Nico Rosberg je z brezhibno vožnjo dosegel četrto zmago v sezoni. Foto: EPA
Nico Rosberg je z brezhibno vožnjo dosegel četrto zmago v sezoni. Foto: EPA

Zelo sem vesel, da sem se tretjič zapored uvrstil na zmagovalni oder. Ni bilo lahko in za uspeh je bil potreben trud vseh inženirjev. Rad bi se zahvalil vsem navijačem, na tribunah sem videl nekaj finskih zastav, vsem se zelo lepo zahvaljujem.

Valtteri Bottas
Felipe Massa
Felipe Massa je že v prvem zavoju pristal 'na glavi'. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je bil najdejavnejši dirkač na stezi, vseskozi je napadal, na koncu je - potem ko je dirko začel z 20. štartnega položaja - zaostal le za Rosbergom in Bottasom. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Fernando Alonso je znova iztržil maksimum iz ferrarija F14 T - tokrat se je uvrstil na 5. mesto. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je (končno) prehitel moštvenega kolega Daniela Ricciarda. V letošnji sezoni mu je to sicer uspelo šele drugič. Foto: EPA
Rosberg osrečil nemške navijače
Masso že v prvem zavoju obrnilo na glavo

Ljubitelji kraljice motošporta so prišli na svoj račun! Dirkači so jim na Hockenheimringu uprizorili pravo poslastico, v kateri ni manjkalo atraktivnih prehitevanj, neizprosnih bojev in - nesreč.

Že takoj na začetku je zaradi prevrnjenega Massovega dirkalnika na stezo zapeljal varnostni avtomobil, toro rosso Danila Kvjata se je v drugem delu dirke nenadoma vžgal, sauber Adriana Sutila pa je obtičal na štartno-ciljni ravnini.

Vseeno vse to ni preprečilo nove Rosbergove zmage, s katero se je Nemec v dirkaškem seštevku nekoliko odlepil od sijajnega Hamiltona, ki je na nedeljski preizkušnji pridobil kar 17 mest!

Massa že v prvem zavoju 'na glavi'
Dirka se je tako rekoč začela s prihodom varnostnega avtomobila na stezo, saj sta že v prvem zavoju trčila Felipe Massa in Kevin Magnussen. Brazilca je obrnilo 'na glavo', k sreči jo je odnesel brez praske. Že drugo dirko zapored je 33-letnik odstopil v prvem krogu - v Silverstonu ga je s steze odnesel Kimi Räikkönen. Varnostni avtomobil je na stezi ostal tri kroge. Dirko sta sicer odlično začela Sebastian Vettel in Fernando Alonso. Prvi je s šestega mesta skočil na tretje, drugi s sedmega na četrto. Katastrofalno je dirko začel Daniel Ricciardo, ki je bil zaradi trka Masse in Magnussena primoran zapeljati s steze in je padel na 14. mesto, Magnussen pa po nesreči in prisilnem postanku na zadnje.

Lewis Hamilton, ki je po nesreči na sobotnih kvalifikacijah (in menjavi menjalnika) dirko začel na 20. mestu, je iz kroga v krog pridno pridobival, v prvem zavoju 4. kroga je prehitel Romaina Grosjeana in smuknil na 13. mesto.

V enem zavoju mimo dveh dirkačev
V naslednjih krogih je najbolj izstopal boj med Ricciardom in Hamiltonom. Britanec je vseskozi napadal Avstralca, ki pa se ni dal in je svetovnega prvaka iz leta 2008 uspešno zadrževal za seboj. V 11. krogu je prišlo v šestem zavoju do troboja med Räikkönenom, Hamiltonom in Ricciardom, ki ga je dobil dirkač Red Bulla. Dva kroga pozneje je na istem mestu Hamilton po notranji strani prehitel oba, rahlo trčil z Räikkönenom, zapeljal na šesto mesto in začel lov na Sergia Pereza, ki ga je ugnal krog pozneje. Mojstrsko dirkanje Mercedesovega dirkača!

Medtem so se začeli prvi načrtovani postanki. Prvi je v boks zapeljal Alonso, sledili so mu še drugi, ki so si na dirkalnik namestili tršo različico gum.

