Zmagovalec Sebastian Vettel (desno) in Mark Webber sta si po dirki namenila nekaj ledenih pogledov, še posebej je bil z moštvenim kolegom nezadovoljen drugouvrščeni Webber. Foto: Reuters
Zmagovalec Sebastian Vettel (desno) in Mark Webber sta si po dirki namenila nekaj ledenih pogledov, še posebej je bil z moštvenim kolegom nezadovoljen drugouvrščeni Webber. Foto: Reuters

Na koncu Sebastian sprejema svoje odločitve in znova bo zaščiten. Kot običajno.

Mark Webber
Štart f1
Sebastian Vettel (skrajno levo) je na štartu zadržal prvo mesto. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Fernando Alonso je že kmalu po štartu trčil v zadek Vettlovega dirkalnika in poškodoval sprednje krilo svojega Ferrarija. Španec je veliko tvegal in po 1. krogu ni odpeljal v bokse ... Foto: Reuters
Fernando Alonso
... kar se mu je v 2. krogu maščevalo. Krilo je odpadlo in se zagozdilo pod dirkalnik, tako da je dvakratni svetovni prvak izgubil nadzor, zletel s steze in končal v pesku. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Zmagovalec uvodne dirke sezone, Kimi Räikkönen, se je moral tokrat zadovoljiti s 7. mestom. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton, ki je s tretjim mestom na dirki v Veliki Britaniji privozil 580. stopničke v zgodovini, je poskrbel za zelo zabaven trenutek, ko je v boksih zapeljal k svojemu nekdanjemu moštvu, McLarnu. Foto: Reuters
Malezija pripadla Sebastianu Vettlu

Vettel je večji del dirke zaostajal za Avstralcem, nikakor ga ni mogel prehiteti, tudi po zadnjem postanku je Webber zapeljal tik pred Nemca, ki je nato vse stavil na napad in v 46. krogu z agresivnim prehitevanjem, ob katerem je prišlo celo do trka, smuknil v vodstvo ter naposled do 27. zmage v karieri.

Odmevi po dirki
Vettel bojda za moštven ukaz ni slišal, Webber se je na novinarski konferenci komaj zadrževal, šef moštva Red Bull je prepričan, da je trikratni svetovni prvak dobro vedel, kaj počne.

Znova so se slabo odrezali pri McLarnu - Sergio Perez je osvojil 9. mesto, medtem ko je Jenson Button po debaklu v boksih tik pred koncem dirke odstopil. Dirke ni končal niti Fernando Alonso, ki je že v 2. krogu zapeljal s steze. Ferrarijevo čast je s 5. mestom vsaj nekoliko rešil Felipe Massa.

Alonso povozil krilo in odstopil
Dirko je odlično začel Alonso, ki je takoj švignil mimo Masse, nato pa je v drugem zavoju trčil v Vettla in si poškodoval prednje krilo. Alonso je tvegal in po 1. krogu ni zavil v bokse, kar se mu je maščevalo - takoj zatem je krilce povozil, izgubil nadzor nad dirkalnikom in zletel s steze. Odlično je dirko štartal tudi Mark Webber, ki je po Alonsovem odstopu zapeljal takoj za moštvenim kolegom Vettlom.

Hamilton zapeljal k nekdanjemu moštvu
V 5. krogu sta prva v boske zapeljala Vettel in Massa, ki sta odšla po srednje mehke gume, medtem ko je Lewis Hamilton zavil kar k svojemu nekdanjemu moštvu, McLarnu. Mehaniki so se umaknili, Hamilton pa je nato, na veliko zabavo svoje punce Nicole Scherzinger, le našel boks svoje nove ekipe, Mercedesa. Medtem sta v boksih trčila še dirkača Tora Rossa in Caterhama, Jean-Eric Vergne in Charles Pic.

