Max Verstappen je poskrbel za evforijo v Spielbergu. Foto: Reuters
Max Verstappen je poskrbel za evforijo v Spielbergu. Foto: Reuters

Dirka je bila nora. Zelo težko je bilo nadzirati obrabo gum, a uspelo mi je. Super je slaviti zmago na Red Bull Ringu in pred tolikšnim številom nizozemskih navijačev.

Max Verstappen
Verstappen je z zmago navdušil nepregledno množico nizozemskih navijačev v Spielbergu. Foto: Reuters
Valtteri Bottas je dirko začel slabo, že takoj sta ga prehitela Lewis Hamilton in Kimi Räikkönen, ki se je takole vrinil med oba mercedesa. Foto: Reuters
Lewis Hamilton ni imel svojega dne. Najprej so mu jo zagodli v moštvu, ko ga v času virtualnega varnostnega avtomobila niso vpoklicali v bokse na menjavo gum, pozneje še črpalka za gorivo. Foto: Reuters
Kimiju Räikkönenu, ki je nazadnje slavil na uvodni dirki sezone 2013 v Melbournu, je nekaj krogov zmanjkalo za napad na zmago v Spielbergu. Foto: Reuters
Sebastian Vettel, novi vodilni v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena. Foto: Reuters
Daniel Ricciardo za zmago na VN Avstrije v nedeljo ni imel veliko možnosti, saj je dirko začel s sedmega mesta. Vseeno bi lahko postal šele tretji dirkač v zgodovini po Jamesu Huntu (VN Nizozemske 1976) in Jeanu Alesiju (VN Kanade 1995), ki bi slavil zmago v formuli ena na svoj rojstni dan. Namreč, Avstralec je v nedeljo dopolnil 29 pomladi. Foto: Reuters
Verstappen odbil napade ferrarijev v Spielbergu

Verstappen je tako poskrbel za veliko slavje Red Bulla in njegovega lastnika Dietricha Mateschitza. 20-letni Nizozemec je suvereno opravil s progo in osrečil morje svojih navijačev, ki so tribune ob Red Bull Ringu obarvali povsem oranžno.

Avstrijsko preizkušnjo pa bodo čim prej poskušali pozabiti pri Mercedesu, saj sta oba dirkača – Valtteri Bottas in Lewis Hamilton – odstopila. Fincu jo je zagodel menjalnik, Britancu črpalka za gorivo. To je bil prvi dvojni odstop Mercedesovih dirkačev po dirki za VN Španije 2016.

Hamilton je z odstopom tudi izgubil vodstvo v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena, za vodilnim Vettlom zdaj zaostaja za točko. 45 točk za Nemcem na tretjem mestu zaostaja Räikkönen.

Räikkönen začel odlično, nato napaka
Bottas, ki si je v soboto privozil peti 'pole' v karieri, je dirko začel slabo. Že takoj je mimo njega švignil moštveni kolega Hamilton, v prvem zavoju ga je prehitel še Räikkönen, ki pa je nato v preveliki želji za vodstvo storil napako. Zablokiralo mu je sprednjo desno gumo, v zavoj je zavil preširoko, zletel je v izletno cono in izgubil veliko hitrosti. Napaka ga je stala dveh mest, mimo njega sta zapeljala Bottas in Verstappen. Tudi drugi ferrari na dirki, Vettel, ni pretirano blestel, začel je s šestega mesta, tam je tudi ostal.

V 14. krogu vsega konec za Bottasa
V naslednjih nekaj krogih se ni dogajalo nič posebnega, vodil je Hamilton pred Bottasom, Verstappnom, Räikkönenom, Danielom Ricciardom in Vettlom. Nato so gledalci videli dva odstopa. Najprej je v 11. krogu zaradi eksplozije Renaultovega pogonskega sklopa odstopil Nico Hülkenberg, tri kroge pozneje je zaradi težav z menjalnikom v izletno cono zapeljal še Bottas. Veliko smole za 28-letnika iz Nastole, ki je v Spielbergu lovil svojo četrto zmago v kraljici motošporta. Kmalu zatem so se v času virtualnega varnostnega avtomobila začeli prvi postanki najboljših, v bokse so med drugim zapeljali ferrarija in red bulla.

Pri Mercedesu se za postanek niso odločili, kar je bila za nemško ekipo zelo čudna in slaba odločitev. V 20. krogu je imel aktualni svetovni prvak dobrih 13 sekund naskoka pred Verstappnom.

Hamilton 'padel' na četrto mesto
Hamilton se je zavedal, da bo ob naslednjem postanku zaradi 'zaspanosti' svojega moštva izgubil vodstvo, po nov komplet gum je v boks zapeljal ob koncu 25. kroga, na stezo se je vrnil četrti. Vodstvo je prevzel Verstappen, dvojno vodstvo 'domačega' Red Bulla je dopolnil Ricciardo, Räikkönen je bil tretji. Razjarjenemu Hamiltonu, ki je pozneje bentil čez svojo ekipo po radijski zvezi, je vendarle uspelo zapeljati pred Vettla, največjega tekmeca v skupnem seštevku svetovnega prvenstva.

