Sebastian Vettel med prvim prostim treningom v Šanghaju. Foto: Reuters
Sebastian Vettel med prvim prostim treningom v Šanghaju. Foto: Reuters

Glede na to, da je Ferrari za letošnjo sezono precej izboljšal svoj pogonski sklop in da razvije najvišjo hitrost, se je nekako pričakovalo, da bosta imela Vettel in Charles Leclerc rahlo prednost v Šanghaju, kjer progo krasita dve daljši ravnini.

Prvi prosti trening:                   
 1. S. VETTEL     Ferrari      1:33,911
 2. L. HAMILTON   Mercedes       +0,207
 3. C. LECLERC    Ferrari         0,256
 4. M. VERSTAPPEN Red Bull        0,423
 5. V. BOTTAS     Mercedes        0,742
 6. D. RICCIARDO  Renault         1,328
 7. P. GASLY      Red Bull        1,517
 8. D. KVJAT      Toro Rosso      1,536
 9. L. STROLL     Racing Point    1,555
10. R. GROSJEAN   Haas            1,596
...                                    

Vettel, ki je svojo edino zmago na Kitajskem dosegel pred natanko desetimi leti, je za dobri dve desetinki sekunde (+0,207) ugnal Lewisa Hamiltona (Mercedes), še malenkost hitrejši je bil od moštvenega kolega Leclerca (+0,256).

Četrti je bil Max Verstappen z red bullom, ki je za vodilnim zaostal za dobre štiri desetinke (+0,423). Peti je bil mercedes Valtteri Bottas (+0,742), šesti Daniel Ricciardo z renaultom (+1,328).

Z izjemo ferrarijev, ki sta svoja nahjitrejša kroga odpeljala na srednje trdih gumah, so imeli vsi omenjeni dirkači na svojih dirkalnikih nameščeno najmehkejšo različico gum.

Drugi prosti trening:                  
 1. V. BOTTAS     Mercedes     1:33,330
 2. S. VETTEL     Ferrari        +0,027
 3. M. VERSTAPPEN Red Bull        0,221
 4. L. HAMILTON   Mercedes        0,707
 5. N. HÜLKENBERG Renault         0,766
 6. C. SAINZ      McLaren         0,811
 7. C. LECLERC    Ferrari         0,828
 8. L. NORRIS     McLaren         0,966
 9. D. RICCIARDO  Renault         1,006
10. P. GASLY      Red Bull        1,125
...                                    

Bottasu vrh za 27 tisočink sekunde
Tudi na drugem prostem treningu je Vettel drvel po stezi, po pol ure je krog odpeljal najhitreje (1:33,357), svojega največjega tekmeca Hamiltona je ugnal za kar osem desetink sekunde. Vseeno je prosti trening sklenil na drugem mestu za Bottasom, ki je Nemca ugnal za 27 tisočink sekunde. Finec si je prednost nabral v drugem sektorju, v katerem je bil za 17 stotink hitrejši od Vettla. Verstappen, ki je bil ob koncu treninga nezadovoljen z dirkalnikom, je bil tretji (+0,221), Hamilton četrti (+0,707). Leclerc je bil na drugem prostem treningu sedmi (+0,828), predčasno ga je sklenil v garaži po 13 odpeljanih krogih. Po neuradnih podatkih naj bi imel težave s hladilnim sistemom.

Valtteri Bottas je v petek na najmehkejši različici gum odpeljal najhitrejši krog, bil je 27 tisočink sekunde hitrejši od Sebastiana Vettla in dobrih sedem desetink od moštvenega kolega Lewisa Hamiltona, ki pa je moral svoj hitri krog končati zaradi odlomljenega sprednjega krilca Grosjeanovega haasa.  Foto: Reuters
Valtteri Bottas je v petek na najmehkejši različici gum odpeljal najhitrejši krog, bil je 27 tisočink sekunde hitrejši od Sebastiana Vettla in dobrih sedem desetink od moštvenega kolega Lewisa Hamiltona, ki pa je moral svoj hitri krog končati zaradi odlomljenega sprednjega krilca Grosjeanovega haasa. Foto: Reuters

Popravljeni Renaultovi pogonski sklopi
Renault in moštva, ki uporabljajo Renaultov pogonski sklop, bodo ta konec tedna dirkali z neokoliko izboljšanimi motorji. Po težavah Carlosa Sainza (McLaren) v Melbournu in istočasnih odstopih Ricciarda ter Nica Hülkenberga (oba Renault) v Manami, so se v francoskem koncernu odločili, da bodo v vseh dirkalnikih popravili del generatorja električne energije MGU-K, zaradi katerega naj bi po besedah vodje moštva Renault Cyrila Abiteboula prišlo do omenjenih odstopov.

Honda se je odločila za menjavo
Za menjavo pogonskega sklopa so se odločili tudi pri Hondi, in sicer na Toro Rossovem dirkalniku Daniila Kvjata med prostim treningom. Honda letos poganja dirkalnike dveh moštev, Tora Rossa in Red Bulla. Verstappen je na uvodni dirki sezone v Melbournu Hondi prinesel prve stopničke v dobi šestvaljnih turbomotorjev in sploh prve po letu 2008.

Lani slavil izjemni Ricciardo
Danes je na sporedu še en prosti trening, v soboto tretji prosti trening in kvalifikacije, v nedeljo pa jubilejna tisoča dirka formule ena. Lansko kitajsko preizkušnjo je z izjemno predstavo dobil Ricciardo (Red Bull) pred Bottasom (Mercedes) in Kimijem Räikkönenom (Ferrari).