Vettel: Umaknite mi Webbra s poti!
Mark Webber je v bokse zapeljal šest krogov pozneje od svojega moštvenega kolega, pred katerega je zapeljal po kratkem postanku in zadržal vodstvo. Tudi po drugih postankih je razmerje na vrhu ostalo enako - vodil je Webber, drugi je bil Vettel, sledila sta jima Mercedesova dirkača, Hamilton in Nico Rosberg. Vettlu je dirkalni inženir Guillaume Rocquelin po radijski zvezi sporočil, naj pazi na gume in naj zaradi umazanije in prašnih delcev ne vozi takoj za Webbrom, a ga Nemec ni upošteval - še več, po radijski zvezi je sporočil, da je Webber prepočasen in naj mu ga umaknejo s poti.

Aktualni svetovni prvak je v 32. krogu še tretjič zavil v bokse, potem ko sta to že storila Webber in Rosberg, a je nato izgubil nekaj mest, na stezo je zapeljal za Hamiltonom in pristal na 4. mestu.

McLarnova pokvarjena taktika
Znova so zatajili pri McLarnu, kjer so pri Jensonu Buttonu želeli izpeljati taktiko s postankom manj. Mehaniki so Britancu med postankom v 36. krogu slabo privili sprednje desno kolo, zaradi česar je moral svetovni prvak iz leta 2009 hitro ustaviti, po daljšem postanku je nato zapeljal na 14. mesto in dirka je bila uničena.

Dvoboj Red Bullov skoraj usoden
Vettel je v 43. krogu opravil zadnji postanek na dirki, krog za njim je v bokse zapeljal še Webber, ki je za las zapeljal pred Nemca. Dvoboj dirkačev Red Bulla se je nadaljeval v naslednjih krogih, kmalu bi se lahko končal tudi z odstopom, potem ko je Vettel v 46. krogu napadel Webbra in rahlo trčil v njegov dirkalnik. Avstralec je Nemčev napad odbijal vse do četrtega zavoja, ko je Vettel le švignil mimo in prvič po 5. krogu zapeljal v vodstvo. Vettlov agresiven napad je z neodobravanjem spremljal šef moštva Christain Horner, ki je Nemcu dejal: "Seb, to je noro, kar počneš, no!"

Brawn miril srboritega Rosberga
Vettel je do konca dirke le še večal prednost pred najbližjimi zasledovalci, Button je odstopil, vroče je bilo predvsem v boju za 3. mesto, za katerega sta se udarila moštvena kolega Hamilton in Rosberg. Zadnji se je večkrat pritoževal in zahteval, da se Hamilton umakne, a v moštvu tega niso dopustili. Šef moštva Ross Brawn je srboritega Nemca večkrat miril, naposled se je moral Rosberg zadovoljiti z mestom tik pod stopničkami. Po dirki je dirkalni inženir Rosbergu po radijski zvezi dejal: "Dobro si se odrezal. Pokazal si, česa vsega si zmožen." Brawn je še dodal: "Dobro si vozil, o tvojem komentarju se bomo pa pogovorili pozneje."

Končni vrstni red (56/56):
1. S. VETTEL Red B. 1:38,56,681 2. M. WEBBER Red B. +4,298 3. L. HAMILTON Mercedes 12,181 4. N. ROSBERG Mercedes 12,640 5. F. MASSA Ferrari 25,648 6. R. GROSJEAN Lotus 35,564 7. K. RÄIKKÖNEN Lotus 48,479 8. N. HULKENBERG Sauber 53,044 9. S. PEREZ McLaren 1:12,357 10. J. VERGNE Toro R. 1:27,124 Odstop: Alonso, Di Resta, Sutil, Button
SKUPNI VRSTNI RED (2/19), dirkači:
1. S. VETTEL Red Bull 40 2. K. RÄIKKÖNEN Lotus 31 3. M. WEBBER Red Bull 26 4. L. HAMILTON Mercedes 25 5. F. MASSA Ferrari 22 6. F. ALONSO Ferrari 18 7. N. ROSBERG Mercedes 12 8. R. GROSJEAN Lotus 9 9. A. SUTIL Force India 6 10. P. DI RESTA Force India 4 Konstruktorji:
1. RED BULL 66 4. MERCEDES 37 2. LOTUS 40 5. FORCE INDIA 10 3. FERRARI 40 6. SAUBER 4

Na koncu Sebastian sprejema svoje odločitve in znova bo zaščiten. Kot običajno.

Mark Webber
Malezija pripadla Sebastianu Vettlu