Po postanku Hamilton znova bojevito
Ko je Hamilton (s postankom manj) zapeljal na drugo mesto, se je akcija na dirki tako rekoč končala. Prehitevanj in neizprosnih bojev ni bilo več, začeli so se šele po njegovem prvem postanku v 27. krogu, po katerem je na stezo zapeljal na 8. mesto. Prvi, s katerim se je Britanec 'udaril', je bil Ricciardo, ki je moral premoč priznati v 29. krogu. Naslednji na seznamu je bil Jenson Button, ki je najprej trčil v nekdanjega moštvenega kolega in mu poškodoval levo sprednje krilce, nato pa izgubil boj krog pozneje v šestem zavoju.

Hamilton se je hitro prebil do tretjega mesta, četrti je bil Nico Hülkenberg, v 36. krogu pa je mimo Vettla peto mesto zasedel Alonso. Začela se je repriza z dirke v Silverstonu, ko je Španec več krogov za seboj zadrževal Nemca. Predse ga je bil primoran spustiti šele v 56. krogu, ko je moral še tretjič zaviti v boks.

Hamilton se je le približal Bottasu
Do konca dirke je Hamilton opravil še dva postanka. Prvega v 43. krogu, ko so mu popravili levo sprednje krilce in namestili nove gume, iz katerih je iztržil maksimum, se znova prebil na tretje mesto in nato v 51. krogu še zadnjič zavil v boks. Na stezo se je vrnil pred šestouvrščenega Vettla in se vnovič hitro prebil do tretjega mesta. Deset krogov pred koncem je za drugouvrščenim Bottasom, ki se je pritoževal nad obrabljenostjo gum, zaostajal za slabe štiri sekunde, še dodatnih 20 za vodilnim Rosbergom.

Izjemen boj med Alonsom in Ricciardom
Zadnji del dirke sta začinila dva boja - boj za drugo in boj za peto mesto. Ricciardo je več krogov za seboj zadrževal zelo agresivnega Alonsa, ki je Avstralca večkrat prehitel, a le do naslednjega zavoja, v katerem je Ricciardo pokazal vse svoje znanje in položaj dobil nazaj. Vseeno je moral pet krogov pred koncem vendarle priznati premoč. Napeto je bilo tudi v ospredju, kjer je Bottas z zelo obrabljenimi gumami za seboj uspešno zadržal Hamiltona za tretjo zaporedno uvrstitev na zmagovalni oder.

VN Nemčije, Hockenheim

Končni vrstni red (67/67):        
 1. N. ROSBERG    Mer. 1:33:42,914
 2. V. BOTTAS     Williams  20,789
 3. L. HAMILTON   Mercedes  22,530
 4. S. VETTEL     Red Bull  44,014
 5. F. ALONSO     Ferrari   52,467
 6. D. RICCIARDO  Red Bull  52,549
 7. N. HULKENBERG F. Ind. 1:04,178
 8. J. BUTTON     McLar.  1:24,711
 9. K. MAGNUSSEN  McLaren   1 krog
10. S. PEREZ      F. India  1 krog
                                  
Odstopi: Massa, Grosjean, Kvjat,  
         Sutil                    
                                  
Skupni vrstni red, dirkači:       
 1. N. ROSBERG    Mercedes     190
 2. L. HAMILTON   Mercedes     176
 3. D. RICCIARDO  Red Bull     106
 4. F. ALONSO     Ferrari       97
 5. V. BOTTAS     Williams      91
 6. S. VETTEL     Red Bull      82
 7. N. HÜLKENBERG Force India   69
 8. J. BUTTON     McLaren       59
 9. K. MAGNUSSEN  McLaren       37
10. F. MASSA      Williams      30
                                  
Kontruktorji:                     
 1. MERCEDES  366  4. FERRARI  116
 2. RED BULL  188  5. F. INDIA  98
 3. WILLIAMS  121  6. McLAREN   96
                                  

Zelo sem vesel, da sem se tretjič zapored uvrstil na zmagovalni oder. Ni bilo lahko in za uspeh je bil potreben trud vseh inženirjev. Rad bi se zahvalil vsem navijačem, na tribunah sem videl nekaj finskih zastav, vsem se zelo lepo zahvaljujem.

Valtteri Bottas
Rosberg osrečil nemške navijače
Masso že v prvem zavoju obrnilo na glavo