Oliveir Simonin.

Posnetek vzleta helikopterja s ponesrečenim Schumacherjem

Schumacher še v komi, a upanje nekoliko večje
Schumacherjeva huda nesreča osupnila svet