Valtteri Bottas ni izpustil vodstva niti za trenutek. Foto: Reuters
Valtteri Bottas ni izpustil vodstva niti za trenutek. Foto: Reuters

Drugi je bil na koncu nepričakovano Charles Leclerc (Ferrari), tretji pa še bolj nepričakovano Lando Norris (McLaren), ki se je prvič v karieri povzpel na stopničke. Poleg tega je točko dobil še za najhitrejši krog. Šele četrto mesto je po petsekundni kazni v samem zaključku zasedel branilec naslova Lewis Hamilton, ki je sicer ciljno črto prečkal drugi.

Zelena luč za Silverstone

Silverstone je dokončno dobil potrdilo, da bo 2. in 9. avgusta lahko gostil dirki formule 1. Britanske oblasti so namreč potrdile izjemo pri karantenskih pravilih vstopa v državo, tako da se bodo udeleženci tekmovanja lahko brez težav preselili v Silverstone po dirki na Madžarskem.

Albon in Hamilton po trčenju brez stopničk
Finec je vodil od štarta do cilja in dosegel osmo zmago v karieri. Čeprav je bil Hamilton ves čas blizu, slavje Bottasa ni bilo resneje ogroženo. "Vesel sem, da sem dirkalnik pripeljal do konca. Vse je bilo vendarle v redu. Lewis je bil hiter, a mi je uspelo ostati spredaj. Ni lepšega načina za začetek sezone," je zmago pospremil Bottas. Dolgo so se prve stopničke v karieri nasmihale Alexandru Albonu. Tajec v Red Bullu je tako rekoč ves čas vozil na tretjem mestu, nato pa je v 61. krogu po odhodu varnostnega avtomobila skušal prehiteti Hamiltona, a sta dirkalnika trčila. Krajši konec je potegnil Albon, ki je padel na zadnje mesto in nekaj pozneje odstopil. Sodniki so za krivca trčenja razglasili Hamiltona in ga kaznovali s petimi sekundami pribitka. To ga je na koncu ne le stalo drugo mesto, ampak tudi stopničk, brez katerih je ostal za manj kot dve desetinki.

Mercedes je dokazal, da ga bo tudi letos težko premagati. Foto: Reuters
Mercedes je dokazal, da ga bo tudi letos težko premagati. Foto: Reuters

Verstappen po obetavnem začetku odstopil na domači dirki
Do 14. kroga je bil prvi zasledovalec Bottasa Max Verstappen (Red Bull), ki je zaradi tehničnih težav odstopil. Takoj po štartu je bil nekaj časa na tretjem mestu Norris, ki pa sta ga Albon in Hamilton kmalu prehitela.

V 27. krogu je po odstopu Magnussena na progo prvič zapeljal varnostni avtomobil. Mehaniki v Mercedesovem boksu so vrhunsko opravili s postankoma Botasa in Hamiltona, ki sta po nove gume zavila drug za drugim. Tretje mesto je držal Albon, četrto Norris, ki ga je nekaj krogov po odhodu varnostnega avtomobila prehitel Sergio Perez (Racing Point).

Leclerc in Norris izkoristila ponujeno
Varnostni avtomobil je na progo prišel še dvakrat. Hamilton je bil ves čas blizu Bottasu, vendar se Finec ni dal. Oba mercedesa sta imela tudi težave z menjalnikom, kar so jima ves čas sporočali iz boksa. Potem ko se je varnostni avto še tretjič umaknil, je Hamiltona napadel Albon, očitno zavedajoč se težav svetovnega prvaka, vendar sledilo je bližnje srečanje, ki je oba stalo zmagovalni oder. To sta v zaključku s pridom izkoristila Leclerc in Norris, ki sta bila roko na srce sicer daleč od stopničk. Pet sekund pribitka je zaradi prevelike hitrosti skozi bokse dobil tudi Sergio Perez, ki je na koncu zasedel šesto mesto.

"Nisem pričakoval, da bom tukaj. Kar lepo presenečenje. Imeli smo nekaj sreče, a sem izkoristil priložnost," je dejal Leclerc, ki je začel s sedmega štartnega mesta. Precej manj je bil lahko zadovoljen drugi Ferrarijev voznik Sebastian Vettel. Nemec se je zavrtel na progi in le za las ujel deseterico in prvo točko v sezoni.

Hamilton štartal s petega mesta
Hamilton ni štartal z drugega mesta, doseženem v kvalifikacijah, ampak s petega. Vodstvo dirke je naknadno upoštevalo pritožbo Red Bulla, da Britanec v kvalifikacijah ni upošteval rumene zastave. Za kazen je izvedel manj kot uro pred začetkom dirke.

Poklek v boju proti rasizmu
Prva dirka v pokoronski dobi je minila brez gledalcev. Pred začetkom so se dirkači zbrali na ciljni črti ob simbolični podpori Hamiltonu, enemu športnih vodij boja za rasno enakopravnost po vsem svetu. Oblečeni so bili v črne majice z napisi podpore (Končajmo rasizem, Življenja temnopoltih so pomembna), 14 od 20 dirkačev pa je v podporo boju tudi pokleknilo.

Prihodnjo nedeljo bo na istem prizorišču še dirka za VN Štajerske.

Bottas dobil uvodno dirko v Spielbergu
VN AVSTRIJE, Spielberg                 
                                       
Končni vrstni red (71 krogov):         
 1. V. BOTTAS      Mercedes 1:30:55,739
 2. C. LECLERC     Ferrari       +2,700
 3. L. NORRIS      McLaren        5,491
 4. L. HAMILTON    Mercedes       5,689
 5. C. SAINZ       McLaren        8,903
 6. S. PEREZ       Racing P.     15,092
 7. P. GASLY       AlphaTauri    16,682
 8. E. OCON        Renault       17,456
 9. A. GIOVINAZZI  Alfa Romeo    21,146
10. S. VETTEL      Ferrari       24,545
                                       
Odstop: Verstappen, Ricciardo, Stroll, 
Magnussen, Grosjean, Russell, Räikkö-  
nen, Albon, Kvjat