Daniel Ricciardo je še enkrat v letošnji sezoni ugnal moštvenega kolega in aktualnega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla, ki se je moral tokrat zadovoljiti s sedmim mestom. Foto: Reuters
Daniel Ricciardo je še enkrat v letošnji sezoni ugnal moštvenega kolega in aktualnega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla, ki se je moral tokrat zadovoljiti s sedmim mestom. Foto: Reuters

Vsekakor bom danes veliko proslavljal in žural kar nekaj dni. Vzel si bom malo počitka. Potem pa bom nadaljeval sezono. Komaj že čakam dirko v Spaju.

Daniel Ricciardo
Štart Hungaroringa
Nico Rosberg je na štartu zadržal vodstvo, Valtteri Bottas (skrajno desno) pa je v prvem zavoju švignil mimo Sebastiana Vettla. Foto: Reuters
Varnostni avtomobil
Varnostni avtomobil je moral dvakrat zapeljati na stezo. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Fernandu Alonsu je uspel manjši čudež z nekonkurenčnim ferrarijem. Španec, ki je moral pokazati vse svoje dirkaške sposobnosti, da je na povsem obrabljenih gumah ciljno črto prečkal kot drugi, se je po koncu dirke po radijski zvezi moštvu opravičil, ker za seboj ni uspel zadržati še Ricciarda. Foto: Reuters
Nico Rosberg
Nico Rosberg ni imel svojega dne. Čeprav je dirko začel z najboljšega štartnega položaja, je nato zaradi spleta okoliščin krepko zdrsnil po lestvici navzdol. Sredi dirke se je začel pritoževati, ker je moral opraviti še en postanek in ga občutno hitrejši Lewis Hamilton ni želel spustiti predse. Na koncu se je Britancu ta odločitev, čeprav so mu iz boksa naročili, naj Nemca spusti predse, obrestovala, saj je končal pred moštvenim kolegom in tako vsaj nekoliko zarezal v njegovo prednost v dirkaškem seštevku. Foto: Reuters
Taktična zmaga Ricciarda v Budimpešti
Zaključek dirke na Hungaroringu

Številni so pričakovali gladko zmago hitrega mercedesa. Morda bi se pričakovanja uresničila, če ne bi bila dirka prežeta z napakami dirkačev, nesrečami in dvakratnim prihodom varnostnega avtomobila.

V nasprotju s prejšnjimi dirkami sta se odlično odrezala oba ferrarija. Alonso je z izjemnim dirkanjem osvojil drugo mesto, njegov moštveni kolega Kimi Räikkönen pa je osvojil šesto mesto. Nekoliko sta razočarala williamsa: Felipe Massa je bil peti, Valtteri Bottas šele osmi.

Na koncu je slavil Ricciardo, ki je z dobro taktiko - opravil je postanek več od kolegov na zmagovalnem odru in je bil v zaključku dirke na novejših gumah bistveno hitrejši -, zmagal drugič v kraljici motošporta. Prvič je slavil na letošnji dirki za VN Kanade v Montrealu. Njegov moštveni kolega Sebastian Vettel je bil sedmi.

Varnostni avtomobil že v 9. krogu
Dirko je najbolje začel Nico Rosberg, ki je zadržal vodstvo in si v naslednjih krogih že privozil zajetno prednost. Valtteri Bottas, ki je dirko začel s tretjega štartnega položaja, se je izkazal že v prvem zavoju, ko je po zunanji strani prehitel Sebastiana Vettla in smuknil na drugo mesto. Še bolje je začetek uspel Jensonu Buttonu, ki je v prvem krogu pridobil dve mesti. Rosberg je iz kroga v krog kljub manjšim napakam večal prednost, ki pa je izpuhtela po prihodu varnostnega avtomobila na stezo v 9. krogu. Ta je na stezo prišel po trku Marcusa Ericssona, ki je v tretjem zavoju izgubil nadzor nad svojim caterhamom in treščil v zaščitno ogrado. V 11. krogu je svoj dirkalnik razbil še Romain Grosjean.

Vrstni red se je po nekaterih postankih v času, ko je po stezi vozil varnostni avtomobil - ta je stezo zapustil v 14. krogu -, konkretno premešal: vodil je Daniel Ricciardo, drugi je bil Button, tretji Felipe Massa, četrti Nico Rosberg, peti pa Kevin Magnussen. Vettel je zdrsnil na sedmo mesto, Bottas je bil šele enajsti.

Alonsu odgovarjale razmere na stezi
Buttonu se taktika vožnje z gumami za dež na vse bolj suhi stezi ni obrestovala, moral je opraviti postanek, izgubil je vodstvo in padel na 16. mesto. Razmere na stezi so najbolj odgovarjale Alonsu, ki je držal tretje mesto in je bil tedaj tudi najhitrejši dirkač na progi. Ricciardo je vodil, drugi je bil Massa, ki je za Avstralcem zaostajal slabe štiri sekunde. Vroče je bilo zlasti v boju za šesto mesto med Vettlom in Hamiltonom. Britanec je ves čas, čeprav so ga po radijski zvezi iz boksa opozarjali, da ima zelo pregrete zavore, napadal Nemca, ki je svoj položaj uspešno branil.

