Sebastian Vettel je v Bahrajnu dosegel 44. zmago v karieri. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je v Bahrajnu dosegel 44. zmago v karieri. Foto: Reuters

Zmaga je posledica dela celotnega moštva. Danes smo bili zelo hitri. Za nami je zelo dober dan. V drugi polovici zadnjega kroga, medtem ko se je začel ognjemet, sem si rekel, da v tem, kar počnem, res zelo uživam.

Sebastian Vettel
Štart VN Bahrajna
Valtteri Bottas je zadržal vodilni položaj po štartu, Sebastian Vettel pa je izkoristil slab(ši) začetek dirke Lewisa Hamiltona. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Trenutek, ko je Vettel prečkal ciljno črto. Foto: Reuters
Max Verstappen
Max Verstappen je odstopil kmalu po prvem postanku, odpovedal mu je zavorni sistem. Mladi Nizozemec se je jezen napotil proti svoji garaži, kjer je izmenjal nekaj besed z vodjo moštva Red Bull Christianom Hornerjem. Foto: Reuters
Vettel v Bahrajnu do 44. zmage

Vettlu se je izšla taktika, na roko mu je šel tudi slabši Hamiltonov štart, po katerem so se pri Mercedesu odločili za malce drugačno strategijo, ki pa se ni obnesla. Britanec je v zaključku dirke z bolj svežim kompletom gum lovil in topil zaostanek za Nemcem, a mu je za najvišjo stopničko preprosto zmanjkalo časa.

To je bila za Vettla tretja zmaga v Bahrajnu, prva na tem dirkališču po letu 2013 in 44. v karieri. Postal je tudi prvi Ferrarijev dirkač po legendarnem Michaelu Schumacherju, ki je dobil vsaj dve od prvih treh dirk sezone.

Hamilton 'zaspal' na štartu
Bottas, ki si je v sobotnih kvalifikacijah priboril najboljši štartni položaj, je vodilno mesto po štartu suvereno zadržal, slabše se je odrezal njegov moštveni kolega Hamilton, mimo katerega je v prvem zavoju švignil Vettel. Še slabše je dirko začel Kimi Räikkönen, ki je bil v sobotnih kvalifikacijah peti, zaradi slabega štarta pa sta mimo njega zapeljala Max Verstappen in tudi Felipe Massa, ki je bil v soboto osmi.

Verstappnu odpovedale zavore
Pri Ferrariju so se odločili za strategijo dveh postankov, prvi od obeh dirkačev je v bokse zavil Vettel. To je storil v 11. krogu, krog pozneje so se za menjavo gum odločili tudi pri Red Bullu, ko so v boks poklicali Verstappna. Nizozemec se je vrnil na stezo, a so mu takoj zatem odpovedale zavore, tako da je svoj nastop končal v izletni coni. V istem krogu sta ob koncu štartno-ciljne ravnine trčila Lance Stroll in Carlos Sainz. Kanadčan je bil pri zavijanju v prvi zavoj nepozoren, Španca ni videl, trk pa je pomenil, da je na stezo zapeljal varnostni avtomobil.

Varnostni avtomobil štiri kroge
Prihod varnostnega avtomobila na stezo je predstavljal vodo na mlin Ferrariju, Vettel je smuknil v vodstvo, saj sta mercedesa s počasnejšima postankoma izgubila kar nekaj časa. Ob vsem tem je zanimanje komisarjev vzbudil predvsem Hamilton, ki je ob uvozu v bokse zaviral in nekoliko zadržal Daniela Ricciarda. Britanca so kaznovali s pribitkom 5 sekund. Varnostni avtomobil se je umaknil po štirih krogih, dirka se je na novo začela, vodil je Vettel pred Bottasom, Ricciardom, Hamiltonom, Masso in Räikkönenom. Ricciardo, ki je izbral tršo različico gum, je nato najprej izgubil dvoboj s Hamiltonom, takoj zatem je mimo njega švignil še Räikkönen, padel je na šesto mesto. Finec je nato ob koncu štartno-ciljne ravnine prehitel še Masso in zasedel četrto mesto.

Zaradi pribitka petih sekund so se pri Mercedesu odločili, da bosta Hamilton in Bottas zamenjala položaja, aktualni svetovni podprvak je zapeljal na drugo mesto in začel lov na Vettla, Finec je bil tretji. Po polovici dirke je imel Vettel slabih šest sekund naskoka pred Hamiltonom in 8,5 sekunde pred Bottasom.

Vettel v najboljšem položaju
V 31. krogu se je prvi med vodilnimi za drugi postanek odločil Bottas, tri kroge zatem je v bokse zavil še Vettel. Nemec je dobil dvoboj s Fincem, kmalu je začel lov na vodilnega Hamiltona, ki je imel v vodstvu slabih 15 sekund naskoka. Prednost se je vztrajno topila, nato pa je v 42. krogu Britanec zapeljal v bokse, Mercedes je predvidel, da se prejšnja taktika ne bi obnesla.

Hamilton se je na stezo vrnil na tretjem mestu, 10 sekund za Vettlom, dobro sekundo za Bottasom, ki ga je hitro ujel in prehitel. V končnici dirke je pridno zmanjševal Vettlovo prednost, a mu je za kaj več zmanjkalo časa.

Dirka za VN Bahrajna, Manama

Končni vrstni red (57/57):         
 1. S. VETTEL      Fer. 1:33:53,373
 2. L. HAMILTON    Mercedes  +6,660
 3. V. BOTTAS      Mercedes  20,397
 4. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari   22,475
 5. D. RICCIARDO   Red Bull  39,346
 6. F. MASSA       Williams  54,326
 7. S. PEREZ       F. Ind. 1:02,606
 8. R. GROSJEAN    Haas    1:14,865
 9. N. HÜLKENBERG  Renault 1:20,188
10. E. OCON        F. Ind. 1:35,711
11. P. WEHRLEIN    Sauber    1 krog
12. D. KVJAT       T. Rosso  1 krog
13. J. PALMER      Renault   1 krog
                                   
Odstop: Vandoorne, Magnussen, Ver- 
        stappen, Stroll, Sainz,    
        Ericsson, Alonso           
                                   

Skupni vrstni red (3/20)

Dirkači:                           
 1. S. VETTEL      Ferrari       68
 2. L. HAMILTON    Mercedes      61
 3. V. BOTTAS      Mercedes      38
 4. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari       34
 5. M. VERSTAPPEN  Red Bull      25
 6. D. RICCIARDO   Red Bull      22
 7. F. MASSA       Williams      16
 8. S. PEREZ       Force India   14
 9. C. SAINZ       Toro Ross     10
10. K. MAGNUSSEN   Haas           4
  . R. GROSJEAN    Haas           4
                                   
Moštva:                            
 1. FERRARI                     102
 2. MERCEDES                     99
 3. RED BULL                     47
 4. FORCE INDIA                  17
 5. WILLIAMS                     16
 6. TORO ROSSO                   12
 7. HAAS                          8
 8. RENAULT                       2
                                   

Zmaga je posledica dela celotnega moštva. Danes smo bili zelo hitri. Za nami je zelo dober dan. V drugi polovici zadnjega kroga, medtem ko se je začel ognjemet, sem si rekel, da v tem, kar počnem, res zelo uživam.

Sebastian Vettel
Vettel v Bahrajnu do 44. zmage