Daniel Ricciardo je bil lani občutno boljši od moštvenega kolega, štirikratnega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla. Letos se od Avstralca upravičeno pričakuje, da bo boljši od novega člana Red Bulla, Danila Kvjata. Foto: Red Bull
Daniel Ricciardo je bil lani občutno boljši od moštvenega kolega, štirikratnega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla. Letos se od Avstralca upravičeno pričakuje, da bo boljši od novega člana Red Bulla, Danila Kvjata. Foto: Red Bull
Daniel Ricciardo
Ricciardo z dirkalnikom RB11 v akciji med testiranji v Andaluziji. Foto: Red Bull
Ferrari odličen na prvih testiranjih

Avstrijska ekipa je bila lani boljša od italijanske, ki jo je pravzaprav nad gladino držal Fernando Alonso. Medtem ko je imel Sebastian Vettel krizo, je Ricciardo 'odskočil' in bil ob mercedesih edini dirkač, ki je še okusil slast zmage.

Letos se utegnejo karte premešati. Vettel in Kimi Räikkönen sta bila v Jerezu izjemno hitra, od štirih dni sta trikrat dan sklenila z najhitrejšim časom, prav tako nista imela pretiranih težav z zanesljivostjo dirkalnika in pogonskega sklopa.

Niso pričakovali tako dobrih izidov
Drugače je bilo v garaži pionirja energijskih pijač Dietricha Mateschitza. Oba red bulla sta bila precej počasnejša od tekmecev, za nameček sta imela tudi preglavice z zanesljivostjo in sta v štirih dneh odpeljala zgolj 166 krogov (največ jih je odpeljal Mercedes - 515 -, ferrarija sta odpeljala 349 krogov). Vseeno 25-letnik iz Pertha ne dvomi o napredku svoje ekipe in je prepričan, da bomo na naslednjih testiranjih v Barceloni videli povsem drugačen obraz štirikratnih konstruktorskih prvakov. "Na prvih testiranjih se moraš ukvarjati le s samim sabo. Seveda pa se istočasno zavedaš, kako gre tekmecem. Zavedamo se, kako zanesljivi so pri Mercedesu in kako hitro sta dirkala ferrarija. Vse skupaj je bilo zelo impresivno," je dejal Avstralec in dodal: "Od Mercedesa smo to seveda pričakovali, malce manj pa od Ferrarija, ki bo - kot kaže - letos zelo močan."

V Jerezu nikoli ni optimalnih pogojev
V Maranellu si krvavo želijo novih uspehov, potem ko so lani prvič po letu 1993 sezono sklenili brez zmage. Po kadrovskem cunamiju, ki je med drugimi odpihnil dolgoletnega predsednika Luco di Montezemola, in Vettlovem prihodu zdaj upajo na boljše čase. "Za zdaj jim ne kaže slabo, a to so bila šele prva testiranja," je pripomnil Ricciardo in dodal: "Na dirkališču v Jerezu ne dirkamo, pogoji nikoli niso optimalni, prav tako se gume na progi izjemno hitro obrabljajo, saj je asfalt precej bolj grob kot na dirkališčih, na katerih tekmujemo med sezono. Za zdaj so videti dobro. Toda ali bodo tako dobri tudi takrat, ko se bo sezona začela z dirko v Melbournu?"

"Mislim, da bodo testiranja v Barceloni dala že nekoliko bolj odločilne odgovore na številna vprašanja. Tam bomo lahko že malce ocenili razmerje moči. Vseeno pa Ferrarijevega napredka ne gre jemati zlahka, saj je na testiranjih pokazal ogromno," je sklenil lanski zmagovalec dirk za VN Kanade, Madžarske in Belgije.

Ferrari odličen na prvih testiranjih