Hamiltonu naročili, naj ne zadržuje Rosberga
Še drugič je na stezo varnostni avtomobil pripeljal v 23. krogu, ko je ob izvozu iz zadnjega zavoja pred štartno-ciljno ravnino v zaščitno ogrado trčil še Sergio Perez. Dirkači so v koloni za avtomobilom vozili štiri kroge, po vnovičnem letečem štartu je Alonso začel večati prednost. V boks je zapeljal v 39. krogu, na stezo se je vrnil kot peti, za Ricciarda, Masso in moštvenega kolega Räikkönena, ki je v boks zavil tri kroge pozneje. Medtem se je Hamilton, ki je dirko začel iz boksa, povzpel na tretje mesto, prehitel je tudi Rosberga. V 47. krogu so mu iz moštva po radijski zvezi sporočili, da bo moral Rosberg, ki se je pozneje že začel pritoževati nad Britancem, opraviti še en postanek in naj ga ne zadržuje.

Ricciardo po postanku začel lov na zmago
Vodilni Ricciardo je 16 krogov pred koncem dirke opravil še zadnji postanek, v vodstvo je zapeljal Alonso, ki se je odločil tvegati in je ostal na stezi. Avstralec, ki je z novejšimi gumami hitro začel topiti prednost dirkačev pred seboj, se je Špancu že v dveh krogih približal na vsega sedem sekund zaostanka, obetal se je dramatičen zaključek madžarske preizkušnje.

Alonso zadržal oba mercedesa
V 63. krogu je Alonso storil veliko napako. Z zelo obrabljenimi mehkejšimi gumami, s katerimi je dirkal že svoj 27. krog, je zletel s steze pri šikani, a je na veliko olajšanje svojega moštva ohranil prednost pred Hamiltonom in vse hitrejšim Ricciardom, ki je Britanca vendarle uspel prehiteti v 67. krogu, krog pozneje pa je ugnal še Alonsa, ki vodstva zaradi povsem razcefranih gum ni uspel zadržati. Je pa zadržal oba mercedesa, predvsem Hamiltona, ki se je moral v izdihljajih dirke boriti še z Rosbergom.

Dirka za VN Madžarske, Budimpešta

Končni vrstni red (70/70):
 1. D. RICCIARDO Red B.1:53:05,058
 2. F. ALONSO    Ferrari    +5,225
 3. L. HAMILTON  Mercedes    5,857
 4. N. ROSBERG   Mercedes    6,361
 5. F. MASSA     Williams   29,841
 6. K. RÄIKKÖNEN Ferrari    31,491
 7. S. VETTEL    Red Bull   40,964
 8. V. BOTTAS    Williams   41,344
 9. J. VERGNE    Toro Rosso 58,527
10. J. BUTTON    McLaren  1:07,280
11. A. SUTIL     Sauber   1:08,169
12. K. MAGNUSSEN McLaren  1:18,465
13. P. MALDONADO Lotus    1:24,024
14. D. KVJAT     Toro Rosso 1 krog
15. J. BIANCHI   Marussia   1 krog
16. M. CHILTON   Marussia   1 krog
                                  
Odstop: Ericsson, Grosjean, Hül-  
        kenberg, Perez, Kobajaši, 
        Gutierrez                 
                                  
Skupni vrstni red, dirkači:
 1. N. ROSBERG   Mercedes      202
 2. L. HAMILTON  Mercedes      191
 3. D. RICCIARDO Red Bull      131
 4. F. ALONSO    Ferrari       115
 5. V. BOTTAS    Williams       95
 6. S. VETTEL    Red Bull       88
 7. N. HÜLKEN.   Force India    69
 8. J. BUTTON    McLaren        60
 9. F. MASSA     Williams       40
10. K. MAGNUSSEN McLaren        37
11. S. PEREZ     Force India    29
12. K. RÄIKKÖNEN Ferrari        27
13. J.-E. VERGNE Toro Rosso     11
14. R. GROSJEAN  Lotus           8
15. D. KVJAT     Toro Rosso      6
16. J. BIANCHI   Marussia        2
17. A. SUTIL     Sauber          0
18. M. ERICSSON  Caterham        0
19. P. MALDONADO Lotus           0
20. E. GUTIERREZ Sauber          0
21. M. CHILTON   Marussia        0
22. K. KOBAJAŠI  Caterham        0
                                  
Skupni vrstni red, konstruktorji:
 1. MERCEDES                   393
 2. RED BULL                   219
 3. FERRARI                    142
 4. WILLIAMS                   135
 5. FORCE INDIA                 98
 6. McLAREN                     97
 7. TORO ROSSO                  17
 8. LOTUS                        8
 9. MARUSSIA                     2
10. SAUBER                       0
11. CATERHAM                     0
                                  

Vsekakor bom danes veliko proslavljal in žural kar nekaj dni. Vzel si bom malo počitka. Potem pa bom nadaljeval sezono. Komaj že čakam dirko v Spaju.

Daniel Ricciardo
Taktična zmaga Ricciarda v Budimpešti
Zaključek dirke na Hungaroringu