V lanski sezoni je bila dirka za VN Malezije zaradi hudega naliva celo prekinjena. Foto: EPA
V lanski sezoni je bila dirka za VN Malezije zaradi hudega naliva celo prekinjena. Foto: EPA

Prav te spremenljive vremenske pogoje lahko obrneš sebi v prid. Osebno uživam v dirkanju v takšnih pogojih in nadvse bi bil srečen, če bi bil v dežju konkurenčen z dirkalnikom, za katerega vemo, da trenutno ni sposoben konkurirati za zmago.

Jenson Button
Jenson Button
Jenson Button priložnost za McLaren vidi v spremenljivih vremenskih razmerah. Foto: EPA
Lewis Hamilton in Fernando Alonso
Lani je dirko v Sepangu dobil Fernando Alonso (desno), ki je na odru za zmagovalce takole proslavljal z Lewisom Hamiltonom. Foto: EPA
Marco Simoncelli
Žal ima proga v Sepangu tudi temno plat - 23. oktobra 2011 se je na njej smrtno ponesrečil motociklist v razredu MotoGP, Marco Simoncelli. Takole so se z nepreglednim številom sporočil od njega štirinajst dni pozneje pred dirko v Valencii poslovili številni ljubitelji tega športa. Foto: EPA

Sepang je povsem drugačno prizorišče. Naš načrt je iztržiti čim več iz danega položaja. Počakati moramo, da vidimo, kako se bo obnašal naš dirkalnik. Površina proge je drugačna od tiste v Albert Parku, v Sepangu je tudi topleje in vlažneje.

Stefano Domenicalli
Michael Schumacher in Eddie Irvine
Na krstni dirki za VN Malezije 17. oktobra 1999 sta prvi dve mesti zasedla Eddie Irvine (desno) in moštveni kolega Michael Schumacher (oba Ferrari). Takoj po tekmi sta bila oba dirkača zaradi nepravilnosti na dirkalniku diskvalificirana, a je Ferrari dobil pritožbo, tako da je prvi zmagovalec dirke v Sepangu ostal Irvine. Foto: EPA

V Melbournu je imela prejšnjo nedeljo dirka za VN Avstralije presenetljiv razplet - zmagal je Kimi Räikkönen, ki si je s pametno taktiko pokoril konkurenco in vknjižil 20. zmago v karieri. Tokrat dirkači pričakujejo drugačno dirko, v Maleziji bo precej bolj vroče, razplet dirke utegne v največji meri krojiti dež, zaradi katerega je bila lanska preizkušnja za slabo uro celo prekinjena.

Prenos na MMC TV!
Sobotne kvalifikacije in nedeljsko dirko za VN Malezije z začetkom ob 9. uri si boste lahko v neposrednem prenosu ob komentarju Mirana Ališiča ogledali ekskluzivno na MMC TV. Zaradi prekrivanja termina s smučarskimi poleti v Planici prenos na TVS 2 ne bo mogoč.

Button upa na spremenljivo vreme

V Sepangu bo vtis z uvodne dirke poskusil popraviti Jenson Button, ki je preizkušnjo v Albert Parku končal na skromnem 9. mestu. "Dirka v Maleziji je vselej zelo nepredvidljiva. Še posebej s popoldanskim štartom, ko progo dostikrat zmoči dež. To smo videli lani, ko je zmagal Fernando Alonso. Vsi vemo, da nepredvidljivo vreme predstavlja loterijo za vsakega dirkača," je dejal Button. Spremenljive vremenske razmere marsikateremu dirkaču ne ležijo, a pri Britancu so več kot dobrodošle. "Prav te spremenljive vremenske pogoje lahko obrneš sebi v prid. Osebno uživam v dirkanju v takšnih pogojih in nadvse bi bil srečen, če bi bil v dežju konkurenčen z dirkalnikom, za katerega vemo, da trenutno ni sposoben konkurirati za zmago," je še povedal 33-letnik.

Domenicalli: Postavili smo trdne temelje
Pri Ferrariju se veselijo druge dirke v sezoni, potem ko so v Avstraliji vknjižili lep ekipni uspeh (2. mesto Alonsa, 4. Masse). Šef moštva Stefano Domenicalli je prepričan, da so si rdeči iz Maranella v Melbournu postavili trdne temelje za uspešno nadaljevanje sezone. "Prva dirka sezone je bila za nas zelo uspešna. Še pred začetkom smo si za cilj postavili uvrstitev na zmagovalni oder in to smo dosegli. Prejšnji vikend je bil sicer nekaj posebnega, kvalifikacije so dirkači opravili kar na dan dirke, kar je bilo nekaj novega. Za nas je bilo zelo pomembno, da sta dirkača uprizorila dobro predstavo," je avstralsko dirko povzel Domenicalli.

O dirki v Maleziji je še dodal: "Sepang je povsem drugačno prizorišče. Naš načrt je iztržiti čim več iz danega položaja. Počakati moramo, da vidimo, kako se bo obnašal naš dirkalnik. Površina proge je drugačna od tiste v Albert Parku, v Sepangu je tudi topleje in vlažneje. Te vremenske razmere bodo vsem povzročale preglavice, mi moramo poskrbeti, da nam jih bodo povzročale najmanj."

Široke ravnine omogočajo prehitevanje
Dirkališče, ki bo v nedeljo gostilo 15. dirko za VN Malezije, se nahaja v kraju Sepang, 60 kilometrov južno od prestolnice Kuala Lumpur. Proga je dolga 5,543 km, znana je po ostrih zavojih in širokih ravninah, ki dirkačem omogočajo obilo prostora za prehitevanje. Dirkališče je oblikoval Nemec Hermann Tilke, ki je oblikoval tudi dirkališča formule ena na Kitajskem, v Bahrajnu, v Turčiji, Španiji (Valencia), v Singapurju, Južni Koreji in v Indiji. Prvo dirko so v Sepangu izpeljali 17. oktobra 1999, dobil jo je Eddie Irvine pred moštvenim kolegom Michaelom Schumacherjem (oba Ferrari), tretji je bil Mika Häkkinen (McLaren-Mercedes). Najhitrejši krog (1:34,223) je leta 2004 z Williamsom odpeljal Juan Pablo Montoya.

Sepang usoden za Simoncellija
Proga v Sepangu pa ima tudi tragično plat - 23. oktobra 2011 je na motociklistični dirki v razredu MotoGP v zavoju 11 z motorja padel Italijan Marco Simoncelli, ki je ob padcu izgubil čelado, na njegovo pot pa sta nato zapeljala Valentino Rossi in Colin Edwards, ki se trku nista mogla izogniti. Zdravniška služba je 24-letniku takoj pomagala, a je priljubljeni Marco, ki je vozil motor s številko 58, umrl slabo uro po nesreči. Dirka v razredu MotoGP je bila takoj po nesreči prekinjena, pol ure pozneje pa je bila tudi odpovedana.

Stavnica za VN Malezije:
1. Sebastian Vettel (2,88)
2. Fernando Alonso (3,65)
3. Kimi Räikkönen (5,09)
4. Lewis Hamilton (10,50)
5. Mark Webber (12,40)
6. Nico Rosberg (19,10)
7. Felipe Massa (23,00)
8. Romain Grosjean (26,60)
9. Jenson Button (31,00)
10. Sergio Perez (41,00)

Dež lani prekinil dirko

Lani je izjemno razburljivo dirko za VN Malezije v deževnih razmerah dobil Alonso, ki je kvalifikacije končal šele na 8. mestu, še bolj pa je presenetil Sergio Perez, ki bi lahko Sauberju s kančkom sreče privozil drugo zmago v zgodovini, a je v 51. krogu zdrsnil s steze in izgubil preveč za prvo zmago v karieri. Tretji je bil Lewis Hamilton, ki je dirko začel z najboljšega štartnega položaja. Dan je bil sicer zelo dolg - dirka se je začela v rahlem dežju, v 7. krogu je zaradi močnejšega naliva na stezo zapeljal varnostni avto, v 9. krogu so dirko za 51 minut iz varnostnih razlogov tudi prekinili.

Dirka v nedeljo ob 9.00
Že v petek bodo dirkači opravili prva prosta treninga, v soboto ob 6.00 zjutraj bodo opravili še tretji prosti trening, tri ure pozneje se bodo začele kvalifikacije. Dirka bo v nedeljo z ekskluzivnim prenosom na MMC TV.

Dirka za VN Malezije, Sepang

Petek ob 3.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 7.00 (prenos na MMC TV):
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 6.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 9.00 (prenos na MMC TV):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 9.00 (prenos na MMC TV):
DIRKA

Prav te spremenljive vremenske pogoje lahko obrneš sebi v prid. Osebno uživam v dirkanju v takšnih pogojih in nadvse bi bil srečen, če bi bil v dežju konkurenčen z dirkalnikom, za katerega vemo, da trenutno ni sposoben konkurirati za zmago.

Jenson Button

Sepang je povsem drugačno prizorišče. Naš načrt je iztržiti čim več iz danega položaja. Počakati moramo, da vidimo, kako se bo obnašal naš dirkalnik. Površina proge je drugačna od tiste v Albert Parku, v Sepangu je tudi topleje in vlažneje.

Stefano Domenicalli