Sebastian Vettel je dobil dirko, toda izgubil številne privržence, saj številni obsojajo njegovo prehitevanje. na VN Malezije. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je dobil dirko, toda izgubil številne privržence, saj številni obsojajo njegovo prehitevanje. na VN Malezije. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je dobil uvodno preizkušnjo v Avstraliji, v Sepangu pa je osvojil le sedmo mesto. Foto: EPA

Na dirki za VN Malezije je Sebastian Vettel večji del zaostajal za moštvenim kolegom pri Red Bullu, Markom Webbrom, prehitel pa ga je v 46. krogu in se odpeljal 27. zmagi naproti. Ker ni upošteval moštvenih ukazov in ob prehitevanju preveč tvegal, je njegova zmaga dvignilo veliko prahu.

Smešno je, ko se izgovarja na ta način

Veliki poznavalec bencinskih športov je v pogovoru za MMC Vettlovo prehitevanje označil za neumnost, saj "bi lahko malo počakal in se raje odločil za varno prehitevanje". Opravičilo, da ni vedel za ukaz moštva, je po Miheličevem mnenju nesmiselno: "Totalna bedarija. Naj enostavno reče, da je hotel narediti vse za zmago, saj ga ne zanima nič drugega kot to. Saj je jasno, za kaj gre. Pri boksu, dokler nekdo ne pade dol, pri formuli pa za to, kdo prej prečka ciljno črto. Smešno je, ko se izgovarja na ta način. Webber je lepo povedal: dogovorijo se nekaj, toda Vettel dela, kar hoče, pa ga bodo še vedno ščitili."
Da v športu cilj velikokrat opravičuje sredstva, Miheliča niti ne preseneča. "Kdor danes tekmuje po Coubertinovem načelu, nima v športu kaj iskati."
Mihelič meni, da nekateri dirkači, vključno s Sebastianom Vettlom, niso ravni inteligentni trusti, kar se vidi po njihovih izjavah in nazadnje po dejanjih na dirkališču: "Hamilton je v nedeljo zapeljal v McLarnov boks po gume. Očitno ne more misliti na tri stvari naenkrat."
Nekateri fantje lepo vzgojeni
Toda v tem športu je vendarle nekaj džentelmenov: "Na primer Rosberg, ki se mu pozna, da je hodil v osnovno šolo v Monaku in je lepo vzgojen. Tudi Button je vzgojen v teh manirah, prav tako Sutil, ki fantastično igra klavir. Oče ga očitno ni vozil le na gokart. To ni tako kot pri Vettlu in Hamiltonu, ki so vse življenju sedeli samo v dirkalnih avtomobilih.
Webber nikoli več v konkurenčnem moštvu?
Ob tem se je Niko Mihelič spomnil besed Nikija Laude: "On je nekoč, ko je bilo na štartu še 26 dirkačev, rekel, da so to egoisti na najvišji ravni, ko se prižge zelena luč. Pri čemer takrat še ni bilo radijske zveze. Vsak pač poskrbi zase. Čeprav, Vettel je toliko hitrejši, da bi se mu moral v bistvu Webber sam umakniti, če gledamo s tega stališča, kaj je bolje za moštvo. Webber je pravzaprav v nedeljo končal kariero v konkurenčnem moštvu."
Vettel na poti do četrtega zaporednega naslova
Pričakovati je, da bo tudi letos Vettel osvojil naslov prvaka: "Presenečenje bi bilo, če bo drugače. Vettel pravzaprav naslova ne more osvojiti, lahko ga le izgubi. Na prvi dirki v Avstraliji je Kimi Räikkönen zmagal, ker je imel postanek manj. To pomeni 25 sekund. Če bi imel tudi on tri postanke, ga ne bi bilo nikjer."
Vzrok za Vettlovo prevlado je predvsem njegov sijajni dirkalnik. "Če bi Alonso, Räikkönen ali Hamilton sedla v njegov dirkalnik, bi tudi zmagovala. Red Bull je razvil dirkalnik, za kakršnega bi Ferrari ali Mercedes dala vse. Zdaj, ko imajo takšno premoč, seveda ne bodo popuščali."