Dobra dirka za Ferrari
V nadaljevanju dirke sta ferrarija dirkala odlično, njun trud je bil poplačan po dobri polovici avstrijske preizkušnje. Namreč, v 38. krogu je Räikkönen napadel Ricciarda, ki mu zaradi povsem obrabljenih gum položaja ni uspelo ubraniti, in smuknil na drugo mesto, hip zatem je mesto pridobil tudi Vettel, ko je ob koncu štartno-ciljne ravnine po notranji strani prehitel Hamiltona.

Ricciardo odstopil v 55. krogu
V 53. krogu je moral Hamilton opraviti še en postanek, saj je bil mnenja, da gume ne bodo zdržale do konca dirke. Na stezo se je vrnil peti, a je hitro napredoval na četrto mesto, saj je Ricciardo odstopil zaradi težav z menjalnikom. Smola za Avstralca, ki je v Spielbergu sicer praznoval 29. rojstni dan. Njegov moštveni kolega Verstappen je še vedno držal vodilni položaj, a je imel nekaj težav z zadnjo levo gumo, zaradi česar je drugouvrščeni Räikkönen počasi, a vztrajno topil prednost. Ta je deset krogov pred koncem znašala dobre štiri sekunde.

Točkovna ničla za Hamiltona
Po obetavnem začetku je Mercedes doživel klavrn konec dirkaškega tedna v Spielbergu. Po Bottasovem odstopu je moral po prvem zavoju 64. kroga svoj dirkalnik ob progi zaradi izgube moči motorja parkirati še Hamilton. To je bil šele njegov prvi odstop oziroma prva točkovna ničla po 2. oktobru 2016 oziroma dirki za VN Malezije v Kuala Lumpurju. Od tedaj je vsaj točko osvojil na 33 zaporednih dirkah.

Verstappen mirno do zmage
Čeprav je Räikkönen pridno topil njegovo prednost, se 20-letni Verstappen ni dal zmotiti. Mojstrsko in povsem mirno je odpeljal zadnje kroge dirke, ciljno črto je prečkal sekundo in pol pred ledeno hladnim Fincem ter dosegel prvo zmago po lanski dirki za VN Mehike v Ciudadu de Mexicu. V samem zaključku dirke so ljubitelji formule ena čakali, ali bo Räikkönen spustil predse na lestvici višje uvrščenega Vettla, kot je to storil Rubens Barrichello za Michaela Schumacherja prav v Spielbergu leta 2002, a se to ni zgodilo.

Dirka za VN Avstrije, Spielberg

Končni vrstni red (71/71):         
 1. M. VERSTAPPEN R. B. 1:21:56,024
 2. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari    +1,504
 3. S. VETTEL     Ferrari     3,181
 3. R. GROSJEAN   Haas       1 krog
 5. K. MAGNUSSEN  Haas       1 krog
 6. S. PEREZ      F. India   1 krog
 7. E. OCON       F. India   1 krog
 8. F. ALONSO     McLaren    1 krog
 9. C. LECLERC    Sauber     1 krog
10. M. ERICSSON   Sauber     1 krog
11. P. GASLY      Toro Rosso 1 krog
12. C. SAINZ      Renault    1 krog
13. L. STROLL     Williams  2 kroga
14. S. SIROTKIN   Williams  2 kroga
                                   
Odstop: Hülkenberg, Bottas, Ricci- 
        ardo, Hartley, Hamilton,   
        Vandoorne                  
                                   
Skupni vrstni red, dirkači:        
 1. S. VETTEL     Ferrari       146
 2. L. HAMILTON   Mercedes      145
 3. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari       101
 4. D. RICCIARDO  Red Bull       96
 5. M. VERSTAPPEN Red Bull       93
 6. V. BOTTAS     Mercedes       92
 7. K. MAGNUSSEN  Haas           37
 8. F. ALONSO     McLaren        36
 9. N. HÜLKENBERG Renault        34
10. C. SAINZ      Renault        28
...                                
                                   
Moštva:                            
 1. FERRARI  247  5. HAAS        49
 2. MERCEDES 237  6. McLAREN     44
 3. RED BULL 189  7. FORCE INDIA 42
 4. RENAULT   62  8. TORO ROSSO  19
...                                
                                   

Dirka je bila nora. Zelo težko je bilo nadzirati obrabo gum, a uspelo mi je. Super je slaviti zmago na Red Bull Ringu in pred tolikšnim številom nizozemskih navijačev.

Max Verstappen
Verstappen odbil napade ferrarijev v Spielbergu