Dirkači zaradi pandemije novega koronavirusa niso smeli tekmovati na stezah, zato so svoje dirkanje prenesli v virtualni svet, kjer se v več razredih bojujejo med seboj. Tudi v formuli E. V virtualnem tekmovanju ABB Formula E Race at Home Challenge so se jim pridružili tudi najboljši gamerji, ki od 18. aprila merijo moči vsak konec tedna. Foto: EPA
Dirkači zaradi pandemije novega koronavirusa niso smeli tekmovati na stezah, zato so svoje dirkanje prenesli v virtualni svet, kjer se v več razredih bojujejo med seboj. Tudi v formuli E. V virtualnem tekmovanju ABB Formula E Race at Home Challenge so se jim pridružili tudi najboljši gamerji, ki od 18. aprila merijo moči vsak konec tedna. Foto: EPA
Dirkači formule E se merijo v virtualnem svetu. Trenutno v tekmovanju najbolje kaže nekdanjemu dirkaču formule ena, Belgijcu Stofflu Vandoornu (na fotografiji), ki ima v skupni razvrstitvi točko naskoka pred Nemcem Pascalom Wehrleinom, ki se je v preteklosti prav tako preizkusil v kraljici motošporta. Foto: Youtube/ABB Formula E
Dirkači formule E se merijo v virtualnem svetu. Trenutno v tekmovanju najbolje kaže nekdanjemu dirkaču formule ena, Belgijcu Stofflu Vandoornu (na fotografiji), ki ima v skupni razvrstitvi točko naskoka pred Nemcem Pascalom Wehrleinom, ki se je v preteklosti prav tako preizkusil v kraljici motošporta. Foto: Youtube/ABB Formula E

Zaradi pandemije novega koronavirusa SARS-CoV-2 se je z zelo redkimi izjemami ustavil športni svet. Tudi tekmovanja v motošportnih razredih, kjer so dirke množično prelagali ali odpovedovali.

Najodmevnejše so bile preložitve in odpovedi dirk v kraljici motošporta, formuli ena, kjer se bo sezona nadaljevala z dirkama v avstrijskem Spielbergu 5. julija.

Podobno usodo je doživela formula E, kjer so sezono 2019/20 sicer začeli že 22. novembra lani v Savdski Arabiji, nadaljevali pa na štirih drugih prizoriščih pred nastopom koronakrize.

Nazadnje so dirkali v Marakešu 29. februarja, sledile so preložitve šestih dirk, londonska preizkušnja, predvidena za 26. julij, je bila odpovedana. Sezona se bo nadaljevala na ulicah Brooklyna v New Yorku 11. julija.

Kevin Siggy, poklicni dirkač v virtualnih računalniških simulacijah. Foto: MMC RTV SLO
Kevin Siggy, poklicni dirkač v virtualnih računalniških simulacijah. Foto: MMC RTV SLO
MMC-jev pogovor s Siggyjem

V četrtek si boste lahko na našem portalu prebrali ekskluzivni pogovor s Kevinom Siggyjem pred velikim zaključkom ABB Formula E Race at Home izziva.

Začetek spletnega 9-tedenskega tekmovanja
Čeprav so dirkalniki formule E mirovali v moštvenih garažah, pa so imeli dirkači polne roke dela v svetu iger. Namreč, ta je celotni skupnosti moštev formule E (dirkaška serija dirkalnikov na električni pogon), dirkačem in navijačem omogočil udeležbo v spletnih dirkah, ki so potekale v živo, hkrati je tudi omogočil zbiranje denarnih sredstev za UNICEF. Začel se je t. i. 'ABB Formula E Race at Home Challenge' - devettedensko dirkaško tekmovanje, v katerem sodelujejo vsa moštva in dirkači svetovnega prvenstva v formuli E. 'ABB Formula E Race at Home Challenge' se je začel v času karantene. Preizkušnje so na sporedu vsako soboto, vse se je začelo s predsezonskim testiranjem 18. aprila, kjer niso podelili točk. Vseh preostalih osem dirk sledi po že uveljavljenem sistemu točkovanja v formuli E, kjer dirkač lahko dodatne točke nabira s 'pole positionom' in najhitrejšim odpeljanim krogom. Na zadnji dirki tekmovanja bodo podelili dvojne točke.

Boj najhitrejših igralcev na svetu
Obenem so k sodelovanju povabili tudi najboljše igralce s tega področja. Ti se bodo vsak dirkaški konec tedna kvalificirali na končno preizkušnjo. Iz odprtih kvalifikacij, ki potekajo med torkom in četrtkom, se na dirko (na sporedu sta dve, ki potekata sočasno – ena je namenjena profesionalnim dirkačem, druga igralcem) uvrsti osem najhitrejših posameznikov, za dirko se jim pridružijo še nekateri spletni vplivneži in znana imena iz motošporta. Vsi na tekmovanju za dirkanje uporabljajo ugledno simulacijsko programsko opremo rFactor 2, ki vključuje najnovejšo generacijo dirkalnikov formule E, posodobljene karoserije vozil in ikonična ulična dirkališča, kot sta v Hongkongu in Monte Carlu.

Priložnost zamujena ne vrne se nobena

Vsak tekmovalec bo med dirkaškim koncem tedna pod velikim pritiskom. Najprej bo moral odpeljati kar se da hiter krog v kvalifikacijah (šteje le en poskus), ki bodo razvrstile dirkače za končni obračun. Medtem bo vsak krog izpadel zadnjeuvrščeni dirkač, dokler jih na stezi ne bo ostalo le še deset. Sledi boj za zmago, kjer se delijo točke. Najboljši trije tekmovalci v skupni razvrstitvi se samodejno uvrstijo na naslednjo dirko.

Sorodna novica Mariborčan navdušil McLaren in dobil priložnost tudi za pravim volanom

Slovenija ima v žezlu Kevina Siggyja
Med najboljšimi igralci iz tega športa izstopa slovenski as Kevin Siggy, ki se že več kot desetletje ukvarja z računalniškimi igrami in dirkanjem prek spleta. Siggy je v tem času dosegel veliko odmevnih uspehov, decembra lani je med drugim zmagal v McLarnovi virtualni dirkaški seriji (McLaren Shadow Project Grand Final), v kateri je pometel z več kot sto tisoč tekmeci. Tudi v tekmovanju ABB Formula E Race at Home Challenge mu gre izvrstno. Mariborčan, ki nastopa za BMW Andretti Motorsport, po šestih dirkaških koncih tedna prepričljivo vodi v skupni razvrstitvi, kjer ima pri osvojenih 129 točkah kar 53 točk naskoka pred drugouvrščenim Bolgarom Peyem Peevom (moštvo Geox Dragon) in še dodatne tri točke prednosti pred tretjeuvrščenim Nemcem Lucasom Müllerjem (Mahindra Racing). Še posebej impresivna je bila njegova predstava na zadnji preizkušnji, ki jo je dobil z 12 sekundami prednosti, obenem pa poln izkupiček točk z dirke oplemenitil še z dodatnima točkama za 'pole position' in najhitrejšim krogom (skupaj 27 točk). "Na dirki je bilo najpomembnejše upravljanje tempa in čim hitreje odpeljati najhitrejši krog. Dal sem vse od sebe, zanimalo me je, kako daleč lahko pridem. K sreči se je na koncu vse izšlo," je po dirki, polni incidentov, dejal Siggy. Ta si je sicer že zagotovil 'pole' v velikem nedeljskem finalu.

Abta ujeli pri goljufanju

V preteklih dneh je veliko prahu dvignil dirkač formule E Daniel Abt. Ta je bil s tekmovanja diskvalificiran, potem ko se je izkazalo, da je na dirki, kjer je osvojil tretje mesto, namesto njega simulator uporabljal nekdo drug. Abtov obraz je bil med samo dirko prek spletne kamere delno zakrit, na nepravilnosti je prvi opozoril tekmec Stoffel Vandoorne, ki je preizkušnjo sklenil na drugem mestu. Organizatorji tekmovanja so pozneje preverili IP številke in ugotovili, da je dirkača zamenjal Lorenz Hörzing. Oba so nemudoma diskvalificirali, Abtu pa naložili denarno kazen 10.000 evrov, ki jo je moral dirkač podeliti v dobrodelne namene. "Zavedam se, da ima moje kršenje pravil grenak priokus, vendar vsega tega nisem naredil s slabim namenom. Seveda sprejmem diskvalifikacijo iz dirke, obenem bom 10.000 evrov podaril v dobrodelne namene," se je v uradnem sporočilu za javnost odzval osramočeni 27-letni Bavarec.

Vsak dan okrog 17. ure
Od srede naprej boste lahko na drugem programu Televizije Slovenije popoldne (okrog 17. ure) spremljali omenjene dirke formule E. V sredo je na sporedu posnetek 4. dirke, v četrtek 5., v petek 6. dirke. V soboto si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali 7. dirko, v nedeljo pa še veliki finale, 8. dirko. Si bo Kevin Siggy tudi v sklepnem delu, kjer vsi začenjajo z 'ničle', pokoril vse tekmece? Nagrada je izjemna: zmagovalec velikega finala se bo preizkusil v pravem dirkalniku formule E. Vabljeni v našo družbo, z vami bo Leon Andrejka.


Skupni vrstni red tekmovanja ABB Formula E Race at Home Challenge po 6. od 8 dirk:

#DirkačDržava/MoštvoŠt. točk
1Kevin SiggySLO/BMW | Andretti Motorsport129
2Peyo PeevBOL/Geox Dragon76
3Lucas MüllerNEM/Mahindra Racing73
4Petar BrljakHRV/Panasonic Jaguar Racing71
5Joshua RogersAVS/Tag Heuer Porsche Formula E Team60
6Jan von der MeydeNEM/Nissan E.Dams50
7Nuno PintoPOR/DS Techeetah23
8Jacob ReidVB/Rokit Venturi Racing20
9Niek JacobsNIZ/Nissan E-Dams16
10Ben HitzNEM/Envision Virgin Racing15
Zaključek sezone virtualne formule E
Mariborčan Kevin Siggy poklicni virtualni dirkač
Pogovor z Leonom Andrejko o virtualni